Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πού και πώς ψηφίζω – Αναλυτικές οδηγίες


Λίγες ώρες απομένουν για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 για τους δήμους και τις περιφέρειες της επικράτειας. 

Σημειώνεται ότι σε λειτουργία βρίσκεται η πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις», με τους πολίτες να μαθαίνουν πού ψηφίζουν. 

Ο α’ γύρος των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών 2023 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και σε όσους δήμους οι συνδυασμοί δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσοστό, θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη εκλογική μάχη στις 15 Οκτωβρίου. 

Πριν πάτε να ψηφίσετε, μπορείτε να δείτε εύκολα και γρήγορα με ένα κλικ στο gov.gr το εκλογικό κέντρο (σχολείο), όπου θα ψηφίσετε. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ψηφίζετε στο σχολείο, όπου είχατε ασκήσει το εκλογικό σας δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και Ιουλίου. 

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς θα μάθω πού ψηφίζω; 

Επειδή είναι πιθανό να υπάρξουν μεταβολές στα εκλογικά τμήματα, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους εκλογείς να αναζητήσουν πού ψηφίζουν: 

Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις» 

Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής στοιχεία: 

Επώνυμο 

Όνομα 

Όνομα Πατέρα 

Όνομα Μητέρας (Προαιρετικό) 

Έτος Γέννησης 

Πατάτε «Αναζήτηση» και θα σας βγάλει το εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκετε. 

Για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00. 

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν τη διενέργεια των Εκλογών. Παρακαλούνται οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να συμβουλευτούν την πλατφόρμα ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Με τι έγγραφα ψηφίζω; 

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. 

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ισχύει με τους ετεροδημότες 

Για τις δημοτικές εκλογές 2023, οι ετεροδημότες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον Δήμο που κατοικούν, αλλά στην περιφέρεια που ανήκουν. 

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Με τι έγγραφα ψηφίζω 

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. 

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω 

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. 

Πραγματοποιείται η αναγνώριση των εκλογέων και, στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια. 

Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.