ΣΚΟΠΙΑ : ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΤΟ ΠΑΡΟΝ & ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Εν τέλει οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είχαν  εκπλήξεις  ή όχι;

Με μια πρώτη ματιά, είναι ολοφάνερη η καθαρή νίκη της ΝΔ  με ποσοστό  40,55 % με εκλεγμένους 158 βουλευτές, γεγονός που την καθιστά αυτοδύναμη μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αν μη τι άλλο, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης  έπεισε με το πρόγραμμά του.

Κι ας μην γελιόμαστε. Η πλειοψηφία του κόσμου επέλεξε για κυβέρνηση τη ΝΔ με τόσο μεγάλο ποσοστό, γιατί η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έπεισε με τις εξαγγελίες της, αλλά χάνοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά κυρίως γιατί για άλλη μια φορά με την τοξικότητα, που την διέκρινε καθ’όλη την προεκλογική περίοδο, έδωσε την εικόνα μιας παράταξης υπό διάλυση, που παρόλο που απέτυχε ως αντιπολίτευση.

Ουσιαστικά λοιπόν η παράταξη της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχαν αξιόμαχο αντίπαλο σε τούτη (αλλά και στην προηγούμενη) εκλογική αναμέτρηση.

Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει ενισχυμένη τη ΝΔ και τα στελέχη της –δια στόματος αυριανού πρωθυπουργού - σηκώνουν από τώρα μανίκια για την εφαρμογή του προγράμματος.

Μένει να δούμε κατά πόσο αυτό θα τύχει υλοποίησης και κατά πόσο η εκλεγμένη κυβέρνηση θα θέσει κατά προτεραιότητα υπό την προστασία της τα δικαιώματα των απλών πολιτών.  Μένει επίσης να δούμε να λειτουργεί το κοινωνικό κράτος δικαίου ως ασπίδα στις κρατικές αδικίες, στα λάθη και στις παραλείψεις της κυβέρνησης, έτσι ώστε να εκλείψουν οι σοβαρές αστοχίες, που οδηγούν σε παραγκωνισμό τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους νοιάζονται για την βελτίωση των συνθηκών κυρίως σε τρείς πολύ βασικούς τομείς, που τους αναφέρω κατά σειρά προτεραιότητας: ΥΓΕΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ.

Τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες στον τομέα της υγείας; Ικανοποιητική και επαρκή περίθαλψη στα κρατικά νοσοκομεία, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα κέντρα υγείας, βάσει των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων που πληρώνουν, επάρκεια και λογικές τιμές στα φάρμακα, κατάργηση ράντζων στους διαδρόμους των νοσοκομείων, πρόσληψη υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού και εξοπλισμός νοσοκομείων με ασθενοφόρα και ιατρικά μηχανήματα.

Τι επιθυμούν οι Έλληνες στον τομέα της οικονομίας; Καταπολέμηση της ακρίβειας στα βασικά προϊόντα, στην ενέργεια και στα καύσιμα. Προστασία της πρώτης κατοικίας. Ελαχιστοποίηση της ανεργίας, ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, κατάργηση της υπέρμετρης φορολόγησης, γεγονός που αν συνεχιστεί, αποτρέπει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και ενίσχυση της λεγόμενης ‘μεσαίας τάξης’, που απαρτίζεται κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες.

Τι θεωρούν οι Έλληνες πρέπον για την παιδεία; Δημιουργία σύγχρονων σχολικών μονάδων και εγκαταστάσεων με σύγχρονο εξοπλισμό, θέρμανση, ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις, επάρκεια εκπαιδευτικών, πρόσβαση σε σχολικές βιβλιοθήκες, καταπολέμηση της παραπαιδείας, εξασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μέσα από τη σχολική εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό και αναβάθμιση των πανεπιστημιακών μονάδων.

Αν επιτευχθούν αυτοί οι βασικοί στόχοι, η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει κερδίσει το στοίχημα, να πάει την Ελλάδα μπροστά. Θα έχει κερδίσει και την εμπιστοσύνη του κεντροδεξιού χώρου, που τόσο πάσχισε εκλογικά να πάρει με το μέρος της.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο όσων ψήφισαν ΝΔ αλλά και όσων δεν το έπραξαν αμφιβάλλοντας για την αξιοπιστία της γαλάζιας παράταξης.

Ως προς τα αριστερά κόμματα (πλην του Κ.Κ.Ε.), αυτό που παρατηρείται, πέραν της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως όλα μαζί κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό ψήφων της τάξεως του 32.86 %! Τα δε πολιτικά κόμματα  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ εξέλεξαν στην Βουλή 88 βουλευτές. Άρα το αφήγημά τους και το πολίτικο τους πρόγραμμα σε συνδυασμό με τα λάθη του παρελθόντος έκαναν την πλειοψηφία του λαού να στραφεί προς δεξιές ή και δεξιότερες κατευθύνσεις.

Τα παραπάνω αριστερά κόμματα με το ποσοστό που συγκέντρωσαν, αδυνατούν να καταθέσουν μελλοντικά στη Βουλή ακόμα και πρόταση δυσπιστίας! Δυστυχώς από δικές τους ενέργειες και παραλείψεις κατάφεραν να απολέσουν βασικά συνταγματικά δικαιώματα.

