«Φουντώνουν» τα σενάρια για την ημερομηνία των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα

Ο Απρίλιος, όπως όλα δείχνουν θα είναι ο μήνας που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα οι εκλογές. 

Τα επικρατέστερα σενάρια για την διεξαγωγή των εκλογών είναι δύο, με ορόσημα το Πάσχα – που είναι στις 16 Απριλίου του 2023 – και την 1η Ιουνίου, δηλαδή τη μέρα που ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. 

Άρα, πέρα από την χρήση των σχολείων, έχει να κάνει και με την «εκπαιδευτική κοινωνική ηρεμία», δηλαδή να έχουν τα παιδιά τον χώρο και τον χρόνο να διαβάσουν και να δώσουν εξετάσεις. 

Ορόσημο το Πάσχα 

Το Πάσχα είναι το ορόσημο. Ως πιθανή ημερομηνία προβάλλεται η Κυριακή των Βαΐων – 9 Απρίλιου. 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, λόγω της απλής αναλογικής,  αρκετά πιθανή ημερομηνία θεωρείται και η 2 Απριλίου 2023 ώστε, στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν και δεύτερες εκλογές (σενάριο αρκετά πιθανό), να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. 

Ένας επιπλέον λόγος, που ισχυροποιεί αυτό το ενδεχόμενο, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διαταραχθεί η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν από εκλογικές διαδικασίες. 

Βασικό επίσης κριτήριο είναι ότι μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών χρειάζεται να μεσολαβήσουν 25 με 30 ημέρες. 

Ο λόγος είναι ότι απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αφενός για την ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν στις πρώτες εκλογές, αφετέρου για τη διαδικασία διερευνητικών εντολών. Της διαδικασία δηλαδή  για το ποιος αρχηγός κόμματος μπορεί να εξασφαλίσει την στήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής για σχηματισμό κυβέρνησης. 

Αυτός λοιπόν ο μήνας που μεσολαβεί μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών δεν θα πρέπει να «ενοχλεί» ούτε τις γιορτές του Πάσχα, ούτε φυσικά και τις  εξετάσεις των παιδιών.