Το πρώτο Ντοκυμαντέρ για τη ζωή και το πολεμικό έργο της Μαντώς Μαυρογένη


Το πρώτο Ντοκυμαντέρ για τη ζωή και το πολεμικό έργο της πιο ανιδιοτελούς Ηρωίδας της Επανάστασης Μαντώς Μαυρογένη έρχεται στην Μυτιλήνη! 


Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κιβωτός του Γένους και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, θα προβληθεί η δίωρη ταινία της δημοσιογράφου και νομικού Γεωργίας Μπιτάκου, που βραβεύτηκε με το βραβείο Καλύτερου Ντοκυμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης, καθώς και με το Βραβείο Κοινού ενώ εντάχθηκε και στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Χαλκίδας.


 Τα γυρίσματα έγιναν σε 16 πόλεις και νησιά Ελλάδα και Ιταλία όπου έζησε, έδρασε, πολέμησε η Μαντώ σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις αναφορές της ίδιας της ηρωίδας και που για πρώτη φορά προβάλλονται σε ντοκιμαντέρ.


Το ένδοξο όνομα της, όπως θα δούμε στο Ντοκυμαντέρ, συνδέεται με Πάρο, Μύκονο, Τήνο, Σύρο, Πόρο, Αίγινα, Μεσολόγγι, Άργος, Ναύπλιο, Κάρυστο, Χίο, Αθήνα, Τεργέστη ενώ καθοριστικός και πρωταρχικός υπήρξε ο ρόλος της Πίστης και της εκκλησίας στην έκβαση του Αγώνα.


Μέσα από την έρευνα που βασίζεται στα ιστορικά συγγράμματα ξένων και Ελλήνων Ιστορικών, περιηγητών και αξιωματικών της εποχής, στις αναφορές της ίδιας της Ηρωίδας και στα Αρχεία του Κράτους της Ιταλίας, προκύπτουν και νέα ιστορικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. 

 Τη μουσική επένδυση ανέλαβε ο κορυφαίος συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης και οι σπουδαίοι μουσικοί Θανάσης Βασιλόπουλος, Νίκος Χατζόπουλος.


Συμμετέχουν οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Κάτια Δανδουλάκη, Τάσος Νούσιας, συγγραφείς, ερευνητές, τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι της Εκκλησίας.


Την παραγωγή υποστήριξαν οι Δήμοι όπου έγιναν τα γυρίσματα καθώς και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.


Σκηνοθεσία, Έρευνα, Παρουσίαση, Παραγωγή : Γεωργία Μπιτάκου


Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Δύο προβολές 11:00 & 20:00 είσοδος ελεύθερη (Θα ακολουθήσει συζήτηση συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα)