Ανακοίνωση Συλλόγου ΔΕΥΑ Λέσβου για την παγκόσμια ημέρα νερού

To 1992 η 22α Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού.


Το ψήφισμα 64/292 του 2010 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφέρεται στην ύδρευση και την αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να παρέχουν στους πολίτες τους οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό νερό και δίκτυο αποχέτευσης. Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού επικεντρώνεται στην αξία του νερού, την ορθολογική χρήση του, τη σχέση του νερού με τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτή αναδεικνύεται από τη σχέση του υδάτινου στοιχείου με τη δημόσια υγεία, τα οικοσυστήματα, την αστικοποίηση, τη βιομηχανική παραγωγή, την ενέργεια και τα τρόφιμα. 

 
 

Κι ενώ η φετινή Ημέρα Νερού έχει ως κεντρικό της σύνθημα την επιτάχυνση της αλλαγής, υπονοώντας προφανώς την επιτάχυνση της προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων μερών και της κοινωνίας για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, στη χώρα μας όχι απλώς δεν έχουμε επιτάχυνση της αλλαγής, αλλά οπισθοδρόμηση.  

 
 

Κι αυτό γιατί με νομοσχέδιο που μόλις χθες ψηφίσθηκε οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών ύδατος υπάγονται πλέον στην εποπτεία, την ρύθμιση και τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αφού εκτός από την ενέργεια αναλαμβάνει ως ρυθμιστικό αντικείμενο και το νερό και τα απόβλητα.  

 

Δυστυχώς, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού στη χώρα μας, συμπίπτει με την αμφισβήτηση της δημόσιας διαχείρισης του νερού, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ και την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, αφού με τις διατάξεις του νέου νόμου και παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού και τις αλλαγές σε κάποιες διατάξεις, δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδατος. Κι αυτό, διότι ο τομέας υδάτων υπάγεται σε Ρυθμιστική Αρχή και μάλιστα στην ΡΑΕ η οποία εξ ορισμού ρυθμίζει ανταγωνιστικό πεδίο και αγορά, και η οποία ΡΑΕ μάλιστα όπως και ο Πρόεδρος της και οι εργαζόμενοί της διατείνονται είναι υποστελεχωμένη και άρα δεν μπορεί να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά το νέο αντικείμενο που της ανατίθεται. 

 

Θεωρούμε ότι η θεσμική αυτή εξέλιξη όχι απλώς δεν θα αποτελέσει παράγοντα και συντελεστή βελτίωσης των υπηρεσιών ύδρευσης και της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας μας, αλλά θα συμβάλλει χωρίς αμφιβολία στην αποδιοργάνωση του χώρου και την περαιτέρω αποδυνάμωση των παρόχων ύδρευσης και ιδίως των Δ.Ε.Υ.Α. που δεν έχουν ανάγκη από τον ασφυκτικό έλεγχο μιας Ρυθμιστικής Αρχής που παρακάμπτει το θεσμικό τους πλαίσιο, αλλά από ουσιαστική στήριξη και βοήθεια.  

 

Προτείνουμε την ενίσχυση της Δ.Ε.Υ.Α. Λέσβου με κάθε μέσο, η οποία έχει αποκτήσει στα 40 χρόνια της λειτουργίας της και τεχνογνωσία και εμπειρία, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και να διαχειριστεί τις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές όπως η κυκλική οικονομία, η «πράσινη» μετάβαση, η κλιματική κρίση, η ψηφιακή οικονομία κ.α. και αντί της Ρυθμιστικής Αρχής να επανασυσταθεί και να αναβαθμισθεί η Γενική Γραμματεία Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στον έλεγχο, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τη βελτίωση της λειτουργίας των παρόχων ύδατος.  

  

  • Θεωρούμε ότι ο ψηφισμένος κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής (21-3-2023) νόμος είναι αντισυνταγματικός. 

 

  • Ζητούμε τη συμμόρφωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

 

  • Καλούμε όλους τους πολίτες του νησιού μας σε διαρκή επαγρύπνηση και πάλη  μαζί με τους μαζικούς φορείς, ώστε να καταργήσουμε στην πράξη το νόμο και να διαφυλάξουμε το νερό ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό για τις παρούσες και επόμενες γενεές. 

 

  • Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑΛ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.