Παρέμβαση Ν.Ε. Λέσβου ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής για τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου


Παρέμβαση για τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου

 

Από τη διαβεβαίωση τον μακρινό Ιούνιο του 2022 του αξέχαστου -δυστυχώς για τους Έλληνες- Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ότι το έργο «θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2023», ως τις διαδοχικές (προεκλογικές μάλλον) έκτοτε προαναγγελίες εκ μέρους του τοπικού βουλευτή της ΝΔ για τα… εγκαίνιά του έργου -κατά την τελευταία μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο «παρουσία του Υπουργού Μεταφορών κ. Σταϊκούρα τον Γενάρη του 2024»- πιάνουμε Φλεβάρη και το έργο του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου, ακόμα δεν παραδίδεται στους πολίτες.

Η τελευταία (ανεπίσημη) ενημέρωση που ήρθε στη δημοσιότητα, κάνει πλέον λόγο για άνοιγμα του δρόμου μέσα στο Μάρτη.  Μετά όμως από πάνω από οκτώ παρατάσεις στις παρατάσεις του έργου και αμέτρητες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που αποτελούν μνημείο ανακολουθίας και εμπαιγμού των πολιτών της Λέσβου, νομίζουμε ότι πλέον η κυβέρνηση είτε δια του Υπουργείου Υποδομών, είτε μέσω των τοπικών στελεχών της, πως οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και υπεύθυνα για την πορεία του έργου.

Και λέμε να τοποθετηθούν υπεύθυνα διότι μπορεί το μείζον ζήτημα να εμφανίζεται ως σχετικά με το πότε θα κοπεί η κορδέλα, στην πραγματικότητα όμως μετά από τόσες παλινωδίες, ο πραγματικός προβληματισμός αφορά πια στην ίδια την ασφάλεια του οδικού άξονα. Αφού εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι παρά τις πάμπολλες παρατάσεις που έχουν εξασφαλιστεί για την αποπεράτωση του έργου, εντούτοις παραμένουν -χωρίς κάποια αρμόδια τοποθέτηση- δεκάδες συγκεκριμένες παρατηρήσεις για την ασφάλεια του δρόμου. Είναι εξάλλου πρόσφατη η παρέμβαση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου κ. Παναγιώτη Παρασκευαϊδη στο Υπουργείο Υποδομών, στο οποίο ζητούσε επιτακτικά συγκεκριμένες τεχνικές παρεμβάσεις προς άρση της επικινδυνότητας σε κάποια κομβικά σημεία του άξονα, αλλά ως σήμερα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια έμμεση ή άμεση διαβεβαίωση.

Εν αναμονή λοιπόν μίας υπεύθυνης ενημέρωσης προς τους πολίτες εκ μέρους των αρμοδίων ή των κομιστών της ενημέρωσης των αρμοδίων, για την ιστορία και την ουσία, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και αυτό το μεγάλο έργο για τον τόπο μας, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ. Το έργο αυτό που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τέσσερις(!) διαδοχικές κυβερνήσεις με πρωτοφανείς ολιγωρίες και τεράστιες καθυστερήσεις εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, παραδόθηκε προς δημοπράτηση από την Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ.

Θυμίζουμε ενδεικτικά τους σημαντικούς σταθμούς του έργου, έτσι όπως τους έχει καταθέσει ο ιθύνων νους και διαχρονικά επιβλέπων αυτού, ο πρώην Υπουργός σε κομβικές θέσεις (Υπουργείο Αιγαίου, Υπουργείο Υποδομών και ΥΠΕΚΑ) και Βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης:

             2002 : Έναρξη διαδικασιών ανάθεσης εκπόνησης των μελετών σ’ ένα από τα πιο ειδικευμένα γραφεία μελετών με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Αιγαίου επί Υπουργίας Νίκου Σηφουνάκη. Φορέας εκτέλεσης ορίστηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ επί Υπουργίας Κώστα Λαλιώτη.

             2004 : Ολοκλήρωση της Α’ φάσης των μελετών

             2005-2009 : Εγκατάλειψη και μη χρηματοδότηση των μελετών στο διάστημα των δύο κυβερνήσεων της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή.

             2009 Οκτώβριος : Αμέσως μετά τις εκλογές της χρονιάς εκείνης, σύγκληση της 1ης σύσκεψης στο Υπουργείο Υποδομών, με τη συμμετοχή των Διευθυντών και επιβλεπόντων Μηχανικών της διαχειριστικής αρχής, των μελετητών όπου δρομολογήθηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης και η επανεκκίνηση της ολοκλήρωσης των μελετών.

             2010 Οκτώβριος : Τελικό στάδιο ολοκλήρωσης μελετών, έναρξη διαδικασιών έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύνταξη τευχών δημοπράτησης, εξασφάλιση επιπρόσθετων πιστώσεων για απαλλοτριώσεις.

             2011 Ιούνιος Αύγουστος : Ολοκληρώνονται τα παραπάνω και αποστέλλεται προς ένταξη στο «Επιχειρησιακό πρόγραμμα ενίσχυσης της προσπελασιμότητας» του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

             23 Σεπτεμβρίου 2011 : Ο Υπουργός Υποδομών υπογράφει την διάθεση της πίστωσης 44,5 εκ. € και εντέλλεται η υπηρεσία για δημοπράτηση του έργου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ομοίως, ότι η ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών και η δημοπράτηση του έργου του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου, έγινε την περίοδο μίας από τις δυσκολότερες πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες που έζησε ποτέ η χώρα, με την τελευταία Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να τηρεί τότε μία ακόμη δέσμευσή της προς τον λεσβιακό λαό, προσπαθώντας παράλληλα -και εντελώς μόνη της- να κρατήσει μία ολόκληρη χώρα μακριά από την οικονομική της κατάρρευση.

Τα έργα και ημέρες των σημερινών που μας επιφυλάσσουν καθημερινά και ένα υποτιθέμενο «successstory» στα media για να κρύψουν αμέλειες ή για να καταδείξουν ανύπαρκτα κατορθώματά τους, καθιστούν ξανά αναγκαίο να θυμηθούμε όλοι το πώς δημιουργήθηκαν τα μεγάλα έργα στον τόπο, που ακόμα οι άλλοι προσπαθούν να εκτελέσουν.