Γεμισε η Αυτοδιοικηση Γκορτσους


Πολύ φασαρία για το τίποτα, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της χτεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία το μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε και μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν η συζήτηση για την τουριστική προβολή των νησιών μας. Ένα θέμα που εδώ και μήνες έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού, αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης και επί ενάμιση μήνα περίπου απασχολεί τα όργανα της Περιφέρειας, αφού υπάρχει στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων είτε του Περιφερειακού είτε της Οικονομικής. 

Για την τουριστική προβολή και τον τουρισμό στην Λέσβο και στο Βόρειο Αιγαίο γενικότερα, έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες πολλά και διάφορα, τα περισσότερα υπερβολικά και με διάθεση αντιπολίτευσης και μόνο. 

Επί της ουσίας για να καταλάβει και ο απλός κόσμος που δεν μπορεί να «διαβάσει» πίσω από το τι γράφεται και γιατί, η τουριστική προβολή σε κάθε Περιφέρεια αφορά συγκεκριμένες δράσεις εδώ και χρόνια και ανάλογα με την εκάστοτε Περιφερειακή Αρχή και την πολιτική που εκείνη θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει , γίνονται και κάποιες δράσεις επιπρόσθετες. 

Πέρα από την συμμετοχή στις εκθέσεις λοιπόν, πέρα από κάποιες διαφημιστικές καταχωρήσεις, πέρα από τα τετριμμένα και καθιερωμένα που γίνονται κάθε χρόνο, η Περιφερειακή Αρχή πρόσθεσε και κάποιες δράσεις που θεώρησε ότι θα είναι μια κίνηση εξωστρέφειας. 

Ένα γεύμα στο Κολωνάκι με τοπικά προϊόντα σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, με την πλέον αναγνωρισμένη «μαγείρισσα» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και την παρουσία του Υπουργού Τουρισμού και αξιωματούχων ξένων κρατών, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην τουριστική προβολή. Μια συμμετοχή έστω και με ένα μικρό ποσό σε μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές στον Κινηματογράφο στην «Σμύρνη μου Αγαπημένη», μπορεί επίσης να βοηθήσει στην τουριστική προβολή. Ένα Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, κάτι πρωτόγνωρο και πρωτοπόρο μπορεί να βοηθήσει στην τουριστική προβολή. Και πολλές ακόμη δράσεις που έγιναν για πρώτη φορά στα νησιά μας. Η έννοια της προβολής άλλωστε είναι αυτή. Να προβάλλουμε τα προϊόντα μας, την γαστρονομία μας, τις ομορφιές μας και να δείχνουμε ποίοι είμαστε. 

Για να σοβαρευτούμε, το ζητούμενο δεν είναι αν η Περιφερειακή Αρχή έκανε πέντε δέκα διαφορετικές δράσεις και ενέργειες για να προβάλλει τα νησιά μας. Ακόμη και αυτοί που σήμερα τις «κράζουν» δημόσια γιατί έτσι πρέπει, ίσως και να συμφωνούν με αυτές. Ούτε ο τουρισμός της Λέσβου της Χίου και της Σάμου έπεσε έξω όπως συζητάνε οι «ειδήμονες» επειδή η Περιφέρεια έκανε ένα γεύμα στο Κολωνάκι ή έδωσε χίλια ευρώ σε ένα σύλλογο για καλλιστεία σκύλων. Ούτε το ποσό που διαχειρίζεται η Περιφέρεια για τον τουρισμό είναι ικανό να αλλάξει τα πράγματα. Ψίχουλα είναι και με ελάχιστες δυνατότητες. Εκατό χιλιάδες για κάθε νησί όταν άλλες Περιφέρειες δαπανούν εκατομμύρια σε αντίστοιχα προϊόντα προβολής.  

Η Λέσβος δεν έχει υποδομές τουριστικές, δεν έχει τουριστική κουλτούρα, δεν έχει πλοία δεν έχει αεροπλάνα, δεν έχει εύκολη και φθηνή πρόσβαση με άλλες περιοχές, δεν θα γίνει ποτέ τουριστικός προορισμός όπως η Ρόδος η Κέρκυρα, η Κρήτη και άλλα νησιά. Μην λέμε τα ίδια και τα ίδια. 

Δουλεύει με τον τουρισμό όσο μπορεί και μέσα στις δυνατότητες της. Το ίδιο και η Χίος το ίδιο και η Σάμος. Η Λήμνος λόγω γεωγραφικής θέσης είναι σε καλύτερη μοίρα. 

Το παραμύθι λοιπόν της Τουριστικής προβολής και του για όλα φταίει η Περιφέρεια που σπαταλά τα χρήματα και δεν κάνει τίποτα πρέπει να τελειώσει. Χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ένας εκ των συμβούλων που έχει πρωτοστατήσει σε αυτή προσπάθεια να τα χρεώσει όλα στην κακή Περιφερειακή Αρχή, είπε ότι έρχονται εκλογές και δεν πρέπει να μοιράσει χρήματα η Περιφερειακή Αρχή σε ΜΜΕ και σε κόσμο . 

Αυτή είναι η ουσία της κόντρας και της αντιπαράθεσης. Οι εκλογές και ότι αυτές συνεπάγονται. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει σοβαρή και ιδιαίτερη αιτία να κάνεις αντιπολίτευση, δημιουργείς εκ του μηδενός θέμα απλά και μόνο για να χεις και λόγω ύπαρξης. 

Ας μη γελιόμαστε. Όσο μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, όσο πλησιάζουμε στον Οκτώβρη το κλίμα θα οξύνεται, οι κόντρες θα είναι πολλές και η διάθεση για αντιπολίτευση ακόμη μεγαλύτερη. Όλοι βέβαια ξεχνάνε ένα πράγμα που θα παίξει και τον σημαντικότερο ρόλο στις εκλογές αυτές. 

Ο κόσμος πλέον έχει και κρίση και άποψη και δείχνει ότι έχει αφήσει στην άκρη την παλαιοκομματική νοοτροπία. Οι καυγάδες, τα αναθέματα και οι κραυγές για τις εντυπώσεις μάλλον έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όσον αφορά την προεκλογική μέθοδο χειραγώγησης. Και σε μια κοινωνία μικρή όπως την δική μας, ο καθένας γνωρίζει και ξέρει πλέον την διαδρομή και την πορεία του καθενός. Και αυτή θα κρίνει για την επόμενη πενταετία. Και το πιθανότερο είναι να βάλει και αυτούς στο ίδιο χρονοντούλαπο. 

ΥΣ: Γέμισε η Αυτοδιοίκηση Γκόρτσους….