Βέβαια το  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ δεν μπορούμε να το συμπεριλάβουμε στο τόξο των σύγχρονων αριστερών κομμάτων, αφού έχει εντελώς διαφορετική πολιτική ιδεολογική αντίληψη των πολιτικών πραγμάτων εδώ και αρκετά χρόνια, αν και είναι το μόνο που βγήκε ενισχυμένο  αρκετά σε αυτές της εκλογές με ποσοστό 7,69 % και με εκλεγμένους 20 βουλευτές. 

Παρακολουθώντας τις χτεσινές πολιτικές συζητήσεις έγινε εκτενέστατη αναφορά (ίσως και δωρεάν διαφήμιση) για τα 3 κόμματα της ακροδεξιάς, όπως τα χαρακτήρισαν οι ομιλητές. Είναι ομολογουμένως γνωστό, πως εμείς οι Έλληνες έχουμε την κακή συνήθεια να βάζουμε εύκολα ταμπέλες –κυρίως δυσφημιστικές - σε οτιδήποτε συστηματικά θέλουμε να απαξιώσουμε, να φιμώσουμε και να πολεμήσουμε, περνώντας στη συγκεκριμένη περίπτωση το μήνυμα στον Έλληνα πολίτη που ψήφησε τα κόμματα αυτά, ότι δεν έχει δικαίωμα να ψηφίζει ό,τι θέλει ή όπως κρίνει για τον εαυτό του.

Πως δεν έχει δικαίωμα να εκφράζεται μέσω αυτής της ψήφου του. Δηλαδή βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι 665.023 πολίτες που επέλεξαν «ακροδεξιά» κόμματα είναι φασίστες ή απόγονοι ταγματασφαλιστών και δεν αναρωτιέται κανείς τι έκανε όλους αυτούς τους πολίτες να στραφούν προς αυτά τα κόμματα. Δεν αναρωτιούνται ούτε οι πολιτικοί των λοιπών κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, τι δεν έπραξαν για να πείσουν και αυτούς να τους ψηφήσουν και αυξήσουν περισσότερο τα ποσοστά τους.

Το κόμμα της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ όπως και προγενέστερα  το ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργο Καρατζαφέρη, το οποίο  συνεργάστηκε  στο παρελθόν με την κυβέρνηση Σαμαρά της ΝΔ. Ομοίως οι  Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου  ήταν στη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Τότε δηλαδή δεν λογίζονταν ως ακροδεξιά κόμματα και λογίζονται τώρα;

Όσον αφορά στο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ "ΝΙΚΗ" είμαι της άποψης, πως το ίδιο δεν έχει ακόμα ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα ούτε έχει προλάβει να δείξει σημάδια γραφής, αρά είναι πολύ νωρίς να του βάζουμε οποιαδήποτε «ταμπέλα».

Στο κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά κι ας κάνει κι αυτό παρθενική εμφάνιση στη Βουλή.

 Προκαλεί εντύπωση πώς μέσα σε 3 εβδομάδες χωρίς προεκλογικό αγώνα και χωρίς καμία παρουσίαση κατάφερε να ξεπεράσει σε ψήφους την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου! Όμως όπως φανέρωσε πανελλαδικά ο αρχηγός των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ κ. Στίγκας, μεγάλη βοήθεια για το εκλογικό αποτέλεσμα αυτής της παράταξης προήλθε από τον έγκλειστο στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη! Δηλαδή αυτό που μόλις πληροφορηθήκαμε, είναι πως ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή έχει δύναμη ικανή να εκλέξει 12 βουλευτές! Πόσους δηλαδή θα εξέλεγε εάν ήταν έξω από αυτή; Πώς επίσης το κυβερνών κόμμα της ΝΔ και οι Δικαστικές Αρχές από τη μια του απαγόρευσαν την πολιτική συμμετοχή στις εκλογές του Μαΐου και από την άλλη τον άφησαν να δρα ανενόχλητος μέσα από τη φυλακή βάζοντας ο ίδιος στη Βουλή εν τέλει ένα δικό του κόμμα;

Η ουσία του πράγματος είναι αλλού. Η στροφή των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών προς την ακροδεξιά και η άνοδος αυτής ήταν ορατή όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τα εκλογικά αποτελέσματα Γαλλίας και Ιταλίας. Άρα η ακροδεξιά ενισχύθηκε και θα ενισχύεται όσο τα λεγόμενα κεντρώα, δεξιά ή αριστερά κόμματα αποτυγχάνουν να φανούν αντάξια των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης των πολιτών. Μπορεί με τη διάλυση της Χρυσής Αυγής να φάνηκε προς στιγμήν πως αφήσαμε πίσω μας την άσχημη μορφή της ακροδεξιάς με τις ακρότητες, τη βία και τον φανατισμό. Δυστυχώς όμως τα φαινόμενα απατούν και όσο το πολίτικο σύστημα αποτυγχάνει να διαχειριστεί τέτοιες κρίσεις και να δείξει στον κόσμο τον δρόμο της πολιτικής σταθερότητας, θα βρίσκει διαρκώς μπροστά του ακροδεξιές παρουσίες, τις οποίες δείχνει να μην επιθυμεί. Από την άλλη η πολυφωνία σε ένα οποιοδήποτε κοινοβούλιο δείχνει ένα υγιές και δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.

Αρκεί τα κόμματα που συμμετέχουν, να αποσκοπούν στην πρόοδο και στην ευημερία της χώρας.

 Αναμένουμε με ενδιαφέρον το πρόσωπο όλων των κομμάτων στη νέα σύνθεση της Βουλής και ευελπιστούμε για το καλύτερο.

 

Ο καιρός γαρ εγγύς.

 ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΜΠΟΣ