Ξαφνική παραίτηση του προέδρου της Τ.Κ Πλωμαρίου Γιάννη Ξανθούλη


Με μια μακροσκελή ανάρτηση ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πλωμαρίου Γιάννης Ξανθούλης ενημέρωσε για την παραίτηση του τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κυτελη καθώς και τους πολίτες του Πλωμαρίου. 

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πλωμαρίου εκφράζει παράπονα για τον Δήμο Μυτιλήνης και για έργα που δεν έχουν γίνει αλλά όπως τονίζει ο κύριος λόγος της παραίτησης του είναι η μη χρηματοδότηση του Γηροκομείου Πλωμαρίου.  

Αναλυτικά η ανάρτηση του καθώς και η επιστολή στον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κυτελη: 

Κύριε Δήμαρχε, 

κατέβηκα στις εκλογές για την τοπική κοινότητα Πλωμαρίου με σκοπό να βοηθήσω τον τόπο μου και να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό ώστε να μπορέσουν να γίνουν κάποια έργα στο Πλωμάρι. Οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό και με ανέδειξαν πρώτο σε ψήφους με αποτέλεσμα να γίνω πρόεδρος της κοινότητας Πλωμαρίου .  

Με την συμπαράσταση της πλειοψηφίας των μελών του κοινοτικού συμβουλίου, τους οποίους και ευχαριστώ πολύ, του κυρίου Αθανασίου, του κυρίου Μουτζούρη και της Δημοτικής Αρχής, που στο Πλωμάρι την εκπροσωπεί ο κύριος Βαρβαγιάννης και έχει συμβάλει κι αυτός με τον τρόπο του στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά και τη δίκη σας φροντίδα σε κάποιους τομείς, μπορέσαμε να βάλουμε σε λειτουργία το φράγμα Σεδούντα και να λύσουμε το πρόβλημα ύδρευσης του Πλωμαρίου, να δημιουργήσουμε την Πύλη Εισόδου και να πραγματοποιήσουμε ή να δρομολογίσουμε και άλλα έργα σημαντικά για τον τόπο μας. 

Σε όλες αυτές τις προσπάθειες έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μου. 

Όταν όμως αποφάσισα να βάλω υποψηφιότητα κύριε δήμαρχε, δεν είχα καθόλου υπόψη μου, ότι στην πορεία θα προέκυπτε το τεράστιο πρόβλημα με το Μιχαλλελειο ίδρυμα και συγκεκριμένα με το γηροκομείο Πλωμαρίου. Είναι ένα ίδρυμα που μέχρι το 2010 λειτουργούσε απρόσκοπτα, επειδή είχε ικανό αριθμό τροφίμων και επειδή στα δύσκολα χρηματοδοτείτο από τον πρώην Δήμο Πλωμαρίου.  

Από το 2010 και μετά όμως, όταν η διοίκηση μεταφέρθηκε στο δήμο Λέσβου και στη συνέχεια το 2019 στο Δήμο Μυτιλήνης, άρχισαν τα τεράστια προβλήματα τα οποία  

κατ αρχήν ήταν διοικητικής φύσης. Δηλαδή για το ποιός, σύμφωνα με το νόμο, θα έκανε κουμάντο το ίδρυμα. Σίγουρα η Μυτιλήνη δεν επιθυμούσε να ανακατεύεται με το ίδρυμα και πάντα το έδινε παράτυπα να το επικουρεί η κοινότητα Πλωμαρίου, παρόλες τις αντιρρήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έχει την εποπτεία του ιδρύματος. Δηλαδή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έλεγε, ότι την διοίκηση του ιδρύματος την έχει ο Δήμος και όχι η κοινότητα Πλωμαρίου. 

Κάτι ανάλογο έγινε και όταν αναλάβαμε εμείς την κοινότητα Πλωμαρίου. 

Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 1780/ 18 Σεπτεμβρίου 2019 έγγραφο σας προς το κληροδότημα το οποίο εκοινοποιείτο και σε μένα, αναθέσατε στον πρόεδρο και τα μέλη της κοινότητας Πλωμαρίου να ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο γιά να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διοίκηση του κληροδοτήματος. 

Όμως τέσσερις ημέρες αργότερα 23/09/2022, με το υπαριθμόν πρωτοκόλλου 52144 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του οποίου εγώ Και τα μέλη του κοινοτικο και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου ΔΕΝ ΛΑΒΑΜΕ ΠΟΤΕ ΓΝΩΣΗ, και το οποίο απευθυνόταν προς εσάς και εκοινοποιείτο στο Μιχαλελλειο οίκο ευγηρίας, σας ενημέρωναν ότι δεν μπορεί να υποκατασταθεί στην διοίκηση του ιδρύματος ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης από τον πρόεδρο και τα μέλη της κοινότητας Πλωμαρίου. 

Το ίδιο ακριβώς πράγμα σας υπενθύμιζε και το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 68 349 /13 Δεκεμβρίου 2019 του οποίου επίσης εγώ και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου ΔΕΝ έλαβα γνώση γιατί απευθυνόταν σε εσάς και στο Μιχαλελλειο οίκο ευγηρίας. 

Φωτοτυπίες αυτών των εγγράφων κατέχω στις οποίες δεν φαίνονται πουθενά υπογραφές μας ότι λάβαμε γνώση. 

Για την ύπαρξη αυτών των εγγράφων ενημερωθήκαμε μετά τις 8 Ιουλίου 2022 που δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που ανέθετε την διοίκηση του ιδρύματος στην κοινότητα Πλωμαρίου όταν άρχισαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ μας για το θέμα της παραλαβής και παραδόσεις του ιδρύματος.  

Σας υπενθυμίζω ότι από τις αρχές του 2022 όταν σας ενημερώσαμε για την κακή κατάσταση του ιδρύματος εγώ δεν υπέγραψα κανένα έγγραφο το οποίο αφορούσε οικονομικά ή οτιδήποτε άλλο του ιδρύματος. Εάν σε κάποιο έγγραφο υπάρχει υπογραφή μου αυτή δεν είναι δική μου. 

Επομένως κύριε δήμαρχε από τότε έπρεπε να ανακαλέσετε το υπ αριθμόν πρωτοκόλλου 1780 /18 Σεπτεμβρίου 2019 έγγραφο σας και να εξασκείται την διοίκηση του ιδρύματος ολοκληρωτικά εσείς και το δημοτικό συμβούλιο και να πάψουμε να σας υποκαθιστούμε εμείς παράτυπα. 

Κατά τις επισκέψεις σας στις αρχές του έτους 2020 και 2021 στο ίδρυμα ενώπιον των διοικητικών υπαλλήλων και του κυρίου Βαρβαγιάννη σας ενημερώσαμε για την κακή οικονομική κατάσταση του ιδρύματος μας και μας υποσχεθήκατε ότι θα προσπαθήσετε να δώσετε λύση, αλλά δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Η κακή αυτή οικονομική κατάσταση οφειλόταν στον περιορισμένο αριθμό τροφίμων 24 και στον μεγάλο αριθμό εργαζομένων 12, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να μπαίνει κάθε μήνα μέσα ένα αρκετά σοβαρό χρηματικό ποσό.  

Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι, ανάμεσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 που αναθέσατε την υποκατάσταση του ιδρύματος στην κοινότητα και στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 που ανεστάλη η υποκατάσταση από την αποκεντρωμένη διοίκηση, με κατέστησαν παράνομα νόμιμο εκπρόσωπο του ιδρύματος. Αυτό είναι εντελώς παράνομο και πρέπει να απαλειφθεί, γιατί εγώ δεν είχα καμία νομική σχέση, με το ίδρυμα με βάση το έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης 

Στις 8 Ιουλίου 2020 δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ αριθμός φύλλου 3569 το οποίο ενέκρινε την σύσταση αυτοτελούς κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία κληροδότημα Παναγιώτη Μιχαλέλλη και το οποίο ανέθετε την διοίκηση του ιδρύματος στον πρόεδρο και τα μέλη της κοινότητας Πλωμαρίου, εκφράζοντας έτσι την αληθινή βούληση του διαθέτη.  

Στις 4 Οκτωβρίου 2022 με έγγραφο, αριθμός πρωτοκόλλου 48202, της αποκεντρωμένης διοίκησης σας, ενημέρωνε ότι πρέπει να προβείτε στην τακτοποίηση των οποίων ελλειμμάτων και να παραδώσετε την διαχείριση του ιδρύματος στην τοπική Κοινότητα Πλωμαρίου. 

Στις 21/10/2022 συστήσατε επιτροπή για την καταγραφή της κινητής και κινητής περιουσίας του ιδρύματος, προκειμένου να παραδοθεί από εσάς στην κοινότητα. Στην απόφασή σας όμως αυτή δεν αναφέρεται τίποτα για τα χρέη του ιδρύματος.  

Στις 25 Οκτωβρίου 2022 σε έκτακτο Δ.Σ. αποφασίσατε την παράδοση του ιδρύματος, με τον Δήμαρχο έχοντα την ιδιότητα του παραδίδοντας, αλλά και πάλι πουθενά δεν αναφέρεται για τα χρέη του ιδρύματος. 

Από τότε άρχισαν και η μεταξύ μας αντεγκλείσεις, διότι εμείς θέλαμε να παραλάβουμε το ίδρυμα, αφού πρώτα τακτοποιηθούν τα χρέη του και εξασφαλιστεί η αδειοδότηση του.  

Σημειώνω ότι το ίδρυμα μέχρι στιγμής στερείται άδειας λειτουργίας και έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από τον κύριο Γαβριήλ Χαλδέζο προς την κατεύθυνση αυτή.  

Αναφέρω την υπαριθμόν 9/2022 ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου Πλωμαρίου καθώς και τα έγγραφα που σας απέστειλα εγώ 26 Σεπτεμβρίου 2022 αριθμός πρωτοκόλλου 32213, 23 Αυγούστου 2022 αρ πρωτοκόλλου 28048. 

Τελικά και για το καλό του ιδρύματος καταλήξαμε, στο να αναγνωρίσετε τα χρέη του ιδρύματος, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διοίκησης του ιδρύματος από το Δήμο Μυτιλήνης και να γίνει ένα πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης του ιδρύματος στο οποίο πράγματι αναγνωρίζονταν τα χρέη του ιδρύματος ότι είναι 21 Οκτωβρίου 2022 24.572,41€ προς προμηθευτές και 30 Σεπτεμβρίου 2022 25.688,96 € προς το προσωπικό, τα οποία θα καλυφθούν μέςω μιας προγραμματικής σύμβασης, που θα γινόταν μεταξύ Δήμου Μυτιλήνης και Μιχελλείου ιδρύματος και που θα άρχιζε από 9 Δεκεμβρίου 2022 και τα πρώτα χρήματα θα εκταμιεύονταν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2023. Το ύψος της προγραμματικής σύμβασης θα ήταν 70.000 €. 

Με βάση την υπόσχεση αυτή υπεγράφη 6 Δεκεμβρίου 2022 το πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης του ιδρύματος από εμένα και σας κύριε δήμαρχε. 

Παραλάβαμε το ίδρυμα συγκρατηθήκαμε σε σώμα και αρχίσαμε μετά από απόφαση μας να εξοφλούμε χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και να καταβάλουμε μισθούς εργαζομένων για τους μήνες Δεκέμβριο 2022, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2023. Αυτή τη στιγμή το ίδρυμα δεν οφείλει προς το Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και προς τους εργαζόμενους για αυτό το τρίμηνο. Επίσης εξοφλήσαμε και το μήνα Αύγουστο του 2022.  

Δυστυχώς όμως η προγραμματική αυτή η σύμβαση δεν είναι κριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχουν εκταμιευθεί καθόλου χρήματα προς το Μιχαλελλειο. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να μην μπορεί το ίδρυμα να συνεχίσει τις πληρωμές. Και το κυριότερο να μην τηρείται ένας ουσιαστικός όρος του πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης, άρα κατά τη γνώμη μου να την καθιστά άκυρη.  

Το πρόβλημα του ιδρύματος κοινοποιήθηκε προς όλα τα πολιτικά πρόσωπα του νησιού μας και μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα. Γνωστες του προβλήματος είναι και υπουργοί κύριος Πέτσας και κυρία Μιχαηλίδου. Δυστυχώς όμως καμία ανταπόκριση. Επίσης γνωστού προβλήματος είναι όλο το πολιτικό προσωπικό του νησιού μας.  

Πέρα απ’ αυτό όμως κύριε Δήμαρχε, υπάρχει έντονη πίεση με πολύ άσχημες διαθέσεις από τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Πλωμαρίου κύριους κύριους Μιχαλέλλη Ιωάννη και Μουτζούρη Δημητρίου, ότι θα έπρεπε να πληρώνουμε τα παρελθόντα χρέη και να μην πληρώνουμε οφειλές από τη στιγμή που αναλάβαμε δηλαδή από τις 6 Δεκεμβρίου 2022. Έχουμε φτάσει σε σημείο να με εκφοβίζουν με τις λέξεις «από δω και πέρα θα έχεις απέναντι» και άλλα πολλά. Επίσης σε κάποια συνεδρίαση δήλωσαν ότι αν, δεν ήμουν εγώ πρόεδρος ο κύριος Μιχαλελλης Ιωαν θα μπορούσε να βγάλει σε λιμάνι το ίδρυμα και ότι εσείς κύριε Δήμαρχε δεν βοηθάτε το ίδρυμα επειδή έχετε προηγούμενα με εμένα. Επίσης δηλώνουν ότι «τι είναι να βρεθούν 50.000 €» για να ξεχρεώσει το ίδρυμα. 

Μετά από όλα αυτά κύριε Δήμαρχε,επειδή έχει διαταραχθεί πάρα πολύ η ψυχική μου υγεία, ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΥ από Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Μιχαλελλειο ιδρύματος, την οποία θα πρέπει να κάνετε αποδεκτή από τη στιγμή της παραλαβής της.  

Παρακαλώ δε και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξει τα δέοντα. 

Πρέπει να κάνω γνωστόν ότι οι 20.000 € δωρεά από κάποια εταιρία έχουν ήδη αποσταλεί και εντός των ημερών θα βρίσκονται στα ταμεία του ιδρύματος. Έτσι τα συνολικά ταμειακά αποθέματα του Μιχαλελείου Ιδρύματος θα είναι: 49.444,27€ εκ των οποίων τα 21.000€ περίπου είναι εξειδικευμένα για την αδειοδότηση του ιδρύματος. 

Επίσης έχει αποφασιστεί ομόφωνα η πώληση οικόπεδο του ιδρύματος προς το Δήμο Μυτιλήνης αντί του ποσού των 50.000 €.  

Εύχομαι η παραίτησή μου αυτή να ανοίξει το δρόμο ώστε να υπάρξει η πολιτική βούληση από όλους σας, ώστε να σωθεί το Μιχαλέλλειο Ίδρυμα, αυτό θα μου δώσει μεγάλη χαρά. 

Εύχομαι δε καλή επιτυχία  στον άνθρωπο ο οποίος θα με αντικαταστήσει.