1.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το ΚΥΤ του Καρα Τεπε είναι έτοιμοι να εργαστούν σε επιχειρήσεις της Λέσβου (ΒΙΝΤΕΟ)


Η δυνατότητα να εργαστούν, είτε στη Λέσβο, είτε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, δόθηκε σήμερα σε εκείνους τους πρόσφυγες που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, σε μια εκδήλωση για την αναζήτηση καριέρας που διοργάνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο ΔΟΜ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και με τη βοήθεια και άλλων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΔ Μαυροβουνίου.

Η “Ημέρα Καριέρας” στοχεύει στην ένταξη προσφύγων σε διαθέσιμες θέσεις εργασίας, στη γνωριμία τους με εργοδότες αλλά και στην εξοικείωσή τους με τη διαδικασία της συνέντευξης.

Τη διασύνδεση αυτή των επιχειρήσεων με τους πρόσφυγες που αναζητούν εργασία είχε τη ευκαιρία να παρακολουθήσει η αρμόδια υφυπουργός κ. Σοφία Βούλτεψη που για αυτό το σκοπό πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λέσβο.

Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργοδότες που συμμετείχαν στη διαδικασία, ενώ δήλωσε ικανοποιημένη για το ενδιαφέρον που υπάρχει τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους ίδιους τους πρόσφυγες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από τριακόσιες συνεντεύξεις, ενώ το δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία έχουν συνολικά 1000 άτομα.

Σε ότι αφορά τους εργοδότες έδειξαν συνολικά ενδιαφέρον 31, από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, διενεργώντας συνεντεύξεις επιλογής προσωπικού, και αξιολογώντας τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων.

Κάποιοι συμμετείχαν με φυσική παρουσία και άλλοι διαδικτυακά. Όπως για παράδειγμα εκπρόσωποι από τα ξενοδοχεία της Grecotel, ξενοδόχοι από τη Λέσβο, την Πρέβεζα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αναζητούν προσωπικό για να εργαστούν στα ξενοδοχεία αλλά ωστόσο εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον και για εργάτες γης κ.α.

 

Άλλοι θα εργαστούν στη διερμηνεία όπως η περίπτωση ενός πρόσφυγα από το Αφγανιστάν ο οποίος σπούδασε πολιτικός μηχανικός και ήρθε σήμερα το πρωί στη Λέσβο από την Αθήνα προκειμένου να αναζητήσει εργασία.

 

Οι πρόσφυγες θέλουν να εργαστούν και να κερδίσουν τη ζωή τους, αλλά και οι εργοδότες ψάχνουν εργαζόμενους. Εμείς ως τομέας ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης, αφού ολοκληρώσαμε όλες τις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις πλέον σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και άλλες Οργανώσεις, προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή τους πρόσφυγες με τις εταιρείες που αναζητούν προσωπικό. Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα τηρηθεί απαρέγκλιτα όλη η εργατική νομοθεσία και οι πρόσφυγες εργαζόμενοι θα λάβουν ακριβώς όσα λαμβάνουν και δικαιούνται και οι Έλληνες συνάδελφοί τους, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αποφασισμένοι για αυτό το ζήτημα, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου η κ. Σοφία Βούλτεψη.

 

Η διαδικασία των συνεντεύξεων θα συνεχιστεί και την Τετάρτη.

Ουσιαστική ήταν η συμβολή των ΜΚΟ στην επιτυχία τους εγχειρήματος όπως για παράδειγμα η ΜΚΟ “Μετάδραση” η οποία συνέβαλλε ώστε πολλοί εργοδότες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

πηγή  ertnews.gr / Δήμητρα Λαχουρή