Προς οριστική κατάργηση το Νομικο Πρόσωπο Αθλητισμού



Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του Νομικού Προσώπου Αθλητισμού – Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν μπορεί να εξαιρεθεί όπως προβλέπεται η κατάργηση τους. 

Η απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 6 Οκτωβρίου, προβλέπει την κατάργηση δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) τα οποία καταργούνται αυτοδικαίως στις 31 Δεκεμβρίου και οι αρμοδιότητες τους από την 1η Γενάρη θα ασκούνται από τον οικείο Δήμο.  

Στην διευκρινιστική εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε προβλέπεται η διατήρηση Νομικών Προσώπων κατ εξαίρεση , των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης δικαιολογεί εξαίρεση. Για την έκδοση της απόφασης εξαίρεσης , απαιτείται αίτηση του οικείου δημοτικού συμβουλίου που υποβάλλεται αποκλειστικά έως χτες στο Υπουργείο Εσωτερικών και συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία ως προς τη διαπίστωση της πλήρωσης της ανωτέρω προϋπόθεσης (άσκηση δραστηριότητας του νομικού προσώπου με εξειδικευμένο αντικείμενο, αξιοσημείωτη/μακρόχρονη απόδοση έργου και ευρύτερη αναγνώριση). 

Παρά το γεγονός πως το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε τέτοια απόφαση, εντούτοις πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν πως δεν πρόκειται να συνεχιστεί η λειτουργία των Νομικών Προσώπων των Δήμων, καθώς την ίδια εξαίρεση αιτούνται δεκάδες Δήμοι και ως εκ τούτου, ουσιαστικά είναι σαν να ακυρώνεται στην πράξη ο νόμος που ψηφίστηκε. 

Το πιθανότερο σενάριο λοιπόν αναφέρει ότι από την 1η Γενάρη τα καθήκοντα του Αθλητισμού θα τα ασκεί ο Αντιδήμαρχος που θα οριστεί ή η Επιτροπή η οποία θα αντικαταστήσει τα Νομικά Πρόσωπα και θα πάρει τις αρμοδιότητες.