Η Περιφέρεια άνοιξε το δρόμο..


Μια έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) που δείχνει το Βόρειο Αιγαίο να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις από πλευράς εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό για το 2022 άνοιξε και πάλι το θέμα του τουρισμού στα νησιά μας, με τους γνωστούς και μονίμως διαμαρτυρόμενους ασχολούμενους με το θέμα να ξεσπαθώνουν πάλι.


Από την συγκεκριμένη έρευνα εκτός του ότι αφορά το 2022 που ακόμη το Βόρειο Αιγαίο δεν είχε συνέρθει από τις συνεχόμενες κρίσεις, κορονοιού, μεταναστευτικού κτλ, δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα καθώς τα μεγέθη που συγκρίνονται μεταξύ των Περιφερειών είναι εντελώς διαφορετικά και σε καμία περίπτωση συγκρίσιμα μεταξύ τους. Και φυσικά δεν θα έπρεπε να μπαίνουμε καν στην διαδικασία να συζητάμε κάτι που εδώ και χρόνια είναι γνωστό, μένοντας μόνο στις διαπιστώσεις και αναμένοντας όλα να γίνουν από τους υπολοίπους. Για παράδειγμα δεν μπορεί να συγκριθεί η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, με την Κρήτη, την Λευκάδα, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, ούτε καν με άλλα μικρότερα νησιά όπως η Πάρος, η Νάξος κ.α. Δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε ως προς τις υποδομές, ούτε ως προς την προσβασιμότητα, ούτε ως προς την εξέλιξη που υπάρχει σε όλα αυτά τα νησιά σε όλους τους τομείς εδώ και χρόνια.

Όταν αναγκάζεσαι να τα συγκρίνεις όμως για στατιστικούς και μόνο λόγους, προφανώς και θα προκύψουν τα παραπάνω αποτελέσματα. Δεν θα αναλύσουμε τώρα γιατί όλες αυτές οι περιοχές έχουν ξεφύγει και δεν έχουμε καταφέρει καν να πλησιάσουμε στις επιδόσεις τους τουριστικά. Αυτό που θα πρέπει ωστόσο να αντιληφθούν όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι ότι θα πρέπει εκείνοι πρώτα να κάνουν πράγματα για να αλλάξουν την κατάσταση. Πείτε μου εσείς έναν φορέα τα τελευταία 3-4 χρόνια που να έχει κάνει κινήσεις προσέλκυσης τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο.

 


Έναν φορέα που προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση. Μόνο η Περιφέρεια. Μόνο. Κανείς άλλος είτε φορέας, είτε τουριστικός παράγοντας, είτε άμεσα η έμμεσα εμπλεκόμενος δεν έχει κάνει το παραμικρό. Με εξαίρεση ίσως τον Δήμο Δυτικής Λέσβου που προσπάθησε τουλάχιστον κάτι να κάνει.

Εκτός από διαπιστώσεις, θεωρίες, γκρίνια και μιζέρια αλλά και κριτική, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον πλανήτη Λέσβος τουλάχιστον από πλευράς προσπάθειας τουριστικής προσέλκυσης. Και αν δεν ήταν αυτή την τετραετία η Περιφέρεια, με τις κινήσεις της και την εξωστρέφεια της να κρατήσει τα προσχήματα και να σώσει την κατάσταση, αυτή θα ήταν πολύ χειρότερη. Την ώρα που όλοι όσοι είναι άμεσα εμπλεκόμενοι από τον τουρισμό και ζουν από αυτόν, πετάνε χαρταετό περιμένοντας ως μάνα εξ ουρανού να γίνουν τα νησιά μας πόλος έλξης, η Περιφέρεια έχει βγάλει τα νησιά μας προς τα έξω και το Βόρειο Αιγαίο είναι πάλι στο προσκήνιο όχι για την Μόρια και το μεταναστευτικό. .

 


Η Περιφέρεια είναι αυτή που έφερε το θέμα της βίζας των Τούρκων στην πρώτη γραμμή και το πέτυχε όταν επί χρόνια κανείς δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά. Η Περιφέρεια είναι αυτή που συνεχώς αναζητά τρόπους να φέρει πιο κοντά το Βόρειο Αιγαίο με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Είτε χρηματοδοτώντας μεγάλες παραγωγές όπως το Σμύρνη μου αγαπημένη, είτε φέροντας σε όλα τα νησιά δημοσιογράφους από μεγάλα και δημοφιλή ΜΜΕ, είτε διοργανώνοντας φεστιβάλ όπως το Μεσαιωνικό στην Χίο, με μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων, είτε διοργανώνοντας εκδηλώσεις γαστρονομίας με κορυφαίους σεφ όπως η Μπαρμπαρίγγου, είτε φέροντας μεγάλα συνέδρια στην Λέσβο όπως αυτό των Μαρίνων, είτε προσελκύοντας επενδυτές, βλέπε Σάρλιτζα, είτε φέροντας καθηγητές από σχολεία της Ελλάδος να γνωρίσουν τα νησιά και να φέρουν μαθητικές εκδρομές, είτε αναβαθμίζοντας τις εγκαταστάσεις για τους πουλάκηδες και πολλά ακόμη. 

Μια τελευταία ματιά να ρίξει κανείς στην εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα με τα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου και την Μπαρμπαρίγγου, τις χιλιάδες αναγνωστών και τηλεθεατών που την παρακολούθησαν, καθώς έπαιξε από το Έθνος και το Πρώτο Θέμα, μέχρι τα πιο δημοφιλή gossip περιοδικά και site θα καταλάβει το μέγεθος της προβολής και του κέρδους που υπάρχει μακροπρόθεσμα για τα νησιά μας. Αν ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα της Περιφέρειας, της εξωστρέφειας και φύγουν από την λογική της κριτικής και της μιζέριας, ίσως τελικά μπορέσουμε σε μερικά χρόνια να πλησιάσουμε κάπως λίγο πιο αναπτυγμένες περιοχές.

Το 2023, λόγω αυτής της μεγάλης προσπάθειας που έγινε, το Βόρειο Αιγαίο είχε μια εντυπωσιακά καλή τουριστική σαιζόν. Και φέτος τα πράγματα θα είναι όπως όλα δείχνουν ακόμη καλύτερα. Έστω και αν δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη τόσο πολύ κόσμο, από πλευράς υποδομών.

Η Περιφέρεια έβαλε το νερό στο αυλάκι. Ας ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι…