Το «ELIA Lesvos Confest», το Διεθνές Συνέδριο για την Ελιά που έγινε θεσμός, επιστρέφει για 2η χρονιά


Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου-Φεστιβάλ για την Ελιά, το 2ο ELIA Lesvos Confest επιστρέφει το τριήμερο 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023 στον εμβληματικό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. 
 

O Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» έχοντας θέσει τα θεμέλια μιας διοργάνωσης που τοποθετεί τη Λέσβο στο επίκεντρο των μεγάλων, διεθνών συνεδρίων με αντικείμενο το ελαιόλαδο και σηματοδοτώντας την αφετηρία μίας νέας εποχής για την ελιά τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, στοχεύει φέτος στην περαιτέρω ισχυροποίηση του διεθνούς αποτυπώματός της, με πλουσιότερη θεματολογία και ακόμα πιο εκτενή λίστα έγκριτων ομιλητών από όλο τον κόσμο. 
 

Με την υποστήριξη κορυφαίων πανεπιστημίων όπως το αμερικανικό Yale και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το φετινό Συνέδριο-Φεστιβάλ έχει διττό στόχο: αφενός την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πρακτικών και εμπειριών γύρω από την ελιά και αφετέρου την προώθηση των ευεργετικών ιδιοτήτων του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. 

Οι εργασίες του 2ου ELIA Lesvos Confest θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ομιλίες και εργαστηριακά θέματα σε τομείς όπως η επιστήμη (υγεία, θεραπεία, διατροφή), το περιβάλλον, η τεχνολογία, το μάρκετινγκ, οι καλλιεργητικές πρακτικές και ο πολιτισμός. 


Ιδιαίτερο, ωστόσο, βάρος θα δοθεί στον Ελαιογαστροτουρισμό και την αξιοποίηση του υψηλού τουριστικού αποτυπώματος της χώρας μας προς όφελος του ελαιόλαδου και το αντίστροφο. Στο επίκεντρο επίσης θα βρεθεί και η Γαστρονομία και οι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί να καταστεί «πρέσβης» του ελαιόλαδου και «όχημα» για τη διανομή, την πληροφόρηση και τη γνώση γύρω από αυτό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί και η αποτελεσματικότερη διείσδυση του ελαιόλαδου στην υψηλή γαστρονομία, στα εστιατόρια διακεκριμένων σεφ και από εκεί στις κουζίνες όλων μας. Για τον λόγο αυτό, το πρόγραμμα του συνεδρίου θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά workshops και masterclasses από Έλληνες και διεθνώς καταξιωμένους σεφ. 


«Είναι μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση να διοργανώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά το ELIA Lesvos Confest. Αυτή τη μεγάλη συνάντηση ανθρώπων, ιδεών, εμπειριών και δράσεων με κοινό σημείο αναφοράς την ελιά», σημειώνει η Φωτεινή Τιρπιντήρη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» και καταλήγει: «Όλα τα μέλη και φίλοι του Συλλόγου εργάζονται άοκνα και μεθοδικά για να παρουσιάσουμε στο νησί της ελιάς, τη Λέσβο, ένα άρτιο Συνέδριο-Φεστιβάλ το οποίο για ακόμη μία χρονιά θα έχει την τιμή να φιλοξενεί σπουδαίους εισηγητές από όλο τον κόσμο». 


Τις εργασίες και τις ομιλίες του ELIA Lesvos Confest 2023 θα μπορούν να παρακολουθήσουν (με ταυτόχρονη διερμηνεία) δωρεάν οι κάτοικοι του νησιού, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση μέσω livestreaming για τους ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Πολύτιμος συνεργάτης/σύμβουλος διοργάνωσης, όπως και το 2022, θα είναι η εταιρεία τουριστικού marketing, Respond On Demand Ltd, που διαθέτει πολυετή εμπειρία σε θέματα τουριστικής προβολής προορισμών καθώς και στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού. 


Σε επόμενα δελτία τύπου θα ακολουθήσει περαιτέρω ενημέρωση για το πρόγραμμα του συνεδρίου και πληροφορίες για τους ομιλητές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και από το επίσημο website του ELIA Lesvos Confest. 

 
 
 

- ΤΕΛΟΣ - 
 

Σχετικά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ελαίας Νήσος Λέσβος» 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 με στόχο να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό της ελιάς και την άμεση σύνδεσή τους με τη διαχρονική ταυτότητα της Λέσβου. Βασικός οδηγός των δράσεων του Συλλόγου είναι να αναδείξει πως η Λέσβος με αφετηρία την πολιτιστική και ιστορική διάσταση της ελιάς, καινοτομεί με μοχλό την ανάπτυξη και με σύγχρονες εφαρμογές ελαιοποίησης. Άλλωστε το μήνυμα του συμβολισμού της ελιάς είναι σαφές: Η εξωστρέφεια, η συνέργεια και η σύμπλευση είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Facebook ElaiasNisosLesvos