ΣΚΟΠΙΑ : Εκλογες 2023


Του Παναγιώτη Λυμπου 

Το 2023 χαρακτηρίζεται ως έτος εκλογικών αναμετρήσεων, τόσο για τα κοινοβουλευτικά αξιώματα όσο και για τα αυτοδιοικητικά (περιφερειακά και δημοτικά). Κι αυτό που θα πρέπει πρωτίστως να διευκρινιστεί πριν στηθούμε μπροστά στην κάλπη, είναι ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα εκλογικές αναμετρήσεις. Άλλο «ψηφίζω για βουλευτή και κόμμα» και άλλο «ψηφίζω πρόσωπα για Δήμο και Περιφέρεια».  

Η μεν πρώτη εκλογική διαδικασία είναι συνυφασμένη με την πολιτική μας ιδεολογία, που εκφράζεται δημοκρατικά ψηφίζοντας τον κομματικό συνδυασμό, που ανταποκρίνεται στα πολιτικά μας «πιστεύω». Αυτό βέβαια ισχύει για την πλειονότητα των απλών, καθημερινών πολιτών και όχι για αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν αναγάγει σε ολυμπιακό άθλημα τη μεταπήδηση από τον ένα πολιτικό χώρο στον άλλο και αλλάζουν τα κόμματα σαν τα πουκάμισα. Άλλα αυτή η κουβέντα δεν είναι της παρούσης... 

Στην έτερη εκλογική διαδικασία, τη λεγόμενη «αυτοδιοικητική», ψηφίζουμε συνδημότες μας, που θεωρούμε άξιους, με στόχο να πλαισιώσουν τις θέσεις σε Δήμο και Περιφέρεια. Με άλλα λόγια εμπιστευόμαστε δια της ψήφου μας πρόσωπα ικανά να αναλάβουν τις τύχες του τόπου, όπου ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, με στόχο να κάνουν τον τόπο αυτό καλύτερο και πιο ελκυστικό προς τους κατοίκους του. 

Και ποια η σημαντική διαφορά μεταξύ της "βουλευτικής" και της "αυτοδιοικητικής" εκλογικής αναμέτρησης; Μα είναι εμφανής κι ας υπάρχει -εσκεμμένη ή μη- σύγχυση σε μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, κάθε φορά που καλείται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.  

Στις εθνικές εκλογές ο πολίτης καλείται να επιλέξει με την ψήφο του κομματικό συνδυασμό και υποψήφια πρόσωπα, που τον απαρτίζουν και πρόσκεινται αποκλειστικά σε αυτόν. 

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πολίτης καλείται να επιλέξει με την ψήφο του δημοτική και περιφερειακή παράταξη, καθώς και υποψήφια πρόσωπα που τις απαρτίζουν, ανεξαρτήτως των πολιτικών τους προτιμήσεων και πέρα από τα πολιτικά τους πιστεύω ή τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχονται. 

Με άλλα λόγια, στις εθνικές εκλογές η ψήφος καθορίζεται από τις πολιτικές προτιμήσεις του καθενός. Αντιθέτως στις αυτοδιοικητικές εκλογές η ψήφος (πρέπει να) καθορίζεται από την προτίμηση του καθενός σε πρόσωπα κατά κύριο λόγο ικανά, χωρίς να δεσμεύεται από πολιτικές προτιμήσεις τόσο του υποψηφίου, όσο και του πολίτη που καλείται να ψηφίσει. 

Και είναι απαραίτητα κακό και απαγορευμένο να ψηφίζει κάποιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές (και) με κομματικό κριτήριο; Η απάντηση είναι πως τις περισσότερες φορές οι συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής είναι δυστυχώς αρνητικές για τον τόπο και τους πολίτες του. Κι αυτό για ένα και μοναδικό λόγο: Είναι τελείως διαφορετικές οι ανάγκες και τα προβλήματα ενός Δήμου και μιας Περιφέρειας σε σχέση με τα ζητήματα, που καλείται να διαχειριστεί ένας κρατικός μηχανισμός και ένα κυβερνών κόμμα. Εξάλλου μια αυτοδιοικητική παράταξη δεν δεσμεύεται από το γεγονός να έχει στις τάξεις της υποψηφίους, που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους, φτάνει να τους θεωρεί ικανούς και έμπειρους να διαχειριστούν τα τοπικά θέματα. Αν η ίδια η παράταξη επιθυμούσε να έχει υποψηφίους μόνο από ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, από τη μια θα απέκλειε ενδεχομένως ικανά πρόσωπα διαφορετικών πολιτικών προτιμήσεων και από την άλλη θα παρέπεμπε ο χαρακτήρας της περισσότερο σε πολιτικό κόμμα, παρά σε αυτοδιοικητικό συνδυασμό. 

Η ψήφος λοιπόν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με καθαρά κομματικό-πολιτικό κριτήριο δεν σημαίνει απαραίτητα και ορθή άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Αντιθέτως, δύναται να αναδείξει πρόσωπα μη ικανά για τον δημοτικό ή περιφερειακό θώκο. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ψηφίζουμε από συνήθεια τα ίδια πρόσωπα και κυρίως όσους συμφωνούν με τα πολιτικά μας πιστεύω. Αυτό που θα πρέπει να διακρίνουμε είναι, ποιοι υποψήφιοι είναι οι πραγματικά καταξιωμένοι και ικανοί, που δύνανται να λύσουν τα προβλήματα του τόπου μας.  

Συνήθως οι ικανοί υποψήφιοι είναι και νέοι, που διψούν για επιτυχία, που προσπαθούν για το κοινό συμφέρον και βλέπουν μπροστά. Τέτοιους χρειάζεται ο τόπος μας. Ανθρώπους καταξιωμένους στον χώρο τους, ρεαλιστές, τεχνοκράτες, γνώστες των προβλημάτων και των λύσεων που απαιτούνται. 

Και για να αναφερθούμε και "στα του οίκου μας", για να έρθει ευημερία και για να πάει το νησί μας μπροστά, θα πρέπει στις φετινές εκλογές και κυρίως στις αυτοδιοικητικές να αφήσουμε πίσω μας πολιτικές ψηφοθηρίας και πολιτικές προτιμήσεις γνωστών και μη εξαιρετέων "καρεκλοκένταυρων" ή κατ'επάγγελμα πολιτικών, που το μόνο που έχουν μάθει να κάνουν, είναι να συλλέγουν ψήφους μέσα από φτηνά ρουσφέτια και ψεύτικες υποσχέσεις.  

Το εκλογικό σώμα θα πρέπει να απέχει από τέτοιου είδους επιλογές, που ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτα στον τόπο και στους πολίτες, παρά μόνο σε εκείνους τους υποψηφίους που επιθυμούν να εξαπατήσουν για άλλη μια φορά όσους τους εμπιστεύονται. Η ψήφος σε πρόσωπα νέα με όρεξη για δουλειά και με φρέσκιες ιδέες, αν μη τι άλλο, αποτελεί μια σαφώς καλύτερη επιλογή, απέναντι σε υποψηφίους που νομίζουν ότι μόνο η επανειλημμένη ενασχόλησή τους με τα κοινά, καθιστά επιβεβλημένη την εκλογή τους, εξισώνοντας πλέον τα αξιώματα με κληρονομικό τους δικαίωμα. 

Σε τούτες τις εκλογές όλα κρίνονται από όλους εμάς, που καλούμαστε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα μας. Εμείς καλούμαστε να διαμορφώσουμε το μέλλον όχι μόνο το δικό μας αλλά και των παιδιών μας και έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να απαλλαγούμε από τη μιζέρια των λανθασμένων πολιτικών επιλογών. Η συνετή ψήφος σε πρόσωπα άφθαρτα ίσως είναι η μόνη λύση αλλά παράλληλα και ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Σε αυτές της εκλογές δώστε την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα να αποδείξουν, ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Δώστε δύναμη και ώθηση στη νέα γενιά να διαμορφώσει το μέλλον του τόπου μας και συνάμα το μέλλον το δικό της. 

Και προτού κληθείτε να ψηφήσετε, αναρωτηθείτε τρία πράγματα και έπειτα  προχωρήστε προς την κάλπη:  

-Για ποιο λόγο να τον/την ψηφίσω; 

-Τί έχει προσφέρει και τί μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας; 

-Τί είδους λύσεις προτείνει μέσα από το πρόγραμμά του/της για τα προβλήματα του τόπου μας, ώστε να αξίζει την ψήφο μου; 

Ικανοί υποψήφιοι υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχουν και άξιοι πολίτες με σωστή κρίση για να τους αναδείξουν. Η απογοήτευση όλων μας είναι φανερή και η άποψη πως "κανένας δεν μας εκφράζει" είναι μεν δικαιολογημένη, αλλά και παντελώς απαξιωτική και άδικη για κάθε ικανό πρόσωπο που μπορεί να προσφέρει. 

 Ομοίως και η αποχή από την κάλπη δεν αποτελεί λύση.  

Ήρθε η στιγμή να πάρουμε ορίσουμε την τύχη του τόπου μας με τη δική μας ψήφο και την προσωπική μας ενασχόληση με τα κοινά. Ήρθε η στιγμή να διαμορφώσουμε το δικό μας μέλλον, γιατί το δικαιούμαστε καλύτερο και γιατί θέλουμε τον τόπο μας να προοδεύσει. 

Η ψήφος για ένα μέλλον πιο αισιόδοξο είναι κυριολεκτικά στα δικά μας χέρια.  

Η τύχη του τόπου μας εξαρτάται ΜΟΝΟ από εμάς.  

Ας δραστηριοποιηθούμε και ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνεται, χωρίς να τη σπαταλήσουμε, αναδεικνύοντας τους πραγματικά ικανούς.