Συνάντηση Αντωνελης με τον Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Μυτιλήνη (PICS)


Γραπτό υπόμνημα που αφορούν τον Πρωτογενή Τομέα της οικονομίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου

 

Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επισκέφτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου 2024  ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κελέτσης Σταύρος συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕ κ. Κατσαβέλλη Παναγιώτη.

 


Λόγω προγραμματισμένων συναντήσεων του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη εκτός Λέσβου, τον Υφυπουργό υποδέχτηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Κώστας Αρώνης και η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Αναστασία Αντωνέλη.

 

Ο Υφυπουργός τόνισε  μεταξύ άλλων  την βούληση της Κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τους κατοίκους νησιών.

 

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής  ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Αρώνης και η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα  κ. Αντωνέλη  ευχαρίστησαν τον Υφυπουργό κ. Κελέτση   για την επίσκεψη επισημαίνοντας την σπουδαιότητα του αγροτικού εισοδήματος για τους κατοίκους  των νησιών. 

 

Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη παρέδωσε στον υπουργό  γραπτό υπόμνημα- επισυνάπτεται-, το οποίο συντάχθηκε κατόπιν διαβούλευσης με τα αιτήματα και τις προτάσεις  που αφορούν τον Πρωτογενή Τομέα της οικονομίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου. 


 

Στον ίδιο φάκελο συμπεριλήφθησαν επίσης: έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη  κ. Άγγελου Βλάττα για το πρόβλημα των αγριοκούνελων της Λήμνου, έγγραφο αίτημα των εργαζομένων στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και αντίγραφα των εγγράφων που έχουν σταλεί εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής στον ΕΛ.Γ.Α το οποίο αφορά τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021 στην Βρίσα και στην ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το οποίο αιτείτε την ένταξη αποζημιώσεων των κατοίκων της Σάμου που προήλθαν από τις καταστροφές των αγριόχοιρων.

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΝΗΣΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ- ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

 

·         Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως υπαγορεύει η ανάγκη σύγκλισης των νησιών και Περιφερειών.

·         Συγκρότηση Επιτροπής Διαχείρισης Φυσικών Απειλών (αγριόχοιροι, κουνέλια, αγριοκάτσικα κ.λ.π ) με εκπροσώπους  Υπουργείων , Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων . 

·         Διαχειριστικοί Φορείς για προστατευόμενες περιοχές με έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και  φορέων της Περιφέρειας.

·         Λήψη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών λόγω μείωσης κατά 25% των επιδοτήσεων. Άμεση κινητοποίηση του Εθνικού Φορέα για την αύξηση των επιδοτήσεων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής. 

·         Εκπόνηση μελέτης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα  βασικές σχεδιασμός μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

·         Πρόβλεψη μέτρων στήριξης των παραγωγών που προκύπτει από την ακαρπία στην ελαιοκομία λόγω κλιματικής αλλαγής. 

·         Στήριξη των Συνεταιρισμών με χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω τραπεζών και οικονομικά κίνητρα στους παραγωγούς που να υπερτερούν των συμβολαιακών συμβάσεων.    

·         Ένταξη αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ των νέων ζωονόσων που προκύπτουν λόγω της κλιματικής αλλαγής .

 

                       ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

 

·         Άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νησιών μας λόγω γειτνίασης με την Τουρκία και ενεργοποίηση των κτηνιάτρων εκτροφής σε θέματα προληπτικών ελέγχων .

·         Ενίσχυση των υπηρεσιών μας με την απορρόφηση των Γεωτεχνικών που υπηρετούν σε συναφείς υπηρεσίες άλλων Υπουργείων που εδρεύουν στο Νομό μας.

·         Να εξομοιωθεί η ευθύνη του υπογράφοντα γεωτεχνικού μελετητή με αυτή των μηχανικών σε θέματα που αφορούν σύνταξη φακέλου  μελετών, παρακολούθηση και πληρωμή των διαφόρων Μέτρων.

·         Όσο αναφορά τους τεχνολόγους γεωπόνους να προβλεφθεί η ισότιμη συμμετοχή τους στις διάφορες επιτροπές και στις αναθέσεις διάφορων αντικειμένων σε σχέση με τους γεωπόνους Π.Ε. και οι αναθέσεις να  γίνονται με το διαζευκτικό « ή » και όχι με το «εν ελλείψει». 

·         Αύξηση των Εκτός Έδρας μετακινήσεων και της χιλιομετρικής αποζημίωσης  των υπαλλήλων λόγω αυξημένου αριθμού ελέγχων στα προγράμματα που υλοποιούνται από τις Διευθύνσεις μας.


ΓΕΩΡΓΙΑ

  • Εκσυγχρονισμός της Δακοκτονίας με εφαρμογή των νέων πειραματικών δεδομένων των διαφόρων ερευνητικών Ινστιτούτων.

·      Να λαμβάνονται υπόψη από τις κεντρικές δομές του Υπουργείου οι   προτάσεις  των Υπηρεσιών για τα διάφορα τεχνικά προβλήματα του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου.

·      Ανασύσταση του  ελαιώνα (περίπου 30-40%).

·      Ενίσχυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και προώθηση  των αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ ΠΓΕ ΕΠΙΠ για τα νησιά. 

·      Διαρκή εκπαίδευση παραγωγών για καλές γεωργικές πρακτικές  όπως Γεωργία Ακριβείας κ.α.

·      Προκήρυξη μέτρων αναδασμού .

·      Αντιμετώπιση των θεμάτων ανομίας που υπάρχουν στην ύπαιθρο κάτι το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

·      Δημιουργία υποδομών για την ευκολότερη πρόσβαση στο οδικό δίκτυο με ειδικό κονδύλι που να αφορά την αγροτική οδοποιία.

·      Αξιοποίηση της Γεωθερμίας, με σκοπό την δημιουργία σύγχρονων θερμοκηπιακών μονάδων.

·      Ταυτοποίηση τοπικών ποικιλιών σιταριού, κριθαριού, άφκου, φασολιών, κατοχύρωση ως τοπικά προϊόντα, εγγραφή στον κατάλογο των τοπικών ποικιλιών, και παραγωγή πιστοποιημένων σπόρων.

·      Διευκόλυνση του νομοθετικού πλαισίου για την ευκολότερη πρόσληψη αλλοδαπών εργατών καθώς το εργατικό δυναμικό των νησιών δεν επαρκεί .

·      Επίσπευση των διαδικασιών εξέταση των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί σχετικά με τους Δασικούς Χάρτες.

·      Δημιουργία σποροπαραγωγικού κέντρου τοπικών ποικιλιών στη Λήμνο.

 

 

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

 

·         Εκπόνηση μελετών από το Υπουργείο σε ότι αφορά το νερό και την άρδευση των καλλιεργειών για την κατασκευή φραγμάτων, ταμιευτήρων νερού, αρδευτικών συστημάτων κ.λ.π. Ενθάρρυνση Χρηματοδότηση αντίστοιχων  μελετών  έτσι ώστε σε επόμενη πρόσκληση μέτρων που αφορούν εγγειοβελτιωτικά  έργα να υπάρχουν ώριμα έργα  προς ένταξη.  Στόχος η κατασκευή μέσω Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων μικρών ιδιωτικών ταμιευτήρων, κατασκευή μικρών φραγμάτων ύδρευσης , άρδευσης, και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα ενσωμάτωση της διεθνούς εμπειρίας στα τεχνικά έργα (δρόμοι κλπ ) για την συλλογή των όμβριων υδάτων και την οδήγηση τους στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Επίσης απαιτείται η άμεση κατασκευή φραγμάτων μεσαίας κλίμακας σύμφωνα με την διαχειριστική μελέτη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και την ωριμότητα των έργων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγγειοβελτιωτικών   έργων.

·         Προώθηση διαδικασίας για τη δημιουργία ΦΟΡΕΑ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ο οποίος είναι επιβεβλημένος για τον ορθολογισμό στην χρήση τους.

 

 

 

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

 

·         Καταγραφή των ασθενειών και εχθρών του ξύλου, ενημέρωση των εμπλεκόμενων με στόχο την αντιμετώπιση τους και την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης τους.      

·         Ταυτοποίηση και   καταγραφή των γηγενών ποικιλιών

·         Δημιουργία συλλογής επιλεγμένου πολλαπλασιαστικού υλικού από γηγενείς ποικιλίες απαλλαγμένες από παθογόνα.

·         Αναθεώρηση των καταλόγων ποικιλιών αμπελώνων που μπορούν να καλλιεργηθούν και να οινοποιηθούν προκειμένου τα παραγόμενα κρασιά να χαρακτηρίζονται ως ΠΓΕ ( συγκεκριμένα να γίνει αναθεώρηση ως προς την ποικιλία Μαλαγουζιά και Μοσχάτο Αλεξανδρείας) 

·         Για τη σύσταση των ομάδων παραγωγών αμπελοοινικών προϊόντων να τεθεί διαφορετικό κατώτατο όριο στην παραγωγή για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους  από ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα και συγκεκριμένα 100 τόνοι  εμπορευθείσας παραγωγής σταφυλιών. 

 

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

 

·         Αύξηση προϋπολογισμού στα Μέτρα :  Υπομέτρου 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», Μέτρο 11 « βιολογική κτηνοτροφία» και  Μέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» και Leader .

·         Διατήρηση του  Μεταφορικού Ισοδυνάμου με έγκαιρη πληρωμή του και αύξηση της επιδότησης μεταφοράς των ζωοτροφών προκειμένου να εξισωθεί το κόστος αγοράς ζωοτροφών των κτηνοτρόφων στα νησιά με τους κτηνοτρόφους της ηπειρωτικής Ελλάδας . 

·         Να συμπεριληφθούν ως επιδοτούμενες ζωοτροφές και τα σιτηρά της Λήμνου όταν εξάγονται από το νησί.

·         Ενόψει της αλλαγής της ΚΥΑ των ζωοτροφών να ζητηθούν απόψεις των Υπηρεσιών οσον αφορά τεχνικά θέματα. Ταυτοποίηση τοπικών ποικιλιών σιταριού, κριθαριού, άφκου, φασολιών, κατοχύρωση ως τοπικά προϊόντα, εγγραφή στον κατάλογο των τοπικών ποικιλιών, και παραγωγή πιστοποιημένων σπόρων.

·         Ανάδειξη των τοπικών φυλών προβάτου των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως της  Λέσβου  και της Λήμνου και των μοναδικών χαρακτηριστικών του κρέατος και του γάλακτος των φυλών, με σκοπό την παραγωγή Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με υψηλή προστιθέμενη αξία, με παράλληλη ανάπτυξη πρότυπου σχήματος γενετικής βελτίωσης, με στόχο την παραγωγή γεννητόρων υψηλής γενετικής αξίας, ώστε να επιταχυνθεί η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας του γάλακτος.

·         Διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων (άμεσος ορισμός προτύπων και χρηματοδότηση τους).

·         Άρση καραντίνας για μετακίνηση ζώντων προβάτων εκτός Λέσβου (λόγω καταρροϊκού ) .

·         Εξέταση των προβλημάτων που παρουσιάζονται από την έλλειψη σφαγείων στα νησιά Σάμος Ικαρία και Φούρνοι. 

·         Επανεξέταση των όρων λήψης δανείων αγροτικής επιχειρηματικότητας από 3000€ έως 25.000€ καθώς απορρίπτεται όποιος έχει φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη.

·         Εξέταση δημιουργίας ταμείου δανείων αγροτικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. 

·         Επίσπευση των διαδικασιών του προγράμματος «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» προκειμένου να ενισχυθούν οι νησιώτες κτηνοτρόφοι .

·         Να γίνεται από τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προμήθεια κατά ποσοστό   20% ελαιουργικών και  τυροκομικών προϊόντων από τοπικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου να στηριχτούν.

·         Μέτρα ελέγχου του υπερπληθυσμού άγριων ζώων όπως αγριοκούνελων στη Λήμνο και  αγριόχοιρων στη Σάμο. Πρόβλεψη αποζημιώσεων των κατεστραμμένων καλλιεργειών.

·         Λήψη μέτρων για την υπερβόσκηση από τα αγριοκάτσικα στην Ικαρία.  

·         Γρηγορότερος αποχαρακτηρισμός των αναδασωτέων περιοχών ( για να υπάρξουν διαθέσιμες εκτάσεις προς βόσκηση) .

 

ΑΛΙΕΙΑ 

 

Θέματα που αφορούν τους αλιείς

 

·         Οικονομική ενίσχυση τοπικών κοινωνιών αλιέων που ζουν αποκλειστικά από την αλιεία και συχνά μένουν χωρίς εργασία λόγω τοπικών απαγορεύσεων (πχ. εμφάνιση τοξικού φυτοπλαγκτού ή κολοβακτηρίων ή καδμίου).

·         Θέσπιση μέτρων για την αύξηση των πληθυσμών των ψαριών με την δημιουργία ζωνών ασφαλείας για την  διευκόλυνση της αναπαραγωγής τους καθώς και με την απαγόρευση της αλιείας εντός των ποταμών.  

·         Προβλήματα αλιείας με την Τουρκία (παράνομη είσοδος σε εθνικά ύδατα και μη εφαρμογή ευρωπαϊκής νομοθεσίας) .

·         Θεσμοθέτηση Διαχειριστικού Φορέα για τους Κόλπους των νησιών. 

·         Απαγόρευση αλιείας με μηχανότρατα τον Μάιο.

·         Περιορισμός των απορριπτόμενων ειδών.

·         Χρονικός περιορισμός χρήσης και περιορισμός του αριθμού των βολκών ή νταουλιών (αλιευτικά εργαλεία) ανά σκάφος.

·         Απαγόρευση του  αλιευτικού εργαλείου κύρτοι για τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο .

·          Μείωση των διαστάσεων του αλιευτικοὐ εργαλείου κουλούρα ώστε να χρησιμοποιείται και σε ρηχούς κόλπους.

·         Κατασκευή τεχνητών υφάλων για προστασία, αναπαραγωγή ιχθυοπανίδας.  

·         Σαφή όρια μεταξύ της επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας.

·         Κίνητρα για προσέλκυση νεαρών ατόμων στο επάγγελμα του αλιέα.

·         Οικονομική ενίσχυση για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών εξοπλισμών VMS και ERS σε σκάφη παράκτιας αλιείας. 

·         Θέσπιση αποζημίωσης  στους αλιείς για την καταστροφή του εξοπλισμού τους από τα θηλαστικά όπως δελφίνια, φώκιες κ.λ.π .

·         Αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για την χορήγηση δωρεάν ιπποδύναμης των σκαφών που αυξάνουν την ασφάλεια πλεύσης χωρίς αφαίρεση ευρείας χρήσης εργαλείων.  

·         Εξαίρεση του κόλπου Καλλονής από τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) καθώς αποτελεί πλούσιο πεδίο αλιείας οστράκων και ψαριών.

 

       Θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες αλιείας

·         Προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων για την είσοδο στο επάγγελμα του αλιέα

·         Καταχώρηση των στοιχείων αλιευτικών σκαφών στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ) από τα Λιμεναρχεία και παράλληλα από τα Τμήματα Αλιείας 

·         Ενεργοποίηση του θεσμού των επιθεωρητών αλιείας στις περιφερειακές υπηρεσίες αλιείας

 

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

·         Συνέχιση του Μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου καθώς αυτό αποτελεί σημαντικό για την μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων.

·         Χρηματοδότηση πιλοτικού προγράμματος για την εμπορία τυποποιημένου ελαιολάδου , προκειμένου να αυξηθεί η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και να μεταφερθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία σε συνεταιρισμούς,  ομάδες  παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών, αναφορικά με τη προώθηση και διάθεση του προϊόντος.

·         Λήψη μέτρων για την μείωση του κόστους δανεισμού των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

·         Λήψη μέτρων για την διατήρηση του υπάρχοντος ποσοστού επιδότησης των επενδύσεων των τοπικών επιχειρήσεων.

·         Στελέχωση και αξιοποίηση του Εργαστηρίου Ελέγχου Ελαιολάδου που ανήκει στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» και βρίσκεται στο Κάτω Τρίτος Λέσβου.

·         Δημιουργία Μελισσοκομικών Πάρκων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

·         Προστασία των παραγωγών Μελιού με απαγόρευση εκάστοτε ελληνοποιήσεων μελιού που δεν παράγεται στην χώρα μας .

 

                                                                                 Με τιμή,

                                                                    Η  Αντιπεριφερειάρχης

                                                                      Πρωτογενούς Τομέα 

                                                                          ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΕΛΛΗ