Οι πιθανοί αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη


ΑΕΚ 


Οι κληρώσεις με παρουσία ζευγαριών και όχι συλλόγων δίνει στην ΑΕΚ αρκετές πιθανότητες να... προβιβαστεί σε ισχυρή στην κλήρωση των playoffs, στην οποία θα είναι παρούσα, αφού θα διεξαχθεί πριν από τους αγώνες της στον 3ο προκριματικό γύρο. 


Όπως έχει αναλυθεί ήδη, οι "κιτρινόμαυροι" χρειάζονται μια κατάλληλη κλήρωση για να τοποθετηθούν στο γκρουπ των ισχυρών και στη θεωρία να αυξήσουν τις πιθανότητες να φτάσουν μέχρι τη φάση των χρυσοφόρων ομίλων της διοργάνωσης. 


Η κατάλληλη κλήρωση σημαίνει αντίπαλος με υψηλό συντελεστή στον 3ο προκριματικό, ώστε να τον υιοθετήσει στην κλήρωση των playoffs και να μετατραπεί (μαζί με τον αντίπαλό της στον 3ο προκριματικό) σε ισχυρή. 


Όσο κυλούν οι αγωνιστικές διαφαίνεται ότι ομάδες όπως η Φερεντσβάρος, η Γκαράμπαγ, η πρωταθλήτρια Τουρκίας (Γαλατάσαραϊ ή Φενέρμπαχτσε), η Κοπεγχάγη (αν κατακτήσει το πρωτάθλημα Δανίας), αν φτάσουν μέχρι τον 2ο προκριματικό και κληρωθούν με την ΑΕΚ (όπως και Ντίναμο Ζάγκρεμπ και Γιουνγκ Μπόις που προαναφέρθηκαν), πιθανότητα θα της προσφέρουν συντελεστή που θα τη στείλουν στους ισχυρούς των playoffs. 


Αντιθέτως, αν η ΑΕΚ κληρωθεί με κάποιο ζευγάρι όπου ο ισχυρός θα είναι ομάδες όπως η ΜΠΑΤΕ, η Σέριφ, η Αστανά κ.ά., ο δρόμος για την... αλλαγή μοιάζει πιο δύσκολος, ακόμα κι αν αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκρισης στα playoffs κόντρα σε τέτοιον αντίπαλο. 

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 


Οι "πράσινοι" θα τοποθετούν στους ανίσχυρους του 2ου προκριματικού γύρου, αφού ο συντελεστής των 5,045 βαθμών δεν είναι αρκετός για κάτι καλύτερο.

 

Το θετικό είναι ότι ο 2ος προκριματικός περιλαμβάνει μόλις τέσσερις ομάδες, ήτοι δύο ζευγάρια και πλέον γνωρίζει τις χώρες που θα βρίσκονται στους ισχυρούς και θα του προσφέρουν αντίπαλο στην κλήρωση της 21ης Ιουνίου. 


Στο Βέλγιο, Άντβερπ και Ουνιόν έχουν κάνει την ανατροπή από την κανονική σεζόν κι έχουν αφήσει πίσω την Γκενκ στα playoffs τίτλου. Η Μπριζ θα τερματίσει τέταρτη κι έτσι το πρωτάθλημα είναι υποθεση των τριών τους. 


Με δύο αγωνιστικές να απομένουν, Άντβερπ και Ουνιόν έχουν από 45 βαθμούς και τίθενται αντιμέτωπες την προσεχή Κυριακή, σε έναν αγώνα που αν έχει νικητή, πιθανότατα θα αναδείξει τον πρωταθλητή. Η Γκενκ βρίσκεται τρεις βαθμούς πίσω και περιμένει ισοπαλία για να παραμείνει στο κόλπο του τίτλου. 


Τα πάντα ουσιαστικά θα κριθούν από το ντέρμπι της Κυριακής, αφού αν υπάρξει ηττημένος, θα κονταροχτυπηθεί με τη Γκενκ για τη 2η θέση, η οποία οδηγεί στην ίδια κλήρωση με τον Παναθηναϊκό. 

Στην Ουκρανία, η εικόνα είναι παρόμοια. Τρεις ομάδες κυνηγούν τον τίτλο με τρεις αγωνιστικές να απομένουν, όμως η Σαχτάρ με 66 βαθμούς και η Ντνίπρο με 64 έχουν αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με τη Ζόρια που έχει 61. 


Όπως και στο Βέλγιο, πολλά αναμένεται να κριθούν την προσεχή Κυριακή, όταν είναι προγραμματισμένο το αντίστοιχο ντέρμπι κορυφής. Η Σαχτάρ αντιμετωπίζει την Ντνίπρο κι η νικήτρια αποκτά ξεκάθαρο προβάδισμα τίτλου, ενώ η ηττημένη αναμένεται να παλέψει με τη Ζόρια για τη 2η θέση. 


Οι ομάδες που θα τον κάνουν ισχυρό στον 3ο προκριματικό

 

Η κλήρωση του 3ου προκριματικού γύρου θα διενεργηθεί πριν από τα παιχνίδια του 2ου προκριματικού και γι' αυτό θα συμμετάσχει και ο Παναθηναϊκός. Για να συμβεί αυτό, οι "πράσινοι" θα μπουν στην κληρωτίδα μαζί με τον αντίπαλό τους στον 2ο προκριματικό, ως ζεύγος. Ο συντελεστής στο συγκεκριμένο μπαλάκι θα είναι εκείνος του ισχυρού, ήτοι εκείνος της βελγικής ή της ουκρανικής ομάδας με την οποία θα κληρωθεί ο Παναθηναϊκός. 


Ο αντίπαλος του δευτεραθλητή Ελλάδας στον 2ο προκριματικό θα κρίνει και αν θα βρίσκεται στους ισχυρούς ή στους ανίσχυρους της κλήρωσης του 3ου προκριματικού. 

  1. Αν αντίπαλος είναι η Σαχτάρ, τότε το "τριφύλλι" θα τοποθετηθεί (ως ζευγάρι με τους Ουκρανούς) στο γκρουπ των ισχυρών, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη προϋπόθεση 
  2. Αν αντίπαλος είναι η Ζόρια ή οποιαδήποτε ομάδα από το Βέλγιο (και η Σαχτάρ δεν βρίσκεται στη διοργάνωση), τότε χρειάζεται την τρίτη θέση στη Γαλλία να καταλάβει η Λανς κι όχι η Μαρσέιγ, ώστε το ζευγάρι με το "τριφύλλι" να έχει υψηλότερο συντελεστή και να συμπληρώσει το γκρουπ των τεσσάρων ισχυρών 
  3. Αν αντίπαλος είναι η Ντνίπρο, τότε οι 8,000 βαθμοί των Ουκρανών θα στείλουν το ζευγάρι στους ανίσχυρους 

Σημειώνεται ότι στους ισχυρούς υπάρχουν ήδη Ρέιντζερς, Μπράγκα και ο δευτεραθλητής Ολλανδίας (είτε Αϊντχόφεν είτε Άγιαξ) και στους ανίσχυρους η Στουρμ και ο δευτεραθλητής Σερβίας (είτε Μπάτσκα Τοπόλα είτε Τσουκαρίτσκι), με αποτέλεσμα να είναι πολύ σημαντικό ο Παναθηναϊκός να κληρωθεί με αντίπαλο που θα τον στείλει στους ισχυρούς σε αυτόν τον γύρο. 

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 


Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Europa League αναζητά ένα κενό στους ομίλους της διοργάνωσης στην επόμενη σεζόν. Αυτό θα πληρωθεί από τον κάτοχο του εισιτηρίου του Κυπελλούχου Ολλανδίας (η Αϊντχόφεν πήρε το κύπελλο, όμως αν τερματίσει 2η, τότε θα βγει Champions League και το εισιτήριο θα καταλήξει στον Άγιαξ), που θα μπει στους ομίλους του Europa League. 


Το κενό που δημιουργείται στα playoffs θα κληθεί να το καλύψει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, ήτοι ο Ολυμπιακός. Για να προκληθεί λοιπόν το κενό, πλέον υπάρχουν δύο βασικά σενάρια, στα οποία ποντάρει και η χώρα μας. 


ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΡΥΘΜΙΣΤΡΙΑ ΙΝΤΕΡ 


  • Η Ίντερ να κατακτήσει το Champions League και να καταλάβει θέση που την οδηγεί στο επόμενο Europa League 

Σε αυτήν την περίπτωση, οι "νερατζούρι" θα χρησιμοποιήσουν το εισιτήριο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και θα αφήσουν εκείνο του Europa League. Το εισιτήριο αυτό αφαιρείται από την Ιταλία και πηγαίνει στην Ολλανδία, η οποία προβιβάζει την εκπρόσωπό της στους ομίλους και η εκπρόσωπος της Ελλάδας παίρνει τη θέση της στα playoffs. 


ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΡΥΘΜΙΣΤΡΙΑ ΡΟΜΑ 


  • Η Ρόμα να κατακτήσει το Europa League και να καταλάβει θέση που την οδηγεί στο επόμενο Europa League 

Σε αυτήν την περίπτωση, οι "τζιαλορόσι" θα χρησιμοποιήσουν το έπαθλο από την κατάκτηση του Europa League, που τους στέλνει στους ομίλους του Champions League. Το εισιτήριο Europa League που κέρδισαν μέσω πρωταθλήματος αφαιρείται από την Ιταλία και πηγαίνει στην Ολλανδία, η οποία προβιβάζει την εκπρόσωπό της στους ομίλους και η εκπρόσωπος της Ελλάδας παίρνει τη θέση της στα playoffs. 

 

ΠΑΟΚ


Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Europa Conference League θα αρχίσουν την παρουσία τους στη διοργάνωση από τον 2ο προκριματικό γύρο. Το πρώτο παιχνίδι είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 27 Ιουλίου και το δεύτερο για την Πέμπτη 3 Αυγούστου.


Σε περίπτωση πρόκρισης, ο 3ος προκριματικός γύρος αρχίζει στις 10 Αυγούστου και το δεύτερο παιχνίδι διεξάγεται μία εβδομάδα αργότερα. Τα playoffs είναι προγραμματισμένα για τις 24 και 31 Αυγούστου.


ΑΡΗΣ


Ο Άρης δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα αν θα είναι στους ισχυρούς του 2ου προκριματικού γύρου. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος του αυτήν τη στιγμή, όμως για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βρουν κάτοχο κι άλλα εισιτήρια Europa Conference League μέσω εγχώριων πρωταθλημάτων και αυτά να δοθούν σε ομάδες με μικρότερο συντελεστή από τους 7,000 βαθμούς των "κιτρίνων".


Από εκεί και πέρα, όπως συμβαίνει και στα προκριματικά του Champions League, οι κληρώσεις στον 2ο προκριματικό, στον 3ο προκριματικό και στα playoffs δεν θα φέρουν αντιμέτωπες δύο ομάδες. Το πλέον πιθανό είναι να φέρουν αντιμέτωπα δύο ζεύγη ομάδων, αφού για λόγους οικονομίας χρόνου, η UEFA διενεργεί τις κληρώσεις χωρίς να έχουν γίνει οι αγώνες του προηγούμενου γύρου.


Γι' αυτόν τον λόγο, κάθε ζευγάρι μπαίνει στην κλήρωση υιοθετώντας τον συντελεστή της ισχυρής ομάδας. Αν ο Άρης βρεθεί στον 2ο προκριματικό ως ισχυρός, τότε με τον συντελεστή 7,000 με τον οποίο θα μπει στην κλήρωση και του 3ου προκριματικού, μπορεί να βρίσκεται κι εκεί στους ισχυρούς, αλλά και στους ανίσχυρους. Αν ο Άρης βρεθεί στον 2ο προκριματικό ως ανίσχυρος, τα πάντα θα κριθούν για την κλήρωση του 3ου προκριματικού από το πόσο υψηλό ή χαμηλό συντελεστή θα έχει ο αντίπαλός του.


Η ίδια συνθήκη θα ισχύει και στην κλήρωση των playoffs, με συνέπεια να είναι αδύνατο να υπολογιστεί από τώρα αν ο Άρης θα βρίσκεται στους ισχυρούς ή στους ανίσχυρους στην κλήρωση της 7ης Αυγούστου.