Δήμος Δυτικής Λέσβου: 'Επαναθεμελίωση της αδελφοποίησης με το Λευκόνοικο"Ανανεώνοντας τους όρκους φιλίας τους που κρατούν από το μακρινό 1996 και θεμελιώθηκαν το 2000, όταν ο τότε Δήμαρχος Μήθυμνας Δημήτρης Βατής και ο τότε Δήμαρχος Λευκόνοικου* Λυκούργος Κάππας συμφώνησαν στη συμβολική παραχώρηση ενός μικρού κομματιού Μηθυμναίας γης που φιλοξενεί έκτοτε την «πλατεία Λευκονοίκου» εντός του οικισμού του Μολύβου, την Παρασκευή το πρωί ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Δήμαρχος Λευκονοίκου της Κύπρου Ζήνα Λυσάνδρου - Παναγίδη, παρέστησαν εκεί σε μία εκδήλωση μνήμης.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου και η Δήμαρχος Λευκονοίκου, το πρόσφατο 2019 επαναθεμελίωσαν τη σχέση των δύο δήμων, προχωρώντας στην αδελφοποίηση των δύο Δήμων. Την περασμένη εβδομάδα ο Ταξιάρχης Βέρρος ανταπέδωσε σε αντιπροσωπεία του εκτοπισμένου Δήμου της Κύπρου, την πρόσφατη δική του φιλοξενία στη Μεγαλόνησο από τη Ζήνα Λυσάνδρου - Παναγίδη.


Στο πλαίσιο αυτής και μεταξύ άλλων δράσεων, την Παρασκευή 14/10, στην πλατεία Λευκονοίκου στο Μόλυβο, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων ηρώων και της τραγωδίας της Κύπρου στην οποία παρευρέθηκαν πέραν των σημερινών στελεχών του Δήμου Δυτικής Λέσβου και οι ιστορικοί Δήμαρχοι της Μήθυμνας, Δημήτρης Βατής, Λευτέρης Βογιατζής και Στέλιος Καραντώνης.

Αναλυτικά παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου και η Δήμαρχος Λευκονοίκου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Στρατής Γελαγώτης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Βατή, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ζαχαρώ Ιωακείμ, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λευκονοίκου Ιωάννης Σιακάλλης και Σωτήρης Κόκκινος και ο Πρόεδρος της κοινότητας Μηθύμνης Θανάσης Ανδριώτης.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου δήλωσε για τη φιλοξενία των αδελφών Κυπρίων και τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με το Λευκόνοικο.


 «Η επαναθεμελίωση της αδελφοποίησης με το Λευκόνοικο, ήταν η πρώτη μας απόφαση που αφορούσε στις σχέσεις που επιδιώκουμε να συσφίξουμε ή να αναπτύξουμε με την ίδρυση του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου. Το πρόσφατο ταξίδι μας στους αδερφούς Κύπριους και αντίστοιχα η φιλοξενία τους τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο, είναι πάντα μία πολύτιμη εμπειρία και μία ιδιαιτέρως συγκινησιακή κατάσταση. Μας υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η αδράνεια, η σιγουριά και η αίσθηση του δεδομένου, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να χάσουμε μέχρι και τα πάντα...».*Το Λευκόνοικο είναι κατεχόμενη κωμόπολη και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου στην Επαρχία Αμμόχωστου. Βρίσκεται στα βορειανατολικά της πεδιάδας της Μεσαορίας σε υψόμετρο 200 μέτρα και τα εδάφη του δήμου φτάνουν στους πρόποδες του Πενταδάκτυλου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 η διοικητική έκταση του Δήμου Λευκονοίκου δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα εδάφη αυτά ανήκουν εκ του νόμου (de jure) στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ εκ των πραγμάτων (de facto) ανήκουν στο μη αναγνωρισμένο κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου.