Υλοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση ενημέρωσης για την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις αλιευτικές κοινότητες



Υλοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση ενημέρωσης για την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις αλιευτικές κοινότητες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων Ιωάννης Παυλακέλλης του Επιμελητηρίου Λέσβου, στη Μυτιλήνη, η εκδήλωση ενημέρωσης ευαισθητοποίησης με θέμα «Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος- Ο ρόλος των αλιέων» .

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με συμμετοχή του Τμήματος Αλιείας και είχε ως στόχο να ενημερωθούν οι επαγγελματίες αλιείς για την υλοποίηση του συστήματος συλλογής και διάθεσης των αλιευτικών απορριμμάτων Επιχείρηση «Καθαρά Δίχτυα- Ζωντανές Θάλασσες» που θα αναπτυχθεί πιλοτικά με την παρούσα πράξη στο νησί της Λέσβου .

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο κ. Πανάγος Κουφέλος ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε με την εισήγηση της επιστημονικής υπευθύνου του έργου της Δρ. Χατζηαντωνίου Μαρίας μέλους ΕΔΙΠ του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά το σύστημα συλλογής και διάθεσης των θαλάσσιων απορριμμάτων και ειδικών αποβλήτων με τίτλο Επιχείρηση «Καθαρά Δίχτυα- Ζωντανές Θάλασσες», το οποίο θα αναπτυχθεί πιλοτικά σε 8 σημεία αλιευτικού ενδιαφέροντος στο νησί της Λέσβου. Στη συνέχεια ο κ.Σαρελάκος Γεώργιος εκ μέρους της AegeanRebreath παρουσίασε την εισήγηση του με τίτλο «Συνέργειες για την αποτελεσματική διαχείριση θαλάσσιων απορριμμάτων και αλιευτικών εργαλείων εστιάζοντας στις δυνατότητες συνεργειών μεταξύ των πιλοτικών σημείων ανακύκλωσης που θα δημιουργηθούν στην Λέσβο και της πρωτοβουλίας «Δίκτυο Μπλε Δήμων» της οποίας είναι συντονιστής η AegeanRebreath .

Τέλος, η κ. Νικητοπούλου Έλια εκ μέρους της εταιρείας BlueCycle με την εισήγηση της με τίτλο «Ο Αλιευτικός Εξοπλισμός στην κυκλική Οικονομία» παρουσίασε αναλυτικά την δυνατότητα αξιοποίησης και ανακύκλωσης των παροπλισμένων αλιευτικών εργαλείων ιδιαίτερα των διχτυών, για την παραγωγή νέων προϊόντων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας .

Στην ανοιχτή συζήτηση –στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε ανέπτυξαν τις απόψεις τους για τα σχετικά θέματα της εκδήλωσης ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κος Πασπάτης Μιχάλης, o Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κος Γεώργιος Λαγουτάρης, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΤΑΛ ΑΕ κος Αναστάσιος Περιμένης, επαγγελματίες αλιείς και εκπρόσωποι των σωματείων τους, εκπρόσωποι της Λιμενικής Αρχής και του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιο-επιστημών Καθηγητής Κουτσούμπας Δρόσος, ερευνητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων κλπ.

Η πράξη «Ενέργειες Ενημέρωσης Ευαισθητοποίησης, Προστασίας, Παρακολούθησης & Βελτίωσης του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Λέσβου» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ 2014 – 2020» , Τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADERμε φορέα υλοποίησης το Τμήμα Αλιείας Λέσβου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και τη συμμετοχή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.