Μια οφειλόμενη συγνώμη....



Μια οφειλόμενη συγνώμη δεν αρκεί…

Στην σημερινή εποχή τα Social Media έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας έχοντας επιφέρει νέα ήθη και έθιμα δίνοντας βήμα ανεξαιρέτως σε όλους να καταθέτουν δημόσια τις απόψεις τους και μάλιστα επί παντός επιστητού. Κατά καιρούς διαβάζουμε σχόλια και «ειδήσεις» που μεταφέρονται και εξαπλώνονται με ταχύτητα, κυρίως στις μικρές κοινωνίες. 

Ειδικά σε περιόδους κρίσιμες και σημαντικές για την κοινωνία, όπως για παράδειγμα οι εκλογικές αναμετρήσεις, ο καθένας μπορεί χωρίς ενδοιασμούς να γράφει και να λέει ότι θέλει κρυπτόμενος πίσω από μια οθόνη. Το φαινόμενο αυτό το ζήσαμε έντονα στις πρόσφατες εκλογές της Αυτοδιοίκησης, όταν πολλοί υποψήφιοι και υποστηρικτές τους, προσπάθησαν με διασπορά ψευδών ειδήσεων να προκαλέσουν ζημιά στους αντιπάλους τους. Συνήθως οι «θιγόμενοι» δεν ασχολούνται κυρίως γιατί ο χώρος του διαδικτύου είναι χαώδης και δεν θέλουν να εμπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες. Άλλωστε όση μεγαλύτερη αξία δίνεις σε κάποιον και στα λεγόμενα του, τον κάνεις να φαίνεται σημαντικός. Και συνήθως οι σημαντικοί δεν ασχολούνται με τέτοια. 

Αφορμή για να αναφερθούμε στα παραπάνω, μας έδωσε ένα δελτίο Τύπου της Περιφέρειας και μια δήλωση συγνώμης και μεταμέλειας υποψήφιας με τον Συνδυασμό του κ. Στεφανή στην Χίο, η οποία τον περασμένο Αύγουστο, είχε αναρτήσει στο FB της μια είδηση που αφορούσε τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη όταν αυτός ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου. Πέραν του γεγονότος ότι όλα όσα αναφέρονταν ως στοιχεία στην ανάρτηση ήταν εντελώς ψευδή και δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, προέκυπταν και συμπεράσματα για τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του Περιφερειάρχη τα οποία στηρίζοντας σε αυτά τα ψεύτικα στοιχεία. 

Διαβάστε όσα έγραψε:

"Κοιτώντας λίγο το παρελθόν.

Ο κ.Μουτζουρης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα δημόσια πράγματα όντως επί Καραμανλή ως πρύτανης του ΕΜΠ.

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο στη πορεία του Πολυτεχνείου γινόταν επεισόδια και οι γνωστοί άγνωστοι ( εδώ και τέσσερα χρόνια εξαφανίστηκαν) έκαιγαν και έσπαγαν .

Επί πρυτανείας Μουτζουρη υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή αφού κάηκε ολοσχερώς και έμειναν μόνο οι τοίχοι αφού ούτε στην πυροσβεστική επετράπη να

"παραβιάσει" το άσυλο.

Μετά την πρυτανεία επί Σαμαρά ενεφανίσθη στο υπουργείο Ναυτιλίας επικεφαλής σέ μία " φωτογραφική" Διεύθυνση λιμένων και λιμενικών έργων.

Αμφιβάλλω αν σχεδιάστηκε επί των ημερών έστω και ένα αλιευτικό καταφύγιο».


Η ανάρτηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα όσοι την διάβασαν, πολλοί ή λίγοι δεν έχει σημασία, να γίνει σημείο αναφοράς και να αναπαραχθεί και από άλλους, που ήθελαν να πλήξουν τον Περιφερειάρχη. 

Όπως αποδείχτηκε τελικά, με δελτίο τύπου που αναγκάστηκε να βγάλει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης προσωπικά για να απαντήσει, όλα όσα αναφέρονταν στην ανάρτηση ήταν ψευδή και δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Άλλωστε όλοι όσοι ασχολούνται με αυτά γνώριζαν πότε κάηκε το Πολυτεχνείο και πως δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα όλο αυτό. Σκοπός βέβαια δεν ήταν αυτοί που ήξεραν αλλά οι ψηφοφόροι του Βορείου Αιγαίου που δεν γνώριζαν λεπτομέρειες και ίσως και να πίστεψαν τα γραφόμενα της. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος όσων χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Να περάσουν τα ψέματα τους στην κοινωνία δηλητηριάζοντας την…

Η ανάρτηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα όσοι την διάβασαν, πολλοί ή λίγοι δεν έχει σημασία, να γίνει σημείο αναφοράς και να αναπαραχθεί και από άλλους, που ήθελαν να πλήξουν τον Περιφερειάρχη. 

Όπως αποδείχτηκε τελικά, με δελτίο τύπου που αναγκάστηκε να βγάλει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης προσωπικά για να απαντήσει, όλα όσα αναφέρονταν στην ανάρτηση ήταν ψευδή και δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Μάλιστα λόγω της έκτασης που πήρε το θέμα, ο Περιφερειάρχης αναγκάστηκε να κινηθεί και νομικά. 

Πριν από μερικές ημέρες και έχοντας χάσει τις εκλογές η παράταξη Στεφανή, η υποψήφια που είχε κάνει την ανάρτηση, προφανώς γνωρίζοντας ότι θα καταδικαστεί και θα κληθεί να πληρώσει, έκανε δήλωση μετανοίας ζητώντας συγνώμη. 

Για την οποία συγνώμη, όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει, γνωρίζετε τι αναφέρει η λαϊκή ρήση ότι ισούται. 

Η ίδια βέβαια στάθηκε τυχερή γιατί η ζημιά που προκλήθηκε στον Περιφερειάρχη δεν ήταν τέτοια που θα του στερούσε την επανεκλογή του. Και στάθηκε τυχερή επειδή ο ίδιος έδειξε μεγαλοψυχία και δεν θέλησε να συνεχίσει την διαδικασία, αποδεχόμενος προφανώς την συγνώμη. 

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την χυδαιότητα μιας τέτοιας συμπεριφοράς και την ελαφρότητα με την οποία ορισμένοι προσπαθούν να πλήξουν ανθρώπους μόνο και μόνο για να επιτύχουν τους προσωπικούς τους στόχους. Όταν βέβαια αντιληφθούν τις συνέπειες, συμπεριφέρονται σαν βρεγμένες γάτες και μικραίνουν ακόμα περισσότερο, αναζητώντας λύπηση. Την οποία ίσως και να αξίζουν… 

Το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας: 

Με ανάρτηση της στο Facebook της η κα Α. Τόπακα στις 05.08.2023 διέσπειρε ψευδείς βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου που έθιξαν την επιστημονική, επαγγελματική και ακαδημαϊκή του υπόσταση και υπόληψη και προσέβαλλαν βάναυσα την προσωπικότητα του. Για το λόγο αυτό ο ίδιος είχε καταθέσει μήνυση και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση στην κα A. Τόπακα. Το χρηματικό ποσό που θα επιδικαζόταν θα προσφερόταν εξ ολοκλήρου στον Οίκο Ευγηρίας «Αγία Μαρίνα» στα Καρδάμυλα.

Με πρόσφατη γραπτή δήλωση της η κα. Τόπακα παραδέχθηκε τους συκοφαντικούς και ψευδείς χαρακτηρισμούς εναντίον του Περιφερειάρχη, τους αποδίδει στην συμμετοχή της σε αντίπαλο ψηφοδέλτιο στις Περιφερειακές εκλογές και ζητά συγνώμη για την ενέργεια της. 

Επισυνάπτεται η ΔΗΛΩΣΗ της κας Τόπακα.

«Η υπογράφουσα Αγγελική Τόπακα του Εμμανουήλ, θέλω να δηλώσω πως όσα δημοσίευσα στο προφίλ μου στο Facebook στις 5/8/2023, βασίστηκαν σε αναρτήσεις τρίτων, που αναπαρήγαγα χωρίς να ελέγξω την αλήθεια και τη βασιμότητα του περιεχόμενου τους. Είναι όντως ψευδή, προσβλητικά και συκοφαντικά για τον Περιφερειάρχη όσα δημοσίευσα, όπως διαπίστωσα εκ των υστέρων από έρευνα που έκανα. Στη δημοσίευση προέβην επειδή συμμετείχα σε αντίπαλο ψηφοδέλτιο που συμμετείχε στις Περιφερειακές εκλογές, χωρίς όμως να ελέγξω το βάσιμο όσων έγραψα. Ήταν άστοχη ενέργεια εκ μέρους μου και χαίρομαι που δεν προκάλεσαν ζημιά στις εκλογές. Ζητώ συγνώμη για την ενέργεια αυτή, που έγινε εν θερμω από εμένα και δέχομαι να γίνει χρήση της δήλωσης μου, με όποιο τρόπο κρίνει απαραίτητο ο Περιφερειάρχης για την αποκατάσταση της αλήθειας. Τέλος θέλω να δηλώσω ότι δεν έχω να προσάψω τίποτα μεμπτό ή επιλήψιμο στον Περιφερειάρχη κατά την διάρκεια της συνεργασίας μας έως και σήμερα  

Αγγελική Τόπακα».