Ολοκλήρωση συμμετοχής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στη διεθνή έκθεση τροφίμων & ποτών “SIAL PARIS 2022”


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών της υφηλίου “SIAL PARIS 2022”, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό πάρκο του Nord Villepinte του Παρισιού, από το Σάββατο 15 έως την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022. 


Η “SIAL PARIS” και η “ANUGA KOLN”, οι δύο κορυφαίες εκθέσεις του “food & beverage business” οι οποίες διοργανώνονται εναλλάξ κάθε χρόνο, θεωρούνται τα κατεξοχήν ετήσια σημεία συνάντησης όλων των διανομέων τροφίμων & ποτών του κόσμου (“the global food marketplaces”). Η φετινή διοργάνωση του Παρισιού, που είναι η πρώτη μετά την covid εποχή, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με την επισκεψιμότητά της να ξεπερνά τους 300.000 εμπορικούς επισκέπτες απ’ όλη την υφήλιο (προσκεκλημένοι αγοραστές – hosted buyers: εκπρόσωποι των μεγαλύτερων δικτύων διανομών, super markets, εξαγωγικών & εισαγωγικών εταιρειών, καταστημάτων delicatessen, εστιατορίων, κ.α.).


Οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν, είτε ως ανεξάρτητες – μεμονωμένες, είτε σε ενιαίες κλαδικές συμμετοχές γεωγραφικών ενοτήτων, επίσης έδωσαν πολύ δυναμικό παρόν,  αφού η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή για να απορροφήσει την ολοένα αυξανόμενη παραγωγή των ελληνικών προϊόντων, γεγονός που στρέφει ακόμη και τις πιο μικρές επιχειρήσεις, προς τις διεθνείς αγορές και το εξαγωγικό εμπόριο.   

Η παρουσία της Π.Β.Α. πραγματοποιήθηκε μέσω της παρόχου “PROMO SOLUTION”, της μίας εκ των τριών ελληνικών εταιρειών, που αναλαμβάνουν τις ομαδικές συμμετοχές στις εκθέσεις του εξωτερικού. Η φετινή συνολική ελληνική αποστολή και των τριών παρόχων, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις πολυπληθέστερες όλων των εποχών.


Το γενικότερο “moto” που χρησιμοποιήθηκε στα μεγάλων διαστάσεων περίπτερα της “PROMO SOLUTION”, ήταν το “Greece: The Birthplace of Good Taste”, και στόχευε στην ισχυροποίηση της εικόνας των ελληνικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων & ποτών στη διεθνή αγορά, με το δευτερεύον sloganAuthentic, Eclectic, Euphoric”. Βασική αρχή προωθητικού marketing, ήταν ότι τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, ο τρόπος παρουσίασης και η χώρα προέλευσης, λειτουργούν συνδυαστικά και δημιουργούν μία ενιαία ταυτότητα για τα ελληνικά προϊόντα.


Στις ίδιες αρχές, η συμμετοχή της Π.Β.Α. βασίστηκε στη συνολική παρουσίαση του Βορείου Αιγαίου, ως παραγωγική περιοχή τροφίμων & ποτών υψηλής ποιότητας (ελιές & ελαιόλαδα, τυροκομικά, ούζο & αποστάγματα, οίνοι, άλευρα, μελισσοκομικά, γλυκά, βότανα & αρωματικά φυτά, κ.ο.κ.), με την ταυτόχρονη προβολή των συγκεκριμένων “brand names” των συμμετεχόντων, ώστε να αποκτά νόημα η προώθηση και να εξοικειώνεται ο δυνητικός αγοραστής με τις εξαγωγικές – τυποποιητικές φίρμες.


Τα ανεξάρτητα booths, καθώς και το ομαδικό stand των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου που συμμετείχαν, επισκέφθηκε πέραν του καταναλωτικού κοινού από το Παρίσι, πολύ μεγάλος αριθμός εμπορικών αγοραστών από την Ευρώπη (κυρίως Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, κ.ο.κ.), αλλά και από χώρες της Μέσης Ανατολής (Ισραήλ, Λίβανος, κ.α.), της Αφρικής (Μαρόκο, Αίγυπτος, Τυνησία, κ.α), της Άπω Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊβάν, κ.α.) και της Αμερικής (Η.Π.Α., Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή, κ.α.), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν γευσιγνωστικές δοκιμές των περισσότερων προϊόντων, να λάβουν έντυπο διαφημιστικό υλικό & δείγματα προϊόντων και να  διαπραγματευτούν με τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, προκειμένου να ξεκινήσουν εμπορικές εισαγωγικές συνεργασίες, γεγονός που επιτεύχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό.


Το οργανωτικό πλαίσιο της όλης συμμετοχής, είχε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, ενώ το γενικό συντονισμό της αποστολής στο Παρίσι είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Πανάγος Κουφέλος, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη. Την οργάνωση της παρουσίας των επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, ενώ το stand της Π.Β.Α. πλαισίωσαν οι ελληνίδες κάτοικοι Παρισιού Ιωάννα Κυρατζή και Δάφνη Ροδαμίτου.   
 

Κατά τη διάρκεια των live cookings και tasting events που διεξαγόταν παράλληλα όλες τις ημέρες της έκθεσης στο κεντρικό stage μαγειρικής της “PROMO SOLUTION” από τον υπεύθυνο executive chef κ. Κωνσταντίνο Βασάλο, δόθηκε η δυνατότητα σε πολλά από τα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου να χρησιμοποιηθούν στις μαγειρικές επιδείξεις των ελληνικών παραδοσιακών & gourmet συνταγών που παρασκευάστηκαν και παρουσιάστηκαν στους επισκέπτες και στα Μ.Μ.Ε.


Οι 20 παραγωγικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α. στην έκθεση, ήταν: 

 

“AGASTO EXTRA VIRGIN OLIVE OIL”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΑΜΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΑΡΜΠΗ  

“ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Μ.Ι.Κ.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΛΕΣΒΟΥ “COTINOS” & “ASPILOS ELAIA” 

“AKRORIA” & “THROUBI”: HERBS & OLIVE OIL ΙΚΑΡΙΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ & ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΤΟΥ 

“ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΓΚΑΡΑΛΗ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ  

“ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ 

“ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΟΥ  

“ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΟΝ. Α.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ “LESVOS GOLD” 

“ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΙΚΕ – ΕΡΓΑ ΓΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ”: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΙΑΣ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ & ΑΛΑΤΙ, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ    

“ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ “MYTILANA” & “CRYSTAL” – ΕΛΑΙΟΣΑΠΩΝΕΣ 

“IRINI PLOMARIOU”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΟΙΟΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ 

“ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΛΗΜΝΟΥ – ΣΤΑΜΑΤΕΡΗΣ Ο.Ε.”: ΑΛΕΥΡΑ ΛΗΜΝΟΥ 

“LESVOS HONEY”: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΝΤΟΥ 

“MITIRA LESVOS”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΠΕΤΡΟΥ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ  

“MYROVOLOS ORGANICS”: ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ, ΒΟΤΑΝΑ, ΚΑΠΑΡΗ & ΚΡΙΤΑΜΟ ΧΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΩΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗ 

“PAPAYIANNIDES ELAITIS”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΕΣ ΛΕΣΒΟΥ 

“PITYS HERBS”: CHIOS HERB CULTIVATION, ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΠΑΜΩΡΟΥ 

“PLOMARI GOLD”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟΥΜΑΝΗ 

“ΡΑΦΤΕΛΛΗ – ΠΡΩΤΟΥΛΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, “AEGEAN GOLD”  

“TSANTIRIS WINES”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΙΝΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΝΤΙΡΗ 

“ΧΡΥΣΑΦΗ Α.Μ.Μ. Α.Β.Ε.Ε.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ, ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ, ΦΛΟΜΑΡΙΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΑ & ΓΛΥΚΑ, ΛΗΜΝΟΥ 

 
 

H Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, αφού συνεχάρη τις παραπάνω επιχειρήσεις και την πάροχο εταιρεία, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια προώθησης των διατροφικών προϊόντων των νησιών στους εμπορικούς επισκέπτες της έκθεσης από ολόκληρη την υφήλιο και στο γαλλικό κοινό, μετά το πέρας της, δήλωσε:


Η Γαλλική αγορά, όπως και πολλές διεθνείς αγορές γενικότερα, αποτελούσαν και αποτελούν στόχο για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας. Ως εκ τούτου η συμμετοχή μας στη SIAL PARIS, την κορυφαία έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών παγκοσμίως, ήταν επιβεβλημένη και πιστεύω τα αποτελέσματα για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να είναι ικανοποιητικά. Η προώθηση των εξαγωγών των τοπικών ποιοτικών προϊόντων του Βορείου Αιγαίου στην παγκόσμια αγορά, υπό τη σημερινή άκρως ανταγωνιστική συγκυρία, αποτελεί μονόδρομο. Οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν αμείωτες”.