Εκλογές 2023: ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΘΡΙΑΜΒΟΙ & ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΕΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ


Μόλις δυο ημέρες απομένουν για τις εκλογές 2023 που θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα επιτελεία των κομμάτων, την ώρα που οι πολίτες ετοιμάζονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 


Το LesvosPost σε συνεργασία με τον Στράτο Σαλαβο κάνει μια ιστορική αναδρομή σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις 


-Ποιες θεωρούνται οι χειρότερες εκλογές στην ιστορία της Ελλάδας;  


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ίσως οι χειρότερες εκλογές που διεξήχθηκαν στην ιστορία του ελληνικού κράτους να είναι αυτές που έγιναν το 1856. Γιατί; Πρώτον η Αθήνα ήταν υπό την κατοχή των Αγγλικών και Γαλλικών στρατευμάτων που σκοπός τους ήταν να μην εμπλακεί η Ελλάδα στον Κριμαϊκό πόλεμο και να μείνει ουδέτερη. Η κατοχή έληξε πέντε μήνες μετά τις εκλογές και την ανάδειξη φιλοβασιλικής κυβέρνησης. Στις οποίες εκλογές την προκήρυξη τους είχε υπογράψει η σύζυγος του Οθωνα Αμαλία γιατί απουσίαζε στο εξωτερικό! Δεύτερον. Η εκλογική διαδικασία έγινε υπό το βάρος της χολέρας που είχε ξεσπάσει στην Ευρώπη και είχε έλθει στην Ελλάδα όπως καταγγέλθηκε από την έλευση των ξένων στρατευμάτων κατοχής το 1854. Υπολογίζεται ότι από την χολέρα της εποχής πέθαναν γύρω στα 3.000 άτομα. 


-ΕΡΩΤΗΣΗ. Αναφέρετε για θριάμβους και πανωλεθρίες αρχηγών κομμάτων. Ποιοί είναι αυτοί;  


Στα ελληνικά εκλογικά χρονικά, δύο αρχηγοί κόμματος γνώρισαν τον εκπληκτικό θρίαμβο να κατακτήσουν πάνω από το 80% των εδρών της Βουλής. Πρώτος και ανεπανάληπτος ο Χαρίλαος Τρικούπης στις εκλογές της 3ης Μαΐου 1892 κατέκτησε τις 180 έδρες σε σύνολο 207 εδρών του Κοινοβουλίου. Ποσοστό 86,95% των εδρών! Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο δεύτερος που γνώρισε ανάλογο θρίαμβο. Το κόμμα των Φιλελευθέρων στις εκλογές τον Νοέμβριο του 1910 πήρε τις 307 από τις 362 έδρες του Κοινοβουλίου ποσοστό 84,80%! Και οι δύο πρωθυπουργοί βίωσαν παράλληλα εκλογικές πανωλεθρίες ενώ και οι δύο πέθαναν αυτοεξόριστοι! 


Αυτά και άλλα πολλά στο βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα ΕΛΑΒΟΝ του Στράτου Σαλαβού