Πεζοπορίες στα σπήλαια της Θερμής την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024


Πεζοπορίες στα σπήλαια της Θερμής την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

 

Ανάμεσα στις τόσες διαδρομές που έκανε ο Ορειάς περπατώντας στα βουνά του νησιού μας, από άκρη σε άκρη του, λίγες ήταν οι φορές που περπάτησε κοντά στην πρωτεύουσα. Αυτή τη φορά, λοιπόν, θα περπατήσουμε σε μονοπάτια του δήμου Μυτιλήνης και, μάλιστα, πολύ κοντά στην πόλη.
Στην περιφέρεια της Θερμής και για την ακρίβεια ανάμεσα στη Θερμή και την Πηγή θα κινηθούμε αυτή την Κυριακή σε δυο πολύ όμορφες διαδρομές, μέσα από πευκοδάσος κι από ελιές, μέσα από πουρνάρια και κουμαριές στα σπήλαια του Αγίου Ιωάννη του Καταφύγη και του Αγίου Φιλίππου και το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Ραντεβού, αυτή την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου, στο My Market, για να ξεκινήσουμε με λεωφορείο που θα ναυλώσει ο Σύλλογός μας στις 8:30 για την Θερμή. Οι διαδρομές αυτής της Κυριακής θα γίνουν ως εξής:
Πρώτη θα αποβιβαστεί από το λεωφορείο στο γήπεδο της Θερμής η ομάδα που με οδηγό τον Δημήτρη Σταματέλλη θα περπατήσει προς τον Άγιο Φίλιππο ακολουθώντας στην αρχή τον αγροτικό δρόμο και στη συνέχεια το μονοπάτι προς το σπήλαιο. Από εκεί, μέσα από μονοπάτια θα διασχίσει το πευκοδάσος μέχρι το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και στο τέλος από αγροτικό δρόμο κι αφού περάσει το λατομείο της Πηγής θα τερματίσει στο επαρχιακό δρόμο Λάμπου Μύλων – Πηγής, λίγο έξω από την Πηγή. Η διαδρομή αυτή είναι 8 περίπου χιλιόμετρα, εύκολη στο μεγαλύτερο μέρος της, με εξαίρεση ίσως από τον Άγιο Φίλιππο μέχρι την είσοδο στο δάσος, καθώς το μονοπάτι είναι ανηφορικό και ελαφρά κακοτράχαλο.
Στη συνέχεια, λίγο πιο κάτω, θα αποβιβαστεί η ομάδα του Δαμιανού Σταθάκη, που θα ξεκινήσει από το δρόμο που οδηγεί προς τον Άγιο Ιωάννη τον Καταφύγη και θα κινηθεί σε μια έντονα ανηφορική πορεία που, όσο πλησιάζει προς το σπήλαιο, γίνεται ολοένα και πιο ανηφορική και δυσκολότερη. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει πάνω από το σπήλαιο σε μια ακόμα πιο δύσκολη πορεία σε βραχώδες έδαφος καλυμμένο από πουρνάρια, κουμαριές και αγριελιές, σε ένα μονοπάτι που η χάραξη και η δημιουργία του έγινε εξολοκλήρου από τον ίδιο τον οδηγό και την Χριστίνα Κουρτζή. Στη συνέχεια, η ομάδα θα διασχίσει το πευκοδάσος στο οροπέδιο του Παλαμά και θα ακολουθήσει το μονοπάτι που οδηγεί στο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και μετά μονοπάτι μέσα από το πευκοδάσος, ώσπου να φτάσει στο σπήλαιο του Αγίου Φιλίππου. Από εκεί θα τερματίσει στο γήπεδο της Θερμής. Η διαδρομή αυτή είναι δύσκολη (σε κάποια σημεία μάλιστα είναι αρκετά δύσκολη) και η απόσταση που θα διανυθεί είναι περίπου 10 χιλιόμετρα.
Για εκείνους που θα ήθελαν να κάνουν μια πιο εύκολη διαδρομή, υπάρχει η δυνατότητα να περπατήσουν μέχρι το σπήλαιο του Αγίου Φιλίππου και στη συνέχεια να επιστρέψουν στη Θερμή και να περιμένουν, πίνοντας καφέ, τις άλλες δυο ομάδες να επιστρέψουν και να επιβιβαστούν στο λεωφορείο.
Όσοι σκέφτονται να έρθουν με δικά τους μέσα, θα αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο γήπεδο της Θερμής και από εκεί θα ενσωματωθούν στις ομάδες που θα επιλέξουν.
Μετά το τέλος των διαδρομών, όσοι το έχουμε επιλέξει, θα κατευθυνθούμε σε εστιατόριο της περιοχής, για να κλείσουμε τη μέρα μας με τον καλύτερο τρόπο!
Σας υπενθυμίζουμε ότι και για τις δυο διαδρομές μας απαραίτητη είναι η καλή φυσική κατάσταση! Επίσης, απαραίτητο είναι να φοράτε παπούτσια (μποτάκια) πεζοπορίας ή ανθεκτικά αθλητικά παπούτσια trail running, να έχετε ρούχα κατάλληλα για την εποχή και οπωσδήποτε το αντιανεμικό / αδιάβροχο.  
Η υποβολή δήλωσης συμμετοχής είναι υποχρεωτική, είτε σκοπεύετε να έρθετε με λεωφορείο είτε με δικό σας αυτοκίνητο.
Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή (πατώντας Επόμενο) για το λεωφορείο και για το κυρίως πιάτο της αρεσκείας σας το αργότερο έως την Παρασκευή 18:00 ώστε να ενημερώσουμε το εστιατόριο για τις προτιμήσεις μας. Οι θέσεις στο λεωφορείο είναι περιορισμένες και γι' αυτό κρατήστε τη δική σας εγκαίρως.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το οργανωτικό κομμάτι της πεζοπορίας καλείτε τον Δημήτρη Σταματέλλη στο 6973715467 ενώ για πληροφορίες σχετικές με το τεχνικό κομμάτι της πεζοπορίας τον Δαμιανό Σταθάκη στο τηλέφωνο 6977915615.
Καλή μας αντάμωση!