Αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου/ Αντιπεριφέρειας Πρωτογενούς Τομέα για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Βορείου Αιγαίου λόγω της ακαρπίας

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/ Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα απέστειλε αίτημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις άμεσες ενέργειες του σχετικά με την λήψη μέτρων αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών των νησιών του Βορείου Αιγαίου λόγω της παρατημένης ακαρπίας.

Στο έγγραφό της η αρμόδια Αντιπεριφερειάχης αναφέρθηκε στις συνθήκες των τελευταίων ετών που συντελούν στην  παρατεταμένη ακαρπία των ελαιοδέντρων της Περιφέρειας μας:

 «Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία, οι περιορισμένες  βροχοπτώσεις, η μη επαρκής ψύξη κατά την διάρκεια του χειμώνα καθώς και άλλοι παράγοντες οδηγούν στην χαμηλή έως και καθόλου παραγωγή ελαιοκάρπου. Σε συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Α επιβεβαιώνουμε και φέτος ότι η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 3.000 τόνους που σε κανονικές συνθήκες θα ήταν πάνω από 12000 τόνους. Ως εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι έχει πληγεί καθοριστικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Ζώντας σε μια περιοχή που το εισόδημα αυτό αποτελεί μοναδικό οικονομικό πόρο για πάμπολλες οικογένειες ζητάμε την μέριμνα εκ μέρους σας προσκειμένου να υπάρξει αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος. Μια περεταίρω φτωχοποίηση των ελαιοπαραγωγών των νησιών μας θα έχει βλαπτικές συνέπειες για ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα των κατοίκων τους. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.»