Το Αγιασώτικο Καρναβάλι στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Ανακοινώθηκε χτες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι,  με απόφαση της Υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, το Αγιασώτικο Καρναβάλι εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Σύμβαση Ουνέσκο 2003).

Η απόφαση αυτή αποτελεί ύψιστη αναγνώριση της μεγάλης ιστορικής του διαδρομής, της λαογραφικής του αξίας, και τιμά όχι μόνο την Αγιάσο και τη Λέσβο, αλλά και την ευρύτερη ακριτική περιοχή μας. Παράλληλα δημιουργεί την ηθική υποχρέωση στις νεότερες γενιές να το στηρίξουν και να το διατηρήσουν ως κόρη οφθαλμού.

Ο στόχος εκπληρώθηκε με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που υπέβαλε σχετική πρόταση στο ΥΠΠΟΑ, τη συνεργασία του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και του Πολιτιστικού Καρναβαλικού Συλλόγου Αγιάσου, που συνέταξαν το Δελτίο Στοιχείου και συγκέντρωσαν το απαιτούμενο υλικό τεκμηρίωσης, και χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον της Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναστασίας Αντωνέλη. Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα την κ. Έλενα Μπαζίνη, λαογράφο/κοινωνική ανθρωπολόγο/εθνολόγο του ΥΠΠΟ, για τη συνεργασία της.

Ανοίγονται τώρα μπροστά μας νέες προοπτικές ενίσχυσης και παραπέρα ανάδειξης του πατροπαράδοτου εθίμου μας.