Ιπποδρομίες στην Ελλάδα: Ελλάδα: Ανακαλύπτοντας το παρελθόν


Πολλές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο και την ιστορία είχαν τα άλογα σε μεγάλη εκτίμηση. Στον Αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τα πλάσματα αυτά συμβόλιζαν την πολυτέλεια και τη διάκριση και Έπαιζαν καθοριστικό ρόλο σε διάφορες οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες.

Πώς αισθάνονταν οι αρχαίοι Έλληνες για τα άλογα και πώς αυτό το συναίσθημα διατηρήθηκε Στην τέχνη και σε μια μακρά ιστορία ανταγωνιστικών αλογοδρομιών;

Τα άλογα στην ελληνική μυθολογία

Το γεγονός ότι τα άλογα είχαν τόσο ισχυρούς δεσμούς με πολλές αρχαίες θεότητες εξηγεί τη Διαρκή γοητεία τους. Ο Ποσειδώνας, ο Έλληνας θεός της θάλασσας και του κάτω κόσμου, Αναφέρεται συχνά ως υπεύθυνος για την εισαγωγή των αλόγων στον πλανήτη.

Ο Ποσειδώνας υπήρξε πατέρας πολλών διάσημων αλόγων, συμπεριλαμβανομένου του μυθικού Πήγασου. Σύμφωνα με τον μύθο, αυτό το λευκό φτερωτό άλογο ξεπήδησε από το αίμα της Μέδουσας, αφού ο Περσέας της έκοψε το κεφάλι. Ο αστερισμός των άστρων που φέρει σήμερα Το όνομά του δημιουργήθηκε από αυτόν αιώνες αργότερα. Η Αθηνά, γνωστή και ως «θεά των αλόγων», είναι μια κεντρική μορφή της ελληνικής μυθολογίας.

Σύμφωνα με τον μύθο, δίδαξε στην ανθρωπότητα πώς να δαμάζει φτερωτά πλάσματα όπως ο Πήγασος και στη συνέχεια παρέδωσε στον Βελλεροφόντη ένα χρυσό χαλινάρι για να ιππεύσει Το φτερωτό άλογο. Το πιο γνωστό άλογο της ελληνικής μυθολογίας δεν είναι καν άλογο. Ο ελληνικός στρατός Ανέβηκε πάνω στο τρωικό άλογο, το οποίο χρησιμοποίησαν για να εισέλθουν κρυφά στην Τροία.

Το πρότυπο άλογο υποτίθεται ότι τοποθετήθηκε έξω από την Τροία ως δώρο στην Αθηνά, αλλά Είναι λιγότερο γνωστό ότι το άλογο συμβόλιζε την Τροία.Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σε πολλούς αρχαιοελληνικούς μύθους, τα άλογα αποκτούν Υπερφυσικές ικανότητες ή απεικονίζονται να έχουν βαθύ δεσμό με τους ανθρώπινους Συντρόφους τους. Μερικές φορές μπορούν ακόμη και να επικοινωνούν με τους ανθρώπους σε ανθρώπινο επίπεδο, προσφέροντας καθοδήγηση και προειδοποιήσεις.

Οι Ίπποι Αθάνατοι ήταν τα θρυλικά θηρία που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης ως τα αιώνια άλογα των Θεών. Οι τέσσερις Θεοί των Ανέμων, που έσερναν το άρμα του Δία ως άλογα, ήταν οι πρωταρχικοί πρόγονοι αυτών των όντων. Ο Αίθωνας, ο Αρέοντας και ο Μπροντέ ήταν μερικά μόνο από τα αθάνατα άτια αυτής της ομάδας.

Όπως και άλλα διάσημα άλογα της εποχής του, ο Ξάνθος μπορούσε να επικοινωνεί με τους ανθρώπους και να κάνει προβλέψεις. Τα άλογα αυτά ήταν αρχικά γαμήλιο δώρο του Ποσειδώνα στον βασιλιά Πηλέα της Φθίας- μετά τον γάμο, ο Αχιλλέας τα παρέλαβε για να τα χρησιμοποιήσει για να τραβήξει το άρμα του στον Τρωικό Πόλεμο.

Τα άλογα εμφανίζονται επίσης σε διάφορους άλλους μύθους για τους Έλληνες θεούς. Τα άλογα είναι «πέρα από όλα τα άλλα» λόγω της αθανασίας τους, όπως δήλωσε ο Αχιλλέας.

Η χρήση των αλόγων στην τέχνη

Ο λεγόμενος «Ιππέας του Αρτεμισίου» είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες με άλογα στον κόσμο. Αυτό το ογκώδες χάλκινο γλυπτό απεικονίζει ένα μικρό παιδί καβάλα σε ένα τεράστιο άλογο. Αυτή η χάλκινη φιγούρα χρονολογείται γύρω στο 150 π.Χ. και είναι μία από τις λίγες από εκείνη την εποχή που έχουν διασωθεί, αφού ήταν θαμμένη για αιώνες στον πυθμένα του ωκεανού σε ένα ναυάγιο που δεν ανακαλύφθηκε παρά τον 20ό αιώνα.

Η επιτύμβια στήλη του Δεξιλέως, μέρος του τάφου ενός Αθηναίου ιππέα που πέθανε πολεμώντας εναντίον της Σπάρτης στον Κορινθιακό Πόλεμο το 394 π.Χ., είναι ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα ιππικής τέχνης από την Αρχαία Ελλάδα. Το Μουσείο Κεραμεικού στην Αθήνα φιλοξενεί ένα θαυμάσιο άγαλμα που απεικονίζει έναν ιππέα πάνω σε ένα άλογο που ανασηκώνεται.

Ορισμένα από τα πιο διάσημα κτίρια της Αθήνας ήταν επιχρισμένα με πίνακες που απεικόνιζαν άλογα, συχνά εν μέσω βίαιων μαχών. Ο Παρθενώνας, που χτίστηκε ως ιερό της Αθηνάς (της ελληνικής θεάς των αλόγων), περιέχει αρκετές απεικονίσεις αλόγων και άλλες ιπποειδείς εικόνες.

Ορισμένες από τις πιο διάσημες ζωφόρους στον κόσμο μπορούν να βρεθούν στο νότιο και δυτικό τοίχο αυτού του οικοδομήματος, και απεικονίζουν άλογα να υψώνονται θριαμβευτικά πάνω από τα λείψανα των αντιπάλων τους.

Υπάρχει ένα πάνελ που απεικονίζει τη μεγάλη γιορτή των Παναθηναίων, πλήρης με έφιππους αναβάτες να διαγωνίζονται σε ένα αγώνισμα, σε αντίθεση με τους πιο γνωστούς Ολυμπιακούς Αγώνες στον Παρθενώνα.

Η ιστορική κεραμική και η γλυπτική παρουσιάζουν συχνά άλογα και ανθρώπους μαζί. Το φαινομενικά μικρόσωμο ανάστημα των αλόγων είναι μια διάσημη παρατήρηση για τα ζώα αυτά.

Αθλητισμός και αναψυχή

Οι Ολυμπιακοί και οι Παναθηναϊκοί Αγώνες ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς αθλητικές εκδηλώσεις και συχνά περιλάμβαναν αρματοδρομίες και ιπποδρομίες. Μια συνήθης ερμηνεία αυτών των δραστηριοτήτων είναι ότι αποτέλεσαν τον πρόδρομο των μεταγενέστερων πολυήμερων αθλητικών αγώνων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες- μια άλλη είναι ότι ενέπνευσαν τις ιπποδρομίες.

Οι αρματοδρομίες διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα γύρω στο 700 π.Χ. Μέχρι και δέκα άρματα έτρεχαν, το καθένα από τα οποία το έσερνε ένα ζευγάρι άλογα, σε μια διαδρομή με στενές, απότομες καμπύλες σε κάθε άκρο. Ο όρος "ιππόδρομος" αναφέρεται σήμερα σε κάθε μεγάλη, ειδικά κατασκευασμένη αρένα όπου διεξάγεται μια τέτοια εκδήλωση.

Υπήρχαν πολλές συναρπαστικές παραλλαγές της αρματοδρομίας, αλλά μια από τις πιο

συναρπαστικές περιελάμβανε τους συμμετέχοντες να πηδούν από το άρμα καθώς αυτό έτρεχε, να τρέχουν παράλληλα με αυτό και στη συνέχεια να προσπαθούν να επιστρέψουν χωρίς να τραυματιστούν.

Υπήρχαν επίσης στρατιωτικοί διαγωνισμοί, ένα άθλημα όπου οι αναβάτες έριχναν ακόντια από τα άλογά τους, και αγώνες όπου οι συμμετέχοντες εκτελούσαν ιππικούς στίβους. Το 684 π.Χ., στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμπεριλήφθηκαν και αρματοδρομίες που έσερναν τέσσερα άλογα.

Ένα παράδειγμα βραβείου που γνωρίζουμε, αποτελούμενο από 140 κεραμικά δοχεία με ελαιόλαδο, αποδεικνύει τη σημασία και τη δημοτικότητα των αρματοδρομιών. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, η αμοιβή δόθηκε στον ιδιοκτήτη του αλόγου και όχι στον γενναίο αναβάτη.

Η σαρκοφάγος του Αλεξάνδρου της ελληνιστικής περιόδου, που χρονολογείται στον τέταρτο Αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε στον Λίβανο, απεικονίζει την ψυχαγωγική χρήση των αλόγων. Η Μία πλευρά απεικονίζει μάχη, ενώ η άλλη δείχνει αναβάτες να καταδιώκουν λιοντάρια.

Αυτές οι λεπτομέρειες προσδίδουν στα άλογα έναν σημαντικό και ξεχωριστό ρόλο στην ελληνική Ιστορία, αν ληφθούν υπόψη όλες μαζί. Σήμερα, οι ιπποδρομίες έκαναν τεράστια διαφορά στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Έγινε ένα Τεράστιο μέρος του κόσμου των eSports και του iGaming. Όλο και περισσότερες διαδικτυακές Στοιχηματικές εταιρείες αναλαμβάνουν και περιλαμβάνουν τις ιπποδρομίες ως ένα από τα Τρομερά γεγονότα, ώστε να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να τις παρακολουθούν και να Στοιχηματίζουν σε αυτές