Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) από το ΥΠΑΑΤ στους Καστανοπαραγωγούς


Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής κάστανου καταβλήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023 λόγω των προβλημάτων απορρόφησης της φετινής παραγωγής  και για απώλειες εισοδήματος που είχαν το έτος 2022. Οι αποζημιώσεις  των 150 ευρώ/στρέμμα έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα πορίσματα του ΕΛΓΑ  που κάνουν λόγο για τεράστιες ζημιές ανάλογα με την περιοχή εξαιτίας και των έκτακτων καιρικών φαινομένων που συνέβαλλαν στην ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του κάστανου εσοδείας 2022.


Η Περιφερειακή Αρχή  με έγγραφο της ζήτησε τη στήριξη των καστανοπαραγωγών μεταφέροντας την αγωνία τους σε σχέση με το μέλλον των καστανοκαλλιεργειών στο  νησί της Λέσβου.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο κ. Πανάγος Κουφέλος  σε δήλωση του σχετικά με την ενίσχυση των καστανοπαραγωγών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε τα εξής:


«Η στήριξη των καστανοπαραγωγών αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα της  Περιφερειακής Αρχής. Σταθερή μας βούληση η ενίσχυση της αγροτικής  περιφερειακής οικονομίας και η τόνωση της παραγωγικότητας. Για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων αλλά και για να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια προσαρμογής στα σύγχρονα δεδομένα. Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε  πάντα στο πλευρό τους ενδυναμώνοντας στο μέτρο του δυνατού κάθε ανάγκη που χρήζει προτεραιότητας  και διαμορφώνει συνθήκες παραγωγής και αγοράς προκειμένου να  υλοποιείται από την Κυβέρνηση κάθε συλλογικό αίτημα που σχετίζεται με την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και τη στήριξη της Ελληνικής υπαίθρου».