Σήμερα 14/02 εορτάζει: Ο Άγιος Γεώργιος ο Παϊζάνος ο Νεομάρτυρας εκ Μυτιλήνης-Ο σπάνιος ναός του στο Πλωμαρι και το επίθετο «Πασγιάνου» (PICS, ΒΙΝΤΕΟ)


Σήμερα είναι σημαντική ήμερα για τους απανταχού ερωτευμένους καθώς εορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος. Αλλά η ορθόδοξη εκκλησία μας εορτάζει σήμερα 14 Φεβρουαρίου και έναν νέο μάρτυρα από την Μυτιλήνη τον Άγιο Γεώργιο ο Παϊζάνος τον οποιο λιγοι γνωριζουν.

Ο Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος, ο επικαλούμενος Παϊζάνος, κατά την κρατούσα παράδοση γεννήθηκε στο χωριό Πλαγιά της περιφέρειας Πλωμαρίου της νήσου Λέσβου. Ήταν ράφτης στο επάγγελμα και μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη, το έτος 1693 μ.Χ., επειδή ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό και αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει.

 

Γράφει Η  Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής - ΟΛΣΑ

 


Άγιος Γεώργιος ο Παϊζάνος ο Νεομάρτυρας εκ Μυτιλήνης

Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυς, ο επικαλούμενος Παϊζάνος, κατά την κρατούσα παράδοση γεννήθηκε στο χωριό Πλαγιά της περιφέρειας Πλωμαρίου της νήσου Λέσβου. Ήταν ράφτης στο επάγγελμα και μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη, το έτος 1693 μ.Χ., επειδή ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό και αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει.

Οδηγήθηκε στο μαρτύριο, γιατί αρνήθηκε τον εξισλαμισμό και παρέμενε προσηλωμένος στην πίστη του.

Αναφορές για τον Άγιο υπάρχουν στο «Νέο Μαρτυρολόγιο», όπως επίσης τον αναφέρει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, στο βιβλίο του «Νεομάρτυρες». Κυριότερα, υπάρχουν αναφορές στην προφορική παράδοση, τόσο στο Άγιον Όρος όσο και στην περιοχή του Πλωμαρίου της Λέσβου, όπου ο Άγιος τιμάται πανηγυρικά καθώς έλκει την καταγωγή του από την κοινότητα της Πλαγιάς και μάλιστα υπάρχει και ναΐδριο αφιερωμένο σε εκείνον, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος.

Πριν λίγα χρόνια λειτουργούντος του π. Κυρίλλου Συκή είχε παρευρεθεί στα επίσημα εγκαίνια της αποκατάστασης του ναού ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Λειμώνος.


Στο χωριό κάθε χρόνο τελούνται διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του, καθώς την παραμονή τελείται εσπερινός με αρτοκλασία και ανήμερα της εορτής του Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, στη συνέχεια λιτάνευση της εικόνας στην πλατεία και διανομή παραδοσιακού φαγητού.

Πολλές οικογένειες της περιφέρειας Πλωμαρίου φέρουν το επίθετο «Πασγιάνου», ορισμένες μάλιστα εξ αυτών έχουν κάνει σημαντικές δωρεές, προκειμένου τα πιο παλιά χρόνια να ανεγερθεί ο ναός που φέρει το όνομα του αγίου και είναι ιδιαίτερα σπάνιος.