Από τις ΗΠΑ: Διαδικτυακή Εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Λέσβου (ΒΙΝΤΕΟ)


Στην τηλεπαρουσίαση προσκεκλημένοι ήταν από την Νέα Υόρκη, το Τορόντο, την Βοστώνη, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Χίο, την Μυτιλήνη, την Καλλονή, και άλλα μέρη. Νέα Υόρκη - Του Μιχάλη Χριστοδούλου.

Η τηλεπαρουσίαση πραγµατοποιήθηκε την 8η Δεκεµβρίου 2023 και άρχισε µε χαιρετισµό από τον Σεβασµιώτατο Μητροπολίτη Μηθύµνης κ. Χρυσόστοµο. Στην συνέχεια τον Εθνικό Ύµνο έψαλε µε υπερηφάνεια ένα εφτάχρονο παιδάκι, ο Μιχαλάκης που έχει ρίζες στην Μυτιλήνη και στα Βέρβενα της Αρκαδίας.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο Αναστάσιος Νικοδήµου Πρόεδρος της Οµοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ & Καναδά.

Παρουσιαστής στην τηλεπαρουσίαση ήταν ο Δρ. Γιώργος Ασηµέλλης, που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήµιο «New England College of Optometry». Κεντρικός οµιλητής ήταν ο συγγραφέας Δρ. Στρατής Αναγνώστου, που έχει γράψει το βιβλίο: «Ελληνική Εθνική Ταυτότητα στο Αιγαίο (1821-1923) – Η περίπτωση της Λέσβου» Ο Δρ Στρατής Αναγνώστου ανέφερε ότι: Tην 8η Νοεµβρίου 1912, o Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης µε αποφασιστικότητα ζήτησε από τις Οθωµανικές αρχές να παραδώσουν την εξουσία και επειδή ο στρατιωτικός διοικητής αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα, ο Παύλος Κουντουριώτης, για να µην γίνει ο πόλεµος µέσα στην πόλη και φέρει την καταστροφή, έκανε γνωστό ότι δεν θα εµπόδιζε την αποχώρηση του Οθωµανικού στρατού από την πόλη. Ο Οθωµανικός στρατός αποφάσισε να στρατοπεδεύσει στην περιοχή του Κλαπάδου, µε την πρόθεση να προβάλει αντίσταση και να διατηρήσει την εξουσία. Την 8η Νοεµβρίου 1912 έγινε η νικηφόρος Μάχη του Κλαπάδου και έφερε την πολυπόθητη λευτεριά.

Στην τηλεπαρουσίαση απηύθυναν χαιρετισµούς οι εξής: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μηθύµνης Χρυσόστοµος, ο Γιώργος Στρατηγέλλης επιστηµονικός συνεργάτης του Βουλευτή Λέσβου Χαράλαµπου Αθανασίου, ο Βουλευτής Λέσβου Δρ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Αντιπεριφερειάρχης απόδηµου Ελληνισµού Παντελής Μπουρνιάς αντιπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δρ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη, ο Πρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου Δρ. Στρατής Γελαγώτης αντιπρόσωπος του Δηµάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, ο Άγγελος Μουζάλας από τις Εκδόσεις «Μύθος, η Δρ. Κωνσταντίνα Βάκκα- Κυριαζή συγγραφέας του βιβλίου «Η Λεσβιακή Φάλαγγα», ο Νεκτάριος Βακάλης Πρόεδρος της Οµοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), ο Παναγιώτης Κουτλής Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης.

Εάν θέλετε να δείτε το βίντεο της τηλεπαρουσίασης επισκεφτείτε τον σύνδεσµο: https://youtu.be/MnN1k51Uens Για µία ακόµη φορά ας εκφράσουµε την ευγνωµοσύνη µας προς τους Ήρωες που αγωνίστηκαν στην νικηφόρο Μάχη του Κλαπάδου όπου σφραγίστηκε η Απελευθέρωση της Λέσβου.