«Η Λέσβος γέννησε Πολιτισμό» - Στράτος Μαρκίδης (Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης)


Ο καταξιωμένος συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός Στράτος Μαρκίδης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Νέα δράση νέος δήμος και επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο Μυτιλήνης τον Πανάγο Κουφελο

Στράτος Μαρκίδης: "Η Λέσβος γέννησε πολιτισμό"

"Ένα είναι  το πρόσταγμα «Δεν θέλουμε η Μυτιλήνη, η Λέσβος μας να συνδέεται πλέον μέσω των  Media μόνο με το «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ».

Η Λέσβος είναι το «ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ» και όχι το νησί των προσφύγων. Η Λέσβος είναι ένας ελλαδικός  χώρος  συνδεδεμένος με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, λογοτεχνία, ποίηση, πεζογραφία, διήγημα, θέατρο, ζωγραφική, φιλοσοφία.

Με ξεχωριστές απείρου κάλους ομορφιές, με θρησκευτική παράδοση, με ναούς, μοναστήρια, με σύγχρονη  πανίδα και χλωρίδα και εκτενείς ελαιώνες.

Με έναν Ελύτη νομπελίστα που έκανε όλη την Ελλάδα  περήφανη. Με μία Σαπφώ ισάξια του Ομήρου, πρωτοπόρα στην ισότητα των γυναικών. Με τον λαϊκό ζωγράφο μας, τον Θεόφιλο, το μεγάλο Στρατή Μυριβήλη. Με τους αρχαίους φιλοσόφους, το Θεόφραστο, τους λυρικούς Αλκαίο και Αρίωνα. Με τον Αργύρη Εφταλιώτη, τον Βενέζη, τους νεότερους Τάκη Χατζηαναγνώστου, την Ντόρα  Γιαννακοπούλου, τον ζωγράφο Στρατή Αξιώτη.

Έχουμε το μοναδικό παγκοσμίως σχηματισμό του Απολιθωμένου Δάσους των είκοσι εκατομμυρίων χρόνων.

Αρχαιολογικοί χώροι, μεσαιωνικά κάστρα, αρχαίοι ναοί, ορθόδοξοι ναοί, αμφιθέατρα, κατακόμβες, υδραγωγεία, μουσεία, πινακοθήκες. Το αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης, χωρητικότητας δέκα χιλιάδων (10000) θεατών και το υδραγωγείο της Μόριας εντυπωσίασε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Πομπήιο.

Η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης είναι πρωταρχικής ανάγκης έργο.

Η αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης και του αναγνωστηρίου Αγιάσου είναι έργα επιβεβλημένα με πολλές  προοπτικές πολιτισμικές αλλά και οικονομικών για τον δήμο αποδόσεων.

Οι θεατρικές και χορευτικές  παραστάσεις, οι συναυλίες, οι εκθέσεις, τα πολιτιστικά σεμινάρια, πρέπει να γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο τα καλοκαίρια.

Πρέπει να επιδιώξουμε να οργανώσουμε φεστιβάλ ποίησης Οδυσσέας Ελύτη, φεστιβάλ Σαπφούς με πολιτισμικά δρώμενα, φεστιβάλ  Θεόφιλος με εκθέσεις εικαστικών έργων.

Οι εκδηλώσεις του δήμου θα πρέπει να γίνονται ι με το  σκεπτικό: όσο το δυνατόν να αποφεύγονται χρήματα του δήμου για τις ανάγκες αυτών, αλλά να πραγματοποιούνται με χορηγίες (σπόνσορες).

Ας αναλογιστούμε όλοι οι κάτοικοι αυτού του ευλογημένου νησιού τι πολιτισμικό βάρος κουβαλάμε."

Το βιογραφικό: