«Φρένο» στις σχολικές εκδρομές βάζει υπουργική απόφαση


Ακυρώνονται πολλές σχολικές εκδρομές αυτή την περίοδο σε εφαρμογή Υπουργικής απόφαση και στάλθηκε φέτος σε όλες τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία παιδιά νηπιαγωγείου και Α’ και Β’ δημοτικού (με ύψος κάτω από 1,5 μ.) θα πρέπει να μπαίνουν σε λεωφορεία που διαθέτουν ειδικά καθίσματα. Όπως τονίζει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Βούλγαρης η διάταξη αυτή έχει τεθεί φέτος σε εφαρμογή και δημιουργούνται παράπονα για την ματαίωση σχολικών εκδρομών που είχαν είχαν προγραμματισθεί πριν από μήνες,  την τελευταία στιγμή. 


Αξίζει να σημειωθεί, πέρα από τη συγκεκριμένη διάταξη που αφορά μικρούς μαθητές, η Διοίκηση της Τροχαίας πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους πριν από κάθε σχολική εκδρομή προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα λεωφορεία πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για να πραγματοποιήσουν  σχολικές εκδρομές. Διαπιστώνονται ελλείψεις που αφορούν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους ή τα ελαστικά των οχημάτων και σε αυτές τις περιπτώσεις ακυρώνονται οι εκδρομές. Στόχος των αρμοδίων υπηρεσιών είναι η προστασία των μαθητών που μετακινούνται οφείλουν όμως και οι διευθύνσεις των σχολείων όταν προγραμματίζουν σχολικές εκδρομές να ζητούν από τα τουριστικά γραφεία να φροντίζουν ώστε τα λεωφορεία να τηρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. 


Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ είχε εκδώσει ανακοίνωση με αφορμή διαμαρτυρίες γονέων και σε άλλες περιοχές της χώρας για την ακύρωση των σχολικών εκδρομών 


Η ανακοίνωση του αρχηγείου αναφέρει μεταξύ άλλων τα  εξής: 


«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο διευθυντής/ντρια του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων, λίγο πριν από την αναχώρηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίνεται στα εν λόγω αιτήματα και μέσω των Υπηρεσιών Τροχαίας διενεργούνται κατά προτεραιότητα οι προβλεπόμενοι έλεγχοι. 

  

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, προκύπτουν παραβάσεις με αποτέλεσμα οχήματα να καθίστανται ακατάλληλα για την πραγματοποίηση δρομολογίου και εφόσον αυτά δεν αντικατασταθούν, οι αστυνομικοί προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των συνοδών τους εκπαιδευτικών….». 


ΠΗΓΗ : aeolos.tv