Κατ’Οίκον Φροντίδα Ασθενών με Κινητικά Προβλήματα


 H φροντίδα ενός ασθενούς στο σπίτι, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το συναισθηματικό φορτίο λόγω της σχέσης με τον ασθενή, είναι μια αρκετά απαιτητική διαδικασία, που απαιτεί συγκεκριμένο σχεδιασμό και προετοιμασία. Ιδιαίτερα αν ο ασθενής έχει από περιορισμένη έως καθόλου κινητικότητα, το επίπεδο δυσκολίας αναβαίνει. 

Έτσι στο lesvospost.com ετοιμάσαμε μια ενδεικτική λίστα συμβουλών για να ακολουθήσετε, με πρωτεύον μέλημα την άνεση και την ασφάλεια του φροντιζόμενου, και έπειτα την κατά το δυνατόν μέγιστη δική σας ευημερία. 

 
 
 Προσαρμόστε κατάλληλα το χώρο σας 

 

Αξιολογήστε με το θεράπον ιατρό τις κινητικές ανάγκες του ασθενούς και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές/προσαρμογές στο χώρο σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναδιάταξη των επίπλων ώστε να υπάρχει περισσότερος κενός χώρος και λιγότερα πιθανά εμπόδια, αλλά και την εγκατάσταση βοηθητικού εξοπλισμού, όπως ράβδοι στήριξης και ράμπες. 

 
 
 Συμβάλλετε στην προσωπική φροντίδα 

 

Οι ασθενείς με περιορισμένη κινητικότητα, ενδέχεται να χρειάζονται τη βοήθειά σας για τη διεκπεραίωση της απλής καθημερινής υγιεινής και αυτοφροντίδας, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, το μπάνιο και η πρόσβαση στην τουαλέτα. 


Σημαντικό είναι να διατηρείτε και να δείχνετε στον ασθενή το σεβασμό σας, για τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς του, σε αυτές τις στιγμές μεγάλης ευαλωτότητας. 

 
 
 Κινητικά Βοηθήματα 

 

Εξασφαλίστε στον ασθενή άμεση πρόσβαση σε βοηθήματα όπως μπαστούνι ή αναπηρικό αμαξίδιο. Σιγουρευτείτε για την καλή κατάσταση του εξοπλισμού.


Περάστε από το κοντινότερο κατάστημα ιατρικών ειδών για οικιακή χρήση, ή περιηγηθείτε στο patient-lifting.com, για να ανακαλύψετε το βοήθημα εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και των δύο, φροντιστή και ασθενούς. 

 
 
 Ενθάρρυνση 

 

Παροτρύνετε τον ασθενή να διατηρήσει τη δραστηριότητά του, προσαρμοσμένη στα προσωπικά του όρια και αντοχές. 


Μικρές ασκήσεις όπως διατάσεις, σύντομοι περίπατοι ή βόλτες με το αμαξίδιο στο ύπαιθρο, ακόμη και πνευματικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα. 


Συναισθηματική Υποστήριξη 

 

Ένας ασθενής που εμφανίζει μειωμένη δυνατότητα μετακινήσεων, έχει υψηλότερες πιθανότητες να διακατέχεται από συναισθήματα κατάθλιψης και απομόνωσης. Περάστε χρόνο με τον ασθενή, ακούστε με προσοχή και υπομονή τις ανάγκες του, και προσφέρετε την απαραίτητη συναισθηματική συμπαράσταση. Αν κρίνεται απαραίτητο, προσθέστε την υποστήριξη ενός ειδικού ψυχικής υγείας, ή ενημερωθείτε για ομαδικά προγράμματα ενδυνάμωσης ασθενών σε αντίστοιχη κατάσταση. 

 

Καθώς η φροντίδα ενός ασθενούς είναι υψηλά απαιτητικά, σωματικά και ψυχικά, βεβαιωθείτε ότι και εσείς λαμβάνετε την υποστήριξη που χρειάζεστε, από τους φίλους και την οικογένεια, ή αντίστοιχα από κάποιο ομαδικό πρόγραμμα για φροντιστές. 

 
 
Φαρμακευτική περίθαλψη και Αποκατάσταση 

 

Παρακολουθήστε τη δοσολογία και τη φαρμακοληψία του ασθενούς, για να βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα. Βάλτε προσαρμοσμένες ειδοποιήσεις εάν είναι απαραίτητο, για μεγαλύτερη ασφάλεια. 


Ακολουθήστε το συνταγογραφούμενο σχέδιο θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν προτεινόμενων ασκήσεων, παραμένοντας σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό και άλλους επαγγελματίες υγείας, που θα σας καθοδηγούν και θα σας συμβουλεύουν κατάλληλα.