Εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού


Ενημερώνουμε ότι σε αιμοληψία που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου σε εκτροφή αιγοπροβάτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μανταμάδου  βρέθηκαν επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου.

Η Υπηρεσία ενεργοποίησε άμεσα την με αριθ. Πρωτ. 519/102535/04.04.2023(Β 2500/18.04.2023) Απόφαση του Υφπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Πρόγραμμα επιτήρησης Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου».

Επιτακτική ανάγκη επιβάλλει την επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων αιγοπροβάτων και βοοειδών ώστε να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα τα οποία συστήνει η Δ/νση Κτηνιατρικής τα οποία και επισυνάπτονται.

Οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν εγκαίρως τις τοπικές Κτηνιατρικές αρχές σε κάθε περίπτωση που ένα ζώο εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα.

Τέλος, τονίζεται ότι η νόσος ΔΕΝ μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί κίνδυνο για την Υγεία των Ζώων.

Για ενημέρωση ή αναγγελία ύποπτου περιστατικού επικοινωνείστε άμεσα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Β. Αιγαίου στα τηλέφωνα: 2251047427 – 22510-42236