Ημέρα Μνήμης των Συμπατριωτών μας θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής


Πραγματοποιήθηκε  η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση Τιμής και Μνήμης των Συμπατριωτών μας, θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στα Τσαμάκια στη Μυτιλήνη. Τον  Περιφερειάρχη  Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη  εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου Πανάγος Κουφέλος ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι.

«Η Μεγαλοσύνη Των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το Πύρωμα μετριέται και με το αίμα». Μ ’αυτή τη ρήