Ημερίδα διοργανώνει το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου


Ημερίδα με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στη Δημόσια Διοίκηση και Νησιά Ίσων Ευκαιριών» διοργανώνει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 στις 10:00 το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου και διοργανώνεται με αφορμή την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον Κόμβο Καινοτομίας για τη Ψηφιακή Διακυβέρνηση GR digiGOV-innoHUB.

Ο Κόμβος Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, που συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), επιδιώκει να ενισχύσει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπηρεσιών του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τις προηγμένες Ψηφιακές  Τεχνολογίες (AI,  mobile Internet, 5G, HPC, IoT, Cloud) και το επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας και της ομογένειας. Επιδιώκει επίσης, να συμβάλλει  στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος της καινοτομίας και στην αξιοποίηση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως πλατφόρμας ψηφιακού μετασχηματισμού. Σε αυτή την προοπτική, η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό χώρο πρωτοποριακής εφαρμογής υπηρεσιών και λύσεων και το Βόρειο Αιγαίο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή την πρωτοβουλία, όπου συμμετέχουν τα ΑΕΙ, επιμελητήρια και άλλες Περιφέρειες της νησιωτικής χώρας, ενώ μεταξύ των στρατηγικών εταίρων βρίσκονται η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η ημερίδα έχει ως στόχο να σκιαγραφήσει την τρέχουσα κατάσταση αλλά και τις απαιτήσεις στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, που αποτελεί μια από τις βασικές στοχεύσεις της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, με έμφαση στα μικρά νησιά, αλλά και να αναδείξει τα εργαλεία και τις προοπτικές, που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου των νησιών ίσων ευκαιριών, που αποτελεί έναν από τους τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2014 - 2022 για το Βόρειο Αιγαίο. Η έννοια της παρέμβασης «Νησιών ίσων ευκαιριών» αναφέρεται στις δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της προσβασιμότητας των πολιτών σε υπηρεσίες και προϊόντα και της προώθησης καινοτόμων λύσεων που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη της ΠΒΑ και την ευημερία των πολιτών της.

Επίσης, στην ημερίδα θα συμμετέχουν ως ομιλητές οι Δήμαρχοι του Αγίου Ευστρατίου κ. Μαρία Κακαλή, Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ, Φούρνων κ. Δημήτρης Καρύδης και Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος, οι κ. Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης και Νίκος Βασιλάκης από τον κόμβο digiGOV-innoHUB  και την ΕΔΥΤΕ, ο συνιδρυτής της CrowdPolicy Γιώργος Καραμανώλης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο Θεολόγος Αθανασέλλης από την ΕΥΔ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Για όσους/ες δεν βρίσκονται στη Μυτιλήνη υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στην ημερίδα και με τηλεδιάσκεψη (εφόσον επιθυμούν να κάνουν ερωτήσεις) https://us02web.zoom.us/j/82576141855?pwd=Sytuai9kM0dneGJhVzJXcXI2YmxsZz09. Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά και στο κανάλι του Γραφείου Καινοτομίας στο YouTube: https://bit.ly/narioyt και στη σελίδα του Γραφείου στο Facebook: https://www.facebook.com/naregionalinnovationofficegr