Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου


Για ΕΝΔΕΚΑΤΗ χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου Λέσβου πιστός στις παραδόσεις και στα ήθη και έθιμα που αποτελούν την πολιτισμική μας κληρονομιά αναβιώνει το έθιμο της "Κούνιας", την Γιορτή της Κούνιας, την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ στην πλατεία του χωριού μας το ΑΚΡΑΣΙ κάτω από τα τρία μεγάλα πλατάνια.  
  
   

“Κουνήσετε την όμορφη, κουνήσετε την άσπρη,  
κουνήσετε τη λεμονιά, που ‘ναι γεμάτη άνθη…”   

Σ’ ευχαριστώ που με κουνάς, θα στο χρωστάω χάρη  
θα πλέξω το στεφάνι σου όλο μαργαριτάρι.” 


Μια μεγάλη κούνια στήνεται σε κεντρική πλατεία του χωριούμας και σ’ αυτήν κουνιούνται νέοι και νέες και μικρά παιδια. Ακολουθεί ζωντανή μουσική  και παραδοσιακοί χοροί.


Ελάτε να Δείτε την στολισμένη κούνια με λουλουδια, δυο μικρότερες κούνιες για μικρά παιδια,  το κέφι, η όρεξη για χορό (θα έχουμε Ζωντανη μουσική), τις ψησταριές που θα στηθουν από μέλη του συλλόγου, και το γαϊδουράκι για τα μικρά παιδιά. 


Επίσης αυτό που θα αξίζει να δείτε  είναι τα  τραγούδια της κούνιας θα  πούμε δίπλα στην κουνια από μελη του Συλλογου μας και από όποιον θελει να συμμετέχει στο δρώμενο αυτό. Θα πούμε τα  τραγούδια της Λαμπρής, της Πρωτομαγιάς. του έρωτα, των ξενιτεμένων και της αγάπης.

 

Το έθιμο της «κούνιας» έχει τις καταβολές του στην αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την «αιώρα» των κοριτσιών κατά τα αθηναϊκά Ανθεστήρια την περίοδο της Άνοιξης προς τιμήν του θεού Διονύσου. Η αίσθηση ελευθερίας που δίνει η κίνηση της κούνιας προς τον ουρανό, πίστευαν πως έφερνε καλή τύχη. Γι’ αυτό και το ανασήκωμα της κούνιας συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με τον ερχομό της Άνοιξης. Από το αρχαίο έθιμο της αιώρας φτάνουμε στο ανοιξιάτικο έθιμο της κούνιας που το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου και φυσικά στο χωριό μας το ΑΚΡΑΣΙ Λέσβου. Εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα και αποτελεί μια από τις εντονότερες και αγαπημένες αναμνήσεις των κατοίκων του χωριού μας.


Αυτό το έθιμο ήταν και είναι αφορμή να διασκεδάσουν οι νέοι και οι νέες του χωριού μας και ολων των φίλων του χωριού μας που θα ερθουν να ζήσουν το έθιμο της Κούνιας. Επίσης το έθιμο είχε και έχει θρησκευτικό περιεχόμενο δηλαδή το κατέβασμα της κούνιας συμβόλιζει τον ερχομό του Χριστού στη γη και το ανέβασμα την Ανάστασή Του.


Παλαιότερα το έθιμο της Κούνιας προέκυψε γιατί οι νέοι (ερωτευμένοι άνδρες) έστηναν μια μεγάλη κούνια,2 επί 3 μέτρα, και ζητούσαν από την κοπέλα που τους άρεσε να καθίσουν και να κουνηθούν μαζί. Αυτή ήταν η ένδειξη ότι είχαν αισθήματα για εκείνη κι εφόσον εκείνη δεχόταν την πρόσκλησή τους γινόταν μια άτυπη δέσμευση μεταξύ τους, με σκοπό το γάμο  


Πάρτε μαζί σας την καλή σας διαθεση και ελάτε να περάσουμε ολοι μαζί μια αξέχαστη ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ. 


Σας περιμένουμε.    

To ΔΣ του Συλλογου