Νέα κινητοποίηση την Παρασκευή στην διασταύρωση Καλλονής - Αγίας Παρασκευής από τους αγρότες


Στη έκτακτη σύσκεψη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου με τη συμμετοχή και προέδρων των Αγροτικών Συλλόγων, πάρθηκε ομόφωνα απόφαση για συνέχιση του αγώνα, ενάντια στην αδιαλλαξία, την προκλητικότητα και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

           Η κυβέρνηση αρνείται στην ουσία να στηρίξει πραγματικά τους βιοπαλαιστές αγρότες , κτηνοτρόφους , αλιείς , αμπελοκαλλιεργητές, μελισσοκόμους, κ.α.. Αυτή η εικόνα έρχεται απ’ όλη τη χώρα για αυτό οι συνάδελφοι παραμένουν στο δρόμο και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα. Κόντρα στην αγροτική πολιτική που μας αφανίζει, κόντρα σ’ όλους αυτούς που προβάλλουν την κυβερνητική προπαγάνδα, σ’ αυτούς που προσπαθούν να μας διασπάσουν και να απαξιώσουν τον αγώνα μας.Παλεύουμε για δίκαια αιτήματα που θα μας κρατήσουν στον τόπο μας και στις δουλειές μας. Λεφτά υπάρχουν. Το θέμα είναι ποιους θέλει να στηρίξει η κυβέρνηση.

          Χαιρετίζουμε τη σημερινή σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια και ανακοινώνουμε νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 9 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στην διασταύρωση Καλλονής - Αγίας Παρασκευής.

     Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού μας, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους, για να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας μέσα απ’ το πλαίσιο των αιτημάτων μας.

§  Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, και για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

§  Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις στις πληγείσες εκτροφές για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.

§  Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

§  Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

§  Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

§  Θέλουμε ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

§  Η δακοκτονία να γίνετε από την Περιφέρεια με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, πλήρη χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση με εργατικό και επιστημονικό προσωπικό.

§  Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους.

§  Να λειτουργήσει στο νησί δημόσιος αποτεφρωτήρας για καύση ζωικών αποβλήτων».

§  Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους - οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.