Επιστημονική περιήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους της Πλάκας


Περίπατος και επιστημονική ενημέρωση σε 50 απολιθωματοφόρες θέσεις του Απολιθωμένου Δάσους της Πλάκας Σιγρίου

Ο μεγαλύτερος σε διαστάσεις κορμός απολιθωμένου δένδρου με περίμετρο 14,5 μέτρα διηγείται την ιστορία του κατά την περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, και ώρα 11:00! 

Η μορφολογία του εδάφους είναι ομαλή και δίνει τη δυνατότητα μιας εύκολης πεζοπορικής διαδρομής για μικρούς και μεγάλου, στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια που οδηγούν στις 50 απολιθωματοφόρες θέσεις του Πάρκου Πλάκας όπου έχουν αποκαλυφθεί εντυπωσιακά απολιθώματα. 

Η περιήγηση συνοδεύεται από ενημέρωση για τα πολλά απολιθωμένα δένδρα που έχουν βρεθεί από τις ανασκαφές και τη σημασία καθενός από αυτά. Πευκίδες, κανελόδενδρα, βαλανιδιές, φοίνικες, δάφνες και κυπαρίσσια διηγούνται την ιστορία τους. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τα στοιχεία που ήλθαν στο φως για τον τρόπο δημιουργίας του απολιθωμένου οικοσυστήματος και τη δημιουργία του Αιγαίου και απολαμβάνουν μια υπέροχη περιπατητική διαδρομή!

Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο, στα οποία από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από πενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, η περίμετρος του οποίου φτάνει τα 13,5 μέτρα και διαθέτει εντυπωσιακό ριζικό σύστημα. Πρόκειται για ένα κανελόδενδρο με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος.

Στο παράκτιο τμήμα βρίσκεται ο εντυπωσιακός κατακείμενος κορμός λεύκας, το μήκος του οποίου φτάνει τα 14 μέτρα.

Η εκδήλωση ξεκινάει στις 11.00 με τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων στο
Μουσείο.
11.00 – 11.20 Ενημερωτική παρουσίαση για το Πάρκο Πλάκας Σιγρίου στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων.
11.30 Αναχώρηση για το Πάρκο Πλάκας.
11.30 – 13.00 Περιήγηση και ενημέρωση στις απολιθωματοφόρες θέσεις του Πάρκου Πλάκας Σιγρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.