Ελλάδα, αύξηση της ζήτησης από ψηφιακούς νομάδες: έρευνα


Από την πανδημία του COVID-19, ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων έχει αυξηθεί εκθετικά, δημιουργώντας πολλές νέες φόρμουλες εξ αποστάσεως απασχόλησης στο τοπίο της αγοράς εργασίας, γενικά πλαισιωμένες με τον όρο «έξυπνη εργασία».

Η Ελλάδα, ακολουθώντας τα βήματα άλλων χωρών όπως η Ρουμανία, η Πορτογαλία, τα Μπαρμπάντος, η Εσθονία, η Γεωργία και οι Βερμούδες, αποφάσισε να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων με στόχο την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στη χώρα της, προσφέροντάς τους φορολογικά κίνητρα, ειδική βίζα και άλλα οφέλη. Και οι αιτήσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη: από 10 σε περισσότερες από 500 σε ένα χρόνο, +5850%!

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την πλατφόρμα CVapp, «Πού είναι όλοι οι ψηφιακοί νομάδες;» στους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο για ψηφιακούς νομάδες, η Αθήνα κατατάσσεται πέμπτη στο top 10 της Ευρώπης. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν αναλύοντας χιλιάδες αναρτήσεις στο Instagram με το hashtag #digitalnomad και προσδιορίζοντας τη χώρα όπου βρισκόταν ο ψηφιακός νομάδα με βάση τη γεωγραφική ετικέτα ή το κείμενο της ανάρτησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει μια σειρά από πολύ επωφελείς πρωτοβουλίες για να δελεάσει τους ψηφιακούς εργαζόμενους να εγκατασταθούν στη χώρα. Πρώτος από αυτούς είναι ο νόμος 4758 της 4ης Δεκεμβρίου 2020, ο οποίος προσφέρει ειδικό φορολογικό πλαίσιο σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν φορολογική κατοικία στη χώρα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις θα απολαμβάνουν έκπτωση φόρου για το 50% του εισοδήματός τους για τα πρώτα επτά χρόνια.

Επιπλέον, ο νόμος 4825/2021 προβλέπει μια ad hoc θεώρηση για ψηφιακούς εργαζόμενους που επιτρέπει στους εργαζόμενους που κατοικούν εκτός ΕΕ να παραμείνουν στη χώρα για 12 μήνες. Μετά τη λήξη, είναι δυνατή η παράταση της παραμονής του με αίτηση για ψηφιακή άδεια παραμονής νομαδού, η οποία ισχύει για δύο χρόνια και είναι ανανεώσιμη.

Τέλος, για να κάνει τη χώρα ακόμα πιο ελκυστική, η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει στην αναβάθμιση της υποδομής δικτύου για να προσφέρει γρήγορη συνδεσιμότητα 5G σε πόλεις και μερικά από τα πιο απομακρυσμένα νησιά, κάνοντας μεγάλο μέρος της χώρας τεχνολογικά προηγμένο.