Break The Stigma”, μια γενιά πιο κοντά στην αποστιγματοποίηση της ψυχικής υγείας


Ο οργανισμός Letters to Strangers Greece είναι ένας νεοσύστατος οργανισμός από νέους για νέους, ένα βήμα προς τη δυναμική εισαγωγή της ψυχικής υγείας σε πληθυσμούς σχολείων και πανεπιστημίων. Η κύρια δραστηριότητα του στρέφεται γύρω από την αποστιγματοποίηση μέσω της εκλαΐκευσης της επιστήμης και της γνώσης, της προσβασιμότητας σε πληροφορίες, της ευαισθητοποίησης και της δημιουργίας ενός δικτύου κοινοτήτων υποστήριξης μαθητών και φοιτητών.  

 

Θέλοντας να προσφέρουμε πίσω στον τόπο που μάς μεγάλωσε, οι εναρκτήριες δράσεις του βασικού μας προγράμματος θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων σε σχολικές μονάδες της Λέσβου, την γενέτειρα των δύο εκ των τριών συνιδρυτών, Ηλία Ψυρούκη και Βασιλικής Ψάνη. Θέλουμε τα άτομα και οι κοινότητες που μάς ενέπνευσαν να δώσουμε πνοή σε αυτήν την πρωτοβουλία να είναι και από τους πρώτους παραλήπτες των ωφελειών της. 
 

Το Break the Stigma είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα για την ψυχική υγεία των νέων, οι οποίοι πολύ συχνά υπολείπονται γνώσεων και δεξιοτήτων ώστε να κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Η δράση προσφέρει βοήθεια σε έναν πληθυσμό που ψυχικά δυσφορεί μέσα στα πλαίσια της φυσιολογικής του ανάπτυξης, όντας η εφηβεία μια περίοδος πολλαπλών και έντονων αλλαγών, βιώνοντας ταυτόχρονα μια κοινωνία όπως η Ελλάδα της μετακρίσης, της πανδημίας και του πολέμου, με απρόβλεπτες ψυχοπιεστικές συγκυρίες. Εμπόδιο στην αντιμετώπιση στέκεται το ψυχοκοινωνικό στίγμα που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ατόμων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, συμβάλλοντας στην κακή πρόγνωση των ψυχικών ασθενειών.  
 

Στόχος του προγράμματος είναι ο ψυχολογικός αλφαβητισμός των νέων, ώστε να διορθώσουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που έχουν για την ψυχική υγεία και τελικά να αποδομήσουν το στίγμα με το οποίο είναι συνυφασμένη. Φέρνοντας το μέσα στα σχολεία θέλουμε να κάνουμε τη δική μας  

συμβολή στο μέλλον μιας γενιάς που πλησιάζει όλο και πιο πολύ στην αποστιγματοποίηση της ψυχικής υγείας. 

 

Εγγραφές Σχολείων: https://forms.gle/nbsbhYsf9XcHTsLH9 

Εγγραφές Εκπαιδευτικών & Κηδεμόνων: https://forms.gle/K4gC9N7j8Tr4uWux5 
 
Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ.: Αρ. Πρωτ. Φ.2.1/ΜΓ/66905/102870/Δ7