ΣΚΟΠΙΑ : ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ


Είναι φανερό πως όσο πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα δούμε το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο. Το κυνήγι υποψηφίων από τους αρχηγούς των παρατάξεων για να τους εντάξουν στο ψηφοδέλτιό τους, έχει ήδη ξεκινήσει, μιας και απομένει ούτε ενάμιση μήνας για να κατατεθούν στο πρωτοδικείο όλα τα ονόματα των υποψήφιων των συνδυασμών. 

Όσον αφορά στη Λέσβο, τα συμπεράσματα από τις μέχρι στιγμής υποψηφιότητες συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. 

Στο Δήμο Δυτικής Λέσβου τα πράγματα δείχνουν πιο ξεκάθαρα.  

Προβάλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί να ανανεώσει τη θητεία του στον δημαρχιακό θώκο ο εκ νέου υποψήφιος και νυν Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος, που κατεβαίνει και πάλι ως ανεξάρτητος με μια πληθώρα συμμαχιών και με ευρεία αποδοχή από τους δημότες.  

Από την πλευρά της ΝΔ υποψηφιότητα έχει θέσει ο κ. Απόστολος Αλατζάς. Φυσικά υπάρχει και άλλη μια υποψηφιότητα, που μόνο αδιάφορη δεν είναι, εκείνη του κ. Συκά υποψηφίου με το ΚΚΕ που μπορεί να παίξει αν υπάρξει δεύτερη Κυριακή ρυθμιστικό ρολό . 

Ως προς τον Δήμο Μυτιλήνης, τα δεδομένα ως προς τους υποψηφίους δημάρχους έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία εικοσιτετράωρα. 

Μετά και την υποψηφιότητα κ. Κουφέλου για τον Δήμο Μυτιλήνης επικρατεί ένα σκηνικό πολέμου μεταξύ των υποψήφιων της ΝΔ, ίσως επειδή ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες επιμένουν να ορίζουν τα τοπικά πολιτικά δρώμενα ή θεωρούν τον Δήμο κτήμα τους. 

Από τη μία η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου κ. Στρατή Κύτελη, ο οποίος στις προηγούμενες  αυτοδιοικητικές εκλογές έλαβε ως μόνος δεξιός υποψήφιος με τις ευχές της ΝΔ ποσοστό γύρω στο 48%, εξαργυρώνοντας την κομματική αυτή στήριξη με το να φέρει εις πέρας το κυβερνητικό σχέδιο, που αφορούσε στον Δήμο Μυτιλήνης σχετικά με την εφαρμογή συγκεκριμένης μεταναστευτικής πολιτικής (Βάστρια), αφήνοντας ο ίδιος ο Δήμαρχος στην άκρη την εφαρμογή του δικού του αυτοδιοικητικού προγράμματος και παρακάμπτοντας προεκλογικές του εξαγγελίες περί αναμόρφωσης του Δήμου. 

Τώρα και μετά την παρέλευση της 4ετιας, σε τούτες τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρόλο που ο κ. Κύτελης έκανε  τα (χατίρια ) της κυβέρνησης , προς μεγάλη του έκπληξη δεν έλαβε το χρίσμα του αποκλειστικού υποψηφίου δημάρχου της ΝΔ.  

Κοινώς το ίδιο το κόμμα στο οποίο πρόσκειται, δεν θέλησε να τον εμπιστευτεί για δεύτερη φορά στα κοινά. 

Από την άλλη  όπως αποδείχτηκε - εκ της ΝΔ ( υποκινουμένη η όχι ) υποψηφιότητα του νυν αντιπεριφερειάρχη κ. Κουφέλου για τον Δήμο Μυτιλήνης υπό τις ευλογίες του κυβερνώντος κόμματος, έβαλε στην εκλογική μάχη έναν πολύ αξιόλογο παίκτη, γνώστη του χώρου της αυτοδιοίκησης με επιτυχημένη πορεία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και με αρκετά μεγάλη αποδοχή. 

Η υποψηφιότητα βέβαια αυτή φέρνει τον κ. Κουφέλο σε πολιτική αναμέτρηση με έναν εξίσου πολύ δυνατό αντίπαλο, με τον οποίο είχε άριστη συνεργασία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον τέως αντιπεριφερειάρχη κ.Παναγιώτη Χριστόφα. Έναν εξίσου έμπειρο αυτοδιοικητικό, που διεκδικεί με πολλές αξιώσεις ως ανεξάρτητος υποψήφιος τον Δήμο Μυτιλήνης με μεγάλη υποστήριξη προσώπων από όλους τους πολιτικούς χώρους. Αυτός ίσως να είναι κι ο λόγος που η τοπική ΝΔ κατέληξε σε διαφορετική  υποψηφιότητα του κ. Κουφέλου, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος πριν 2 μέρες είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος με την παράταξη του νυν περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη. 

 Όμως ο πιθανότερος λόγος της ξαφνικής υποψηφιότητας κ.Κουφέλου ήταν επειδή θεωρήθηκε μάλλον αδύναμη η υποψηφιότητα κ.Κύτελη έναντι του κ. Χριστόφα ?? . Είναι λοιπόν προφανές πόσα συμφέροντα διακυβεύονται  για τον Δήμο Μυτιλήνης, γεγονός που δείχνει ότι η τελική αναμέτρηση θα είναι πιθανώς ανάμεσα σε Π. Χριστόφα και Π. Κουφέλο, δύο επιτυχημένων αντιπεριφερειαρχών που στήριξαν τον κ. Μουτζούρη και στο θέμα της Βάστριας. 

Ομοίως δυναμική και η υποψηφιότητα της κ. Τσιριγώτη με το ΚΚΕ. 

Ως προς τις υποψηφιότητες στον β' βαθμό αυτοδιοίκησης ο ανεξάρτητος νυν Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης με επιτυχημένο έργο έβαλε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε τροχιά ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας πλείστα κυβερνητικά εμπόδια στον δρόμο του.  

Ο ίδιος κόντρα στην κυβερνητική γραμμή αν και δεξιός, έθεσε πάνω από όλα το συμφέρον όλων των νησιωτών. 

Η έτερη υποψηφιότητα υπό την κυβερνητική ομπρέλα είναι εκείνη του κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Ένα δυνατό χαρτί με εμπειρία, χειριστής πολλών δύσκολων κυβερνητικών καταστάσεων και ειδικός σε δύσκολες αποστολές αλλά με μειονέκτημα τη μικρότερη αναγνωρισιμότητα συγκριτικά με εκείνη του νυν περιφερειάρχη στο ευρύ κοινό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

Σημαντικό βέβαια ρόλο θα παίξει με ποια άτομα θα στελεχωθούν τα ψηφοδέλτια των κ. Κουφέλου και Στεφανή γιατί αν επιλέξουν υποψήφιους με χαμηλή αξία στο εκλογικό χρηματιστήριο ή με αποτυχημένη παρουσία στα κοινά τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστα αποτελέσματα τα οποία θα τους καταλογιστούν με το πέρας  της  εκλογικής αναμέτρησης  . 

Αν και καλό θα ήταν όλοι οι υποψήφιοι να έκαναν ένα debate σε κάθε βαθμό αυτοδιοίκησης για δει ο απλός πολίτης τις θέσεις τους σε όλα τα θέματα . 

Ας ελπίζουμε ότι ο λαός θα ψήφιση πρόσωπα ικανά για το καλό του τόπου πέρα από κομματικές επιρροές για την επόμενη  5 έτη. 

Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα.  

Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου.  

Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου. 

Abraham Lincoln, 1809-1865 

Αμερικανός πρόεδρος 

Του Παναγιώτη Λύμπου