Έναρξη δανεισμού της βιβλιοθήκης «Ο κόσμος της Σοφίας»


Η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Φίλιας «Ο κόσμος της Σοφίας» κάνει γνωστό, ότι ο επίσημος δανεισμός ξεκινά την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 και θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή από τις 11: 00 έως τις 13:00, στο Κοινοτικό Κατάστημα.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εκ των προτέρων να εντοπίζουν τα βιβλία που θα ήθελαν να δανειστούν:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19Rom2WXuxV4MupxxEofkuiayeXoFYreE/edit?usp=drive_link&ouid=101386176938533105093&rtpof=true&sd=true

Επίσης κατά τις ώρες λειτουργίας γίνονται δεκτές και οι δωρεές λογοτεχνικών βιβλίων νεώτερων εκδόσεων.

Στο παραπάνω σύνδεσμο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν τα βιβλία που έχουν καταγραφεί και είναι στα ράφια της βιβλιοθήκης με κωδικό αριθμό. Σημειώνεται ότι η καταλογογράφηση δεν έχει σταματήσει και ο κατάλογος θα ανανεώνεται με νέες προσθήκες.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η Βιβλιοθήκη «Ο κόσμος της Σοφίας» έχει αριθμήσει και τοποθετήσει 1162 τίτλους και συνεχίζει.

Τα επίσημα εγκαίνια αναμένεται να γίνουν με την έλευση των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Φιλιανών Αθήνας που κίνησαν τις διαδικασίες για την δημιουργία της.

Ο κόσμος της Σοφίας

«Ο κόσμος της Σοφίας» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του Νορβηγού συγγραφέα Jostein Gearde και αποτέλεσε το πρώτο βιβλίο που τοποθετήθηκε στα ράφια της βιβλιοθήκης, στις 20 Φεβρουαρίου 2022. Ανήκει στην συλλογή βιβλίων του Στράτου Ψαραδέλλη, που στάλθηκε από την Αθήνα με την συνδρομή του Συλλόγου Φιλιανών Αθήνας που συνέβαλαν τα μέγιστα στο χρονικό ίδρυσης της Βιβλιοθήκης. Σημειώνεται ότι η Συλλογή Ψαραδέλλη μετρά περισσότερους από 600 τίτλους λογοτεχνικών βιβλίων, περιλαμβάνοντας και το έργο Λεσβίων Συγγραφέων.

Ο τίτλος του βιβλίου εσωκλείει την συμβολή όλων εκείνων των ανθρώπων που προσέφεραν για την ίδρυση της βιβλιοθήκης. «Ο κόσμος της Σοφίας» είναι ένα μυθιστόρημα σκέψης, γνώσης, πνεύματος, απόλαυση, περιπέτειας και πάνω απ’ όλα περιγράφει την Ιστορία της Φιλοσοφίας από την αρχή ως την εξέλιξή της, μεταδίδοντας τον συμβολισμό και τις αξίες που θέλει να κοινωνήσει στα μέλη της Κοινότητας μέσα από την λειτουργία της.

Η συλλογή

Η συλλογή αποτελείται από βιβλία που έχουν προσφέρει μέχρι τούδε οι Στράτος Ψαραδέλλης, Νίκος Παπαχίου, Ευστρατία Παπαχίου, Κλεονίκη Μαρμάρου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Χριστίνα Κονταξή, Νίκος Θαλασσινός, Εφημερίδα Εμπρός Μυτιλήνης, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Κωνσταντίνος Μουτζούρης και Αναστασία Αντωνέλλη, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, Πηνελόπη Ζούρου, Αγγελική Σταματέλλη, Γεώργιος Λημναίος, Γιώργος Καζάζης, Μιχάλης Καζάζης, Γεώργιος Καλφαγιάννης, Κωνσταντίνα Ρουσουνέλλη - Λιθοτόμου και οι συγγραφείς Ακίνδυνος Παλαιολόγος, Αθανασία Δαφιώτου, Τάνια Χρυσού, Γεωργία Ανδριώτου.

Στον μέχρι τώρα εξοπλισμό έχουν συνδράμει οι βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, Δήμος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος – Αφροδίτη Βατή – Ευστράτιος Ζαφείρης – Ταξιαρχούλα Πνακά, Παναγιώτης Καζάζης,  Σύλλογος Φιλιανών Αθήνας & Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλιας «Η Ανάπτυξη».

Στην αρίθμηση, την μεταφορά, τον καθαρισμό, την τοποθέτηση βιβλίων συνέδραμαν οι Πηνελόπη και Νικολέτα Κουγιού, Παναγιώτα Αλεξέλλη, Ανθή Βαλαβάνη, Ραλλίτσα Τελωνιάτου, Εριφύλλη Σαλατέλλη, Γιώργος Χατζηαργυρός, Ζαχαρώ – Μαριορίτσα Καλφαγιάννη, Γεωργία Σεντούκα Φιλιππόπουλου, Ευαγγελία Μαρμάρου, Ελένη Σιβρή, Ελένη και Άννα Σταυρίδη. Στους βενιαμίν βοηθούς περιλαμβάνονται οι Μαρίζα Φιλιππόπουλου, Μάριος – Κωνσταντίνος – Ταξιάρχης & Γιώργος Καραμούτσος, Ιγνάτιος Χιωτέλλης, Σταύρος και Νίκος Βασιλείου, Ευθαλία και Ειρήνη Βογιατζή, Χαράλαμπος & Ταξιαρχία Σταυρίδη, Ιωάννα & Τόμης Χατζηδημητρίου, Γιώργος και Αναστάσιος Ατζέμης, Νένα Κεφαλά, Ελευθερία Παπακωνσταντίνου, Χριστίνα Χατζηβασιλέλλη κά.

Στις 19 Ιουλίου 2020 ξεκινά η καταγραφή των πρώτων βιβλίων, εκείνων της Συλλογής Ψαραδέλλη, στις 29 Αυγούστου του 2021 τοποθετήθηκαν τα ράφια, ακολούθως οργανώθηκε το σύστημα αρίθμησης, φτιάχτηκαν οι πρώτες ετικέτες για τα βιβλία και στις 20 Φεβρουαρίου του 2022 το πρώτο ράφι είχε γεμίσει.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας της βιβλιοθήκης έχουν γίνει τρεις εκδηλώσεις με στόχο την ταξινόμηση των βιβλίων ως απόρροια συλλογικής προσπάθειας με τίτλο Οpen Book Day  στις 2/06/2022, στις 10/09/2022 και στις 17/09/2022.  Σε αυτό το πλαίσιο ο πιο μικρός δυνατός κουβαλητής ήταν ο Ιγνάτης Χιωτέλλης, η πιο γρήγορη στον εντοπισμό ετικέτας η Ιωάννα Χατζηδημητρίου και ο Ταξιάρχης Καραμούτσος αναδείχθηκε στον βενιαμίν της ταξινόμησης.  

Την καταλογογράφηση επιμελήθηκε η Ανδρονίκη Κουτσαβλή υπό τις οδηγίες της βιβλιοθηκονόμου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανθίππης Πατσή. 

Κανόνες λειτουργίας

Η περίοδος δανεισμού ορίζεται ένας μήνας με δυνατότητα παράτασης 15 ημερών κατόπιν ενημέρωσης. Σε περίπτωση που οι επωφελούμενοι δεν ενημερώσουν για την παράταση τότε επιβαρύνονται με 0,5 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα. Ο χειριστής της βιβλιοθήκης καλείται να ενημερώνει 7 ημέρες πριν την λήξη χρόνου τον επωφελούμενου. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται κατ’ έτος αποδίδονται στον εκάστοτε πρόεδρο της Κοινότητας με την υποχρέωση αγοράς βιβλίων για την βιβλιοθήκη. Βιβλία που επιστράφηκαν με φθορές δεν θα γίνονται δεκτά με την υποχρέωση από τον επωφελούμενο να τα αντικαταστήσει.