Πλήρης οδηγός για τις ανοσολογικές εξετάσεις

Στο παρόν άρθρο του lesvospost.com, θα αναφερθούμε στους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους που πρέπει κάθε άτομο να μην αμελεί, και τη σημασία τους.


Όλοι σχεδόν προσερχόμαστε ανά καιρούς σε μικροβιολογικά εργαστήρια, για μια σειρά εξετάσεων που είθισται να αποκαλούμε ετήσιο check-up.


Ανεξαρτήτως λοιπόν του προσωπικού και οικογενειακού ιατρικού μας ιστορικού, είναι απαραίτητο να μεριμνούμε για τον επαρκή εμβολιασμό μας κατά τις ενδείξεις, τις αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις ούρων και τον καρδιολογικό έλεγχο.


Ακόμη, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία συμπληρωματικός μπορεί να είναι ο γυναικολογικός έλεγχος ( τεστ-παπ και εξέταση μαστών) ή αντίστοιχα ο αντρικός ( έλεγχος προστάτη ).


Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την καθολική σωματική μας υγεία και πρόληψη σε όλους τους τομείς, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τις επισκέψεις σε οδοντίατρο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ και πνευμονολόγο. 

Κάπου εδώ θα περιμέναμε ότι αφού ολοκληρώσαμε τον ιατρικό μαραθώνιο, και δεν υπήρξε κάποια έντονα ανησυχητική ένδειξη, μπορούμε να επαναπαυτούμε στον καναπέ μέχρι την επόμενη χρονιά ή στη χειρότερη μέχρι τον επόμενο πονόδοντο!


Κι όμως! Υπάρχει μια ακόμη κατηγορία εξετάσεων, πολύ πιο εξειδικευμένη αλλά άκρως σημαντική για την επιβεβαίωση της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού μας, οι ανοσολογικές εξετάσεις. 
 

Αρχικά, να εξηγήσουμε ότι η ονομασία τους προκύπτει από το γεγονός ότι συνδέονται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το σύστημα που καταπολεμά τις μολύνσεις του οργανισμού. Διεξάγεται ως επί το πλείστον με απλή αιμοληψία, ενώ η απαραίτητη προετοιμασία που προηγείται της εξέτασης, γίνεται με βάση τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, ανάλογα με την ειδική εξέταση που θα υποβληθείτε.


Μέσω των ανοσολογικών εξετάσεων, μπορούν να εντοπιστούν τυχόν αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα και καρκινικά κύτταρα. Παρέχουν επίσης τη δυνατότητα να εξεταστεί η ύπαρξη ή μη αντισωμάτων για ένα συγκεκριμένο βακτήριο (π.χ. Λοιμώδης μονοπυρήνωση, τοξόπλασμα, ερυθρά κ.α), υποδεικνύοντας μας έτσι εάν έχουμε νοσήσει από αυτό στο παρελθόν, χωρίς να το αντιληφθούμε.  

 
Ίσως για τα προαναφερθέντα, δύσκολα να θορυβηθούμε ώστε να καταφύγουμε στην εξειδικευμένη εργαστηριακή ανάλυση, χωρίς την ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού, κάποια ανησυχητική ένδειξη στους λοιπούς τύπους εξετάσεων, ή ακόμη και κάποιο σύμπτωμα.


Είναι επίσης πιθανόν, για μερικούς τύπους ανοσολογικών εξετάσεων, όπως τον εντοπισμό αλλεργιών, να μη χρειάζεται τόσο τακτικός έλεγχος. 

 
 

Υπάρχει όμως μια υποκατηγορία τους, ή ορθότερα μια ομαδοποίηση με βάση τον τρόπο που μεταδίδονται, υψίστης σημασίας στη διασφάλιση τόσο της υγείας όσο και της μακροζωίας κάθε ενήλικου ατόμου. Αυτή των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων. Παρότι το καθένα ονομαστικά εντάσσεται είτε στα αυτοάνοσα είτε στα λοιμώδη νοσήματα, είναι ευκολότερο να ενημερωθούμε και να εξεταστούμε καθολικά για όλα, ζητώντας απλώς την ανάλυση για ΣΜΝ. 

 
Κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο οφείλει να διενεργεί το συγκεκριμένο έλεγχο για προσωπική του προστασία αλλά και από υπευθυνότητα απέναντι σε πρώην και μελλοντικούς συντρόφους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη, ο έλεγχος πρέπει να γίνει πιο τακτικά. 

 
 

Ο βιοπαθολόγος του εργαστηρίου, θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων πριν την παράδοσή τους σε εσάς κι έτσι θα γλυτώσετε τον άσκοπο πανικό, στην προσπάθειά σας να αποκωδικοποιήσετε τα αποτελέσματα.