Εκλογές 2023: Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος... Και οι εκλογές στην Λέσβο



Του Παναγιώτη Λυμπου 


Ας κάνουμε λοιπόν μια αξιολόγηση του χθεσινοβραδινού αποτελέσματος των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023. 

Μεγάλος νικητής ξανά η αποχή με 41%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι ο κόσμος που δεν προσέρχεται να ψηφίσει θεωρεί, πως έτσι απαξιώνει το εκλογικό σύστημα, στην ουσία όμως επιτρέπει στη μειοψηφία να καθορίζει τις τύχες του τόπου.

Χθεσινός μεγάλος και αδιαμφισβήτητος νικητής η ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συντριπτική πλειοψηφία. 

Η νίκη αυτή θεωρείται ακόμη σπουδαιότερη επειδή επιτεύχθηκε με έναν ισχύοντα νόμο-παγίδα, αυτόν της απλής αναλογικής.

Η πλευρά της ΝΔ έπεισε για άλλη μια φορά με τις προτάσεις της, πήρε άφεση αμαρτιών για όλα τα λάθη της και οι πλειοψηφία των πολιτών της έδωσε καθαρή εντολή διακυβέρνησης.

Από εδώ και πέρα αναμένουμε να δούμε τι θα κάνει την επόμενη τετραετία ως προς τους πλειστηριασμούς, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία και γενικά πως θα προστατέψει τον απλό πολίτη σε καθημερινά προβλήματα λαμβάνοντας την ψήφο του σε ποσοστό 40%!

Δυστυχώς, όπως είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η διαίρεση της αριστεράς και το αποτυχημένο αφήγημα της διακυβέρνησης εκτόξευσε τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι πολύ μεγαλύτερη στις επόμενες εκλογές αν η αντιπολίτευση συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο.

Μεγάλος κερδισμένος των χτεσινών εκλογών πανελλαδικά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, που είδαν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν γιατί οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Και η Λέσβος.....

Ως προς τα εκλογικά αποτελέσματα της Λέσβου οφείλεται ένα τεράστιο μπράβο στους εκλεγέντες τοπικούς βουλευτές μας. 

Αναμενόμενη η νίκη με συντριπτική διαφορά του κ. Αθανασίου με 7.000 ψήφους.

 Συγχαρητήρια και στον κύριο Παρασκευαΐδη, που πολλοί θεωρούσαν outsider. Μπράβο και στον κ. Μπουρνού για την βέβαιη η εκλογή του.

Για όλους τους παραπάνω εκφράζεται έκδηλη η αισιοδοξία, ότι θα εργαστούν για το καλό του νησιού με στόχο τη λύση χρόνιων προβλημάτων των κατοίκων των ακριτικών νησιών.

Φυσικά και δεν θα πρέπει να επαναπαυθούν στις δάφνες τους, αλλά απεναντίας έχουν χρέος να μην διαψεύσουν τις προσδοκίες των πολιτών που τους τοποθετούν στα κοινοβουλευτικά έδρανα με την ψήφο τους και τους εμπιστεύονται για μια επιπλέον τετραετία. 

Η πρόκληση για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα του τόπου είναι μπροστά.

 Ευχόμαστε οι ίδιοι να τιμήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να σταθούν επάξια μπροστά στο καθήκον τους.

Τα τελικά αποτελέσματα στην Λέσβο