«ΣΑΠΦΩ – ΕΛΥΤΗΣ – ΘΕΟΦΙΛΟΣ τρεις σπουδαίοι Έλληνες συμπατριώτες μας» - Ευστράτιος Μαρκίδης Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης


Αυτοί οι τρεις συμπατριώτες μας είναι οι πιο σπουδαίοι Έλληνες που έχουν αναγνωριστεί απ’ όλη την Ευρώπη, απ’ όλη την Αμερική, απ’ όλο τον κόσμο.

Στο New York Times η Σαπφώ αναφέρεται ως η μεγαλύτερη λυρική ποιήτρια.

Το βραβείο Νόμπελ στον Οδυσσέα Ελύτη τον ανέδειξε ως το σπουδαιότερο σύγχρονο υπερρεαλιστή ποιητή και Ο ζωγράφος Θεόφιλος δημιούργησε σχολή και θαυμασμό στην Γαλλία αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη.

Αυτούς τους σπουδαίους Λέσβιους οφείλουν οι νέες γενιές να γνωρίζουν να μελετήσουν και να διδαχθούν από το μεγάλο τους έργο.

Με αφορμή τους τρεις αυτούς συμπατριώτες μας πρέπει να οργανωθούν ανάλογες εκδηλώσεις και φεστιβάλ ούτως ώστε να γνωρίσει όλος ο κόσμος από το εξωτερικό την πολιτισμική παράδοση του νησιού μας.

Να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες παραγωγές ταινιών και να διευκολύνουμε τα γυρίσματα διεθνών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών στις υπέροχου κάλους τοποθεσίες της Λέσβου.

Να καλέσουμε και ίσως να βραβεύσουμε διεθνείς προσωπικότητες, όπως Ηθοποιούς – Σκηνοθέτες – Συγγραφείς – Επιστήμονες κ.α. ούτως ώστε η Λέσβος επιτέλους να λάβει τα εύσημα που της αξίζουν. Έχουμε το παράδειγμα ενός πολύ μικρού νησιού, της Αντίπαρου η οποία έγινε παγκόσμιος τουριστικός προορισμός λόγω του ηθοποιού Tom Hanks και της Ελληνοαμερικανίδας συζύγου του Rita Wilson. Έχουμε και εμείς έναν βραβευμένο Δανέζο Σκηνοθέτη τον Νικολάι Αρσέλ γιος της Ελευθερίας Τατά με μια πολυπληθή οικογένεια γέννημα θρέμμα Μυτιλήνης. 

Ας καλέσουμε τέτοιους καλλιτέχνες ας τους βραβεύσουμε για το έργο τους. Πρέπει να ξεφύγουμε από τα στενά πλαίσια της ύπαρξής μας. Ας βάλουμε μεγάλους στόχους ας αποκτήσουμε εξωστρέφεια και μεγάλο όραμα έτσι θα προχωρήσει το νησί μπροστά. Μόνο με Νέα Οράματα - Νέες Δράσεις .