Σεισμός στη Λέσβο: Μετασεισμούς έως 4,5 Ρίχτερ περιμένουν οι σεισμολόγοι – Τι είπε ο Παπαζάχος για το γιγαντιαίο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής



Ανάστατη παραμένει η Λέσβος μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στο νησί και την έντονη μετασεισμική ακολουθία τις τελευταίες ώρες. Οι σεισμολόγοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις δονήσεις και το μεγάλο ρήγμα που βρίσκεται στην περιοχή το οποίο ενδέχεται να «ξυπνήσει»

Μιλώντας στο Open ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος αναφέρθηκε στην πιθανότητα μεγαλύτερων σεισμών λέγοντας ότι το ρήγμα που προκάλεσε τις δύο πρόσφατες δονήσεις βρίσκεται δίπλα σε αυτό της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει όλο το νησί και συνδέεται με έναν καταστροφικό σεισμό 6,5 Ρίχτερ που καταγράφηκε το 1867. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού όταν υπάρχει ρήγμα που σπάει κοντά σε αστική περιοχή, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή «έχει να κάνει σεισμό περίπου 150 χρόνια».

«Δεν ξέρουμε ακριβώς εάν υπάρχει άλλο κομμάτι που δεν έχει σπάσει, αλλά ακόμα και αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός, πάντα μπορεί να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός πιο βόρεια σε άλλο αστικό κέντρο και να κάνει σοβαρές βλάβες σε έναν άλλο οικισμό. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε μία επιφυλακτικότητα», τόνισε ο καθηγητής.


Πηγή: https://www.ethnos.gr/