Νέος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Γιάννης


Μπουρνούς: «Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ηγηθούν, για να βγάλουν την Ευρώπη από το τέλμα»

 

Νέος Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) εξελέγη στο 7ο Συνέδριο του κόμματος, που ολοκληρώθηκε χτες στη Βιέννη, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς.

Στις εργασίες του 7ου Συνεδρίου του ΚΕΑ, οι εκπρόσωποι των αριστερών κομμάτων της Ευρώπης ανέδειξαν τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με Πρόεδρο τον Αυστριακό, Βάλτερ Μπάιερ και έξι Αντιπροέδρους (μεταξύ των οποίων ο Γ.Μπουρνούς), που θα κληθεί να χαράξει την πορεία αυτής της πολιτικής οικογένειας τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα εν όψει των Ευρωεκλογών του 2024, εν μέσω στρατηγικών προκλήσεων του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αλλεπάλληλων κρίσεων που καταδυναστεύουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

 

Στην παρέμβασή του στο συνέδριο, ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε στις συνταρακτικές διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων χρόνων: Την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάδειξη ακροδεξιών ηγεσιών σε μια σειρά από χώρες, από τη Βραζιλία ως την Ιταλία, καθώς και την επίθεση του ρωσικού ιμπεριαλισμού και αναθεωρητισμού στην Ουκρανία.

 

Ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε τα δομικά ελλείμματα της ΕΕ: την εξάρτηση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας από τις ΗΠΑ και την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, την έλλειψη κοινών αποφάσεων για τις απαραίτητες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Πούτιν, την έλλειψη αποφασιστικών μέτρων για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και της έκρηξης του κόστους ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.

 

Απέναντι σε μια τέτοια εικόνα αποσύνθεσης, ανέφερε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ιστορικό καθήκον να ηγηθούν. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ειδικά, θα πρέπει να αποκτήσει σημαντικότερο ρόλο στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, οφείλει να στηρίξει τα αιτήματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, να απαιτήσει κοινά ευρωπαϊκά ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές του 2024 και άμεση εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους πολίτες, αλλά και να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για κοινό μέτωπο.

 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπουρνού, οι πειστικές απαντήσεις σε τέτοια υπαρξιακά ερωτήματα θα καθορίσουν τη μοίρα αυτής της πολιτικής οικογένειας για τα επόμενα χρόνια και μπορούν να ξανακάνουν την Ευρωπαϊκή Αριστερά ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πολιτικό εγχείρημα.

 

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε:

 

«Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που με τίμησε με την εμπιστοσύνη της, προτείνοντάς με για Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς και τους συνέδρους από όλη την Ευρώπη, που με εξέλεξαν σε αυτή την υψηλή θέση ευθύνης.

Την επόμενη περίοδο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε την Ευρωπαϊκή Αριστερά, να την κάνουμε ξανά μια υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.

 

Θα ρίξουμε, επίσης, βάρος, στην εκστρατεία μας για μια πλατιά προοδευτική συμμαχία με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, απέναντι στην ευρωπαϊκή Δεξιά και Ακροδεξιά, απέναντι στον πόλεμο, τον αυταρχισμό, τη διαφθορά και την ανικανότητα της σημερινής ευρωπαϊκής ηγεσίας να προστατεύσει τους πολίτες και τους λαούς μας από τις πολύπλευρές κρίσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε και στις κρισιμότατες Ευρωεκλογές του 2024 η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα βγει ενισχυμένη».