Σκάλα Ερεσού: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοουμένους- Νέα στοιχειά για το φορτηγό πλοίο (ΒΙΝΤΕΟ)


Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έρευνες για τον εντοπισμό των αλλοδαπών αγνοουμένων, μελών του πληρώματος, του φορτηγού πλοίου «RAPTOR», που βυθίστηκε το πρωί της Κυριακής 26 Νοεμβρίου, στα ανοιχτά της Λέσβου.

 

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή έχει διασωθεί μόλις ένα άτομο από το πλήρωμα και ακόμη 12 αγνοούνται.

 

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου Raptor, που βυθίστηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου ανοιχτά της Λέσβου, με μέχρι τώρα απολογισμό έναν νεκρό, έναν διασωθέντα και 12 αγνοουμένους από το πλήρωμά του.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας kathimerini.gr, το πλοίο ήταν καταχωρισμένο στη μαύρη λίστα διεθνών Αρχών ελέγχου (Paris MOU & Black Sea MOU). Και αυτό γιατί πριν από 24 μήνες είχε διαπιστωθεί ότι τα έγγραφα που αφορούσαν στα μέλη του πληρώματος ήταν μη θεωρημένα, ενώ υπήρχαν και παράνομες εγγραφές στο βιβλίο πετρελαίου (Oil Record Book).

 

Το τελευταίο στοιχείο ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι ενδεχομένως είχε πραγματοποιήσει παράνομα – μη δηλωμένα δρομολόγια, δηλαδή ίσως εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τις υποψίες των Αρχών ενισχύει το γεγονός ότι ο διασωθείς ναυτικός δήλωσε στα στελέχη του Λιμενικού ότι τελικός προορισμός του πλοίου ήταν η Ουκρανία και πως η Κωνσταντινούπολη αποτελούσε σταθμό για ανεφοδιασμό.

 

Τα παραπάνω στοιχεία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών που ερευνούν τις συνθήκες του ναυαγίου. Και αυτό γιατί, εφόσον ισχύουν, πιθανόν συνδέονται και με το γεγονός ότι το πλήρωμα, ακολουθώντας τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας, δεν ζήτησε βοήθεια το Σάββατο, παρά το γεγονός ότι το πλοίο παρουσίαζε εισροή υδάτων. Αντίθετα, το έπραξε μόλις λίγη ώρα πριν από τη βύθισή του.

 

Παράλληλα, το μυστήριο επιτείνει η διαπίστωση ότι στην ίδια ναυτιλιακή εταιρεία ανήκε και το Manassa Rose που βυθίστηκε στον κόλπο της Κισάμου στην Κρήτη τον Ιανουάριο του 2022. Με τις Αρχές να σχηματίζουν τότε δικογραφία σε βάρος μελών του πληρώματος για πρόκληση ναυαγίου αλλά και μεταφορά λαθραίων καπνικών προϊόντων.