Διεθνής Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στο Σχολείο

 

Εκφοβισμός: Δεν είσαι ο μόνος, δεν είσαι μόνη!

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στο Σχολείο κάθε Νοέμβριο, έρχεται στο προσκήνιο το ερώτημα: Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι για να προστατευτούν;

Ο εκφοβισμός αποτελεί ένα καθημερινό μαρτύριο για εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα , 6 στους 10 Έλληνες έχουν δεχτεί bullying πριν από την ενηλικίωσή τους, ενώ το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα θύματα σχολικού εκφοβισμού δεν ζητούν βοήθεια.

Οι περισσότεροι ειδικοί, προτρέπουν τα παιδιά να μιλήσουν σε κάποιον ενήλικο. Το άρθρο Τι να Κάνω αν Δέχομαι Εκφοβισμό στο Σχολείο; το οποίο έχει δημοσιευτεί online σε 340 γλώσσες στο JW.ORG, προσφέρει μερικές επιπλέον πρακτικές συμβουλές που έχουν αποδειχτεί χρήσιμες σε εκατομμύρια νέους σε όλον τον κόσμο.

Όσον αφορά την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς, η UNICEF στις διαδικτυακές συμβουλές για γονείς προτείνει: «Όσο περισσότερο μιλάτε με τα παιδιά σας για το bullying, τόσο πιο άνετα θα νιώθουν να σας μιλήσουν αν το παρατηρήσουν ή αν τους συμβεί».

Πολύ χρήσιμο αποδεικνύεται και το βίντεο «Νίκησε τον Νταή Χωρίς να τον Αγγίξεις», το οποίο έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια μαθητές με τις οικογένειές τους. Από την έκδοσή του το 2013, το βίντεο έχει προβληθεί επανειλημμένως σε σχολεία και άλλους φορείς, όπως το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού του Υπουργείου Παιδείας. Πολλοί το περιέγραψαν ως «ένα βίντεο που αξίζει να δουν όλα τα παιδιά».

Το μήνυμα για κάθε παιδί είναι: Δεν είσαι ο μόνος, δεν είσαι μόνη!