Η ΝΔ του Μαρινάκη και του Πάτση και ο Μουτζούρης


Είναι προφανές εδώ και καιρό  ότι η ΝΔ πάσχει σε επικοινωνιακό επίπεδο και όσοι βρίσκονται γύρω ή κοντά στα κέντρα αποφάσεων της Πειραιώς, μάλλον έχουν μείνει μετεξεταστέοι. Τα παραδείγματα πολλά και συχνά, σε βαθμό που κανείς απορεί πως μπορεί να σκέφτονται και να επηρεάζουν πρόσωπα και καταστάσεις τόσο σοβαρές, άνθρωποι που προφανώς δεν έχουν και ιδιαίτερη σχέση με την κοινωνία. Τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος και εκ των πράξεων τους αυτό φαίνεται.  Ποιος άλλωστε Βορειοπελαγίτης μπορεί να ξεχάσει την ιστορία με τα ΜΑΤ στην Λέσβο και στην Χίο και το πόσο κακό έκανε και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να κάνει στην ΝΔ αυτή η υπόθεση. 

Ο πρόλογος αυτός προφανώς και είναι αναγκαίος για να πάμε στα χτεσινά γεγονότα που συνέβησαν στην Σάμο. Για όσους δεν γνωρίζουν στην Σάμο βρέθηκε ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος σε σύσκεψη που έγινε με τα κομματικά στελέχη και την τοπική οργάνωση, ζήτησε από τους Περιφερειακούς Συμβούλους οι οποίοι ανήκουν  στην παράταξη του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη να αποχωρήσουν από την αίθουσα καθώς ήταν ανεπιθύμητοι. Η συγκεκριμένη κίνηση έγινε μάλιστα παρουσία του Γραμματέα Οργανωτικού κ. Στέλιου Κονταδάκη, του Βουλευτή Σάμου, κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, του Γενικού Γραμματέα του Υπ Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μάνου Λογοθέτη αλλά και μελών της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ οι οποίοι προφανώς και δεν αντέδρασαν. Για όσους δεν κατάλαβαν ο «φιλοξενούμενος» στην Σάμο κ. Μαρινάκης, ζήτησε από τους εκλεγμένους συμβούλους , τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πανουράκη και την Αντιπεριφερειάρχη Άννυ Ανδρεάδου να φύγουν από την αίθουσα. Από κομματικά στελέχη της ΝΔ ιστορικά και με μακρά θητεία στα κομματικά όργανα δηλαδή, τα οποία είναι μέλη του κόμματος, προφανώς πριν ο κ. Μαρινάκης ξεκινήσει την πολιτική καριέρα στις  καφετέριες της Κομοτηνής. 

Δεν θα μπούμε στην ουσία αν η κίνηση αυτή θεσμικά και δημοκρατικά είναι λάθος ή σωστή. Προφανώς σε μια δομημένη χώρα με δημοκρατικούς θεσμούς και κανόνες, σε ένα κόμμα που θέλει να λέγεται δημοκρατικό, δεν νοείται να μιλά κανείς για «ανεπιθύμητους» πολίτες, πόσο δε μάλλον για εκλεγμένους οι οποίοι εκπροσωπούν μερικές χιλιάδες ψηφοφόρων που τους εξέλεξαν. Δεν ξέρω αν ο  κ. Μαρινάκης   γνωρίζει από δημοκρατικές διαδικασίες καθώς ο ίδιος εξελέγη ως μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ και με συντριπτικό ποσοστό.  Κάτι αντίστοιχο με τις εκλογές στην Βόρειο Κορέα δηλαδή. Αν γνωρίζει τότε μάλλον έχει κάνει φανερά λάθος και οφείλει να ζητήσει συγνώμη για την συμπεριφορά του, όχι απέναντι στον Μουτζούρη, αλλά προς τους Σαμιώτες που επέλεξαν να ψηφίσουν ΝΔ. Αν   πάλι όλο αυτό χτες ήταν απλά μια κεντρική «εντολή» και ένα μήνυμα προς τον νυν Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, αν ήμουν Μητσοτάκης, σήμερα θα ζητούσα την παραίτηση όποιου το σκέφτηκε και το έπραξε.

Αν ανατρέξει κανείς στα σχόλια και στις αντιδράσεις του κόσμου στην κίνηση αυτή, όχι μόνο στην Σάμο αλλά σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, θα κατανοήσει ότι η ΝΔ έκανε γκάφα. Και αν δει και την στάση των στελεχών της, θα καταλάβει το μέγεθος της γκάφας. Με τον κόσμο να βρίσκεται στα κάγκελα με τα όσα συμβαίνουν στην οικονομική ζωή, με την ιστορία που «έσκασε» χτες με τον κ. Πάτση και τα κόκκινα δάνεια, του βουλευτή της ΝΔ και κουμπάρο του Στέλιου Πέτσα, με τις εκλογές προ των πυλών μέσα στο Μάρτιο όπως όλα δείχνουν, ίσως και νωρίτερα, το να έχεις τέτοια «φασιστική» συμπεριφορά και να θες να καθοδηγήσεις ανθρώπους με πορεία στον κοινωνικό, επαγγελματικό και πολιτικό βίο, στην λογική του «προβάτου», ότι σου λέμε εμείς θα κάνεις,  το λες και πολιτική «αυτοκτονία».

Προφανώς ο Πανουράκης, η Ανδρεάδου και ενδεχομένως άλλα στελέχη της ΝΔ στα άλλα νησιά  που επέλεξαν τον Μουτζούρη  για να πορευτούν μαζί στην Περιφέρεια, «πλήρωσαν» χτες την στάση του Περιφερειάρχη στο μεταναστευτικό. Αυτή την στάση «πληρώνει»  ο Μουτζούρης στην ΝΔ και όχι την χειρονομία στον πρωθυπουργό όπως αφήνεται να εννοηθεί. Γιατί αν ο Μουτζούρης είχε στάση διαφορετική στο μεταναστευτικό, αν έλεγε ναι στις δομές, θα ήταν και αυτός ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Μαξίμου και η χειρονομία θα ήταν απλά μια κακή στιγμή.  Ο Νότης και ο Μάνος δεν του συγχωρούν την στάση αυτή και επειδή κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει στην Βάστρια, ίσως να επιθυμούν το τοπίο «καθαρό». Και «καθαρό τοπίο» στο μεταναστευτικό με τον Μουτζούρη στην Περιφέρεια δεν γίνεται.

Η ουσία για να κλείσουμε το θέμα, είναι ότι η ΝΔ υπέπεσε σε άλλο ένα ατόπημα αν και μας έχει συνηθίσει πλέον σε τέτοια. Είχαμε την εντύπωση πως επειδή πλησιάζουν εκλογές και θέλει να ξανά κυβερνήσει θα φέρονταν  πιο έξυπνα και σίγουρα όχι τόσο αλαζονικά. Το πόσο θα πληρώσει η ΝΔ την χτεσινή κίνηση θα φανεί στις εκλογές και στην κάλπη. Εκτιμώ ότι με τα σημερινά δεδομένα θα χάσει πολλά περισσότερα από όσα ήλπιζε ότι θα κερδίσει. Γιατί ο κόσμος, τα στελέχη ακόμα και τα πιο κομματικοποιημένα, προτιμούν τον Μουτζούρη και τον κάθε Μουτζούρη, από τους Πάτσηδες και τους Μαρινάκηδες…

 ΥΣ: Να φανταστώ ότι η ΝΔ και ο Μαρινάκης, δεν θα επιτρέψουν και στους Νεοδημοκράτες που συνομιλούν με τον κ. Μαλλέλη για να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του να συμμετέχουν σε κομματικές εκδηλώσεις και θα είναι το ίδιο ανεπιθύμητοι?