Μην ακούτε άλλο τον Γκρούεζα….


Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία μετά τις Εθνικές εκλογές για αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα χρίσματα, τις στηρίξεις προς πρόσωπα και επικεφαλής παρατάξεων σε Α και Β Βαθμό Αυτοδιοίκησης. Μια συζήτηση που αν μη τι άλλο αποτελεί προσβολή για την τοπική κοινωνία και υποβαθμίζει την νοημοσύνη των πολιτών καθώς προσπαθεί το κάθε κόμμα να χειραγωγήσει στα πλαίσια της κομματικής γραμμής τον ψηφοφόρο. Θα ήταν φρόνιμο και επωφελές για την οικονομία της συζήτησης, να απαντηθεί ένα και μόνο ερώτημα προς αυτούς που καθορίζουν ή νομίζουν ότι καθορίζουν την τύχη του Βορείου Αιγαίου, του νησιού, της πόλης, της κοινότητας κτλ.

Με πιο κριτήριο και με τι σκεπτικό δίδονται τα χρίσματα που δίνονται, με ποια λογική στηρίζεται ένα πρόσωπο, με πια δεδομένα δίνεται η όποια κομματική γραμμή. Διαβάζω και ακούω τελευταία για συσκέψεις επί συσκέψεων σε κομματικά γραφεία των Αθηνών, για τηλεδιασκέψεις, για επαφές κτλ. Και το ερώτημα είναι πολύ απλό και απευθύνεται σε αυτούς που συμμετέχουν σε αυτές τις συσκέψεις και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Έχουν επαφή και γνώση της πραγματικότητας τι συμβαίνει στο Βόρειο Αιγαίο? Έχουν επαφή και γνώση την συμβαίνει στον Δήμο Μυτιλήνης? Έχουν επαφή και γνώση τη συμβαίνει στον Δήμο Δυτικής Λέσβου? Έχουν επαφή με την κοινωνία και με τον ψηφοφόρο?

Η ερώτηση είναι ρητορική και η απάντηση προφανής. Δεν έχουν καμία απολύτως επαφή και δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Έχουν πλήρη και διαστρεβλωμένη εικόνα για το συμβαίνει και λειτουργούν με ιδιοτέλεια, προσωπικό εγωισμό και χωρίς στρατηγική. Και αυτό συμβαίνει για έναν απλούστατο λόγο. Γιατί πάντα τάσσονται με την μια πλευρά του κάθε κόμματος. Γιατί για όσους δεν το γνωρίζουν, μπορεί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενιαία κόμματα, ωστόσο όπως έχουν συνιστώσες εντός των κεντρικών, έχουν και σε τοπικό επίπεδο. Ξέρετε λοιπόν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πόσα κομμάτια είναι διασπασμένα σε κάθε περιοχή? Ξέρετε πόσες συνιστώσες έχουν στην Λέσβο? Στην Λήμνο? Στην Χίο? Σε πόσα κομμάτια είναι διασπασμένη η ΝΔ στην Λέσβο? Σε πόσα το ΠΑΣΟΚ? Και αυτά τα κομμάτια ανάλογα με το προσωπικό τους συμφέρον προφανώς και πρωτίστως και ανάλογα με την δυναμική που έχουν στα κέντρα αποφάσεων καθορίζουν την εκάστοτε κίνηση, το εκάστοτε χρίσμα, την εκάστοτε στήριξη.

Αν ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης και ο Τσίπρας ( όταν ήταν αρχηγός), είχαν την δυνατότητα να έρθουν και να μείνουν στα νησιά μας για μερικούς μήνες, να ζήσουν εδώ και να γίνουν κάτοικοι, Λέσβου, Χίου, κτλ. να είστε σίγουροι ότι οι επιλογές τους στην αυτοδιοίκηση θα ήταν άλλες. Και θα ήταν περισσότερο λογικές και κοντά στα θέλω του πολίτη. Ακόμα και έτσι ωστόσο, οι πολίτες ξέρουν. Και έχουν και κριτήριο και δεν έχουν την λογική του πρόβατου. Τουλάχιστον όταν η ψήφος τους έχει πιο άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα τους.

ΥΣ: Αν τα επιτελεία των κομμάτων έχουν τα κότσια, ας βγάλουν στην δημοσιότητα μαζί με τα χρίσματα και τις στηρίξεις και τα κρυφά τους γκάλοπ.