Συνεχίζονται οι βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου


Οι μαθητές των Γυμνασίων Θερμής και Παμφίλων συμμετείχαν στη βιωματική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου 
 

Συνεχίζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη συμμετοχή πολλών μαθητών και εκπαιδευτικών οι εκπαιδευτικές δράσεις για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου καθώς και η βιωματική δράση εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.


Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου μαθητές και εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων Θερμής και Παμφίλων, οι οποίοι γεμάτοι ενθουσιασμένοι και νέες εμπειρίες ολοκλήρωσαν με μεγάλη επιτυχία τη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με ενημέρωση των μαθητών και εκπαιδευτικών από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα στελέχη του Μουσείου Εβίτα Τσονίδου, Στρατή Ζγουρνιό και Νίκο Γραμμενόπουλο για το φαινόμενο του σεισμού καθώς και τα μέτρα προστασίας και προετοιμασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.


Στη συνέχεια, τα παιδιά μέσα από την περιήγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου γνώρισαν τη δομή του εσωτερικού της Γης και τις διεργασίες που συμβαίνουν στη λιθόσφαιρα, τα ενεργά ρήγματα του Ελληνικού χώρου που δίνουν σεισμούς, τη μεθοδολογία καταγραφής των σεισμικών δονήσεων αλλά και το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου. 

Με την ολοκλήρωση της περιήγησης στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου τα παιδιά γνώρισαν τη βιωματική εμπειρία καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.


Εκεί, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία ενός σεισμού και να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας που είχαν μάθει. Τα παιδιά βίωσαν καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές αποστάσεις από το επίκεντρο και σε διαφορετικούς ορόφους ενός κτιρίου και με μεγάλη επιτυχία εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας.


Τέλος, ακολούθησε η επίσκεψη σε ένα αληθινό ρήγμα στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως μοιάζει ένα ρήγμα έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.


Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί. Έτσι, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού, η ανάγκη προετοιμασίας και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας και προετοιμασίας είναι απαραίτητη για όλους μας.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται καθημερινά για σχολικές ομάδες αλλά και Σαββατοκύριακα για ομάδες παιδιών με τους γονείς τους.


Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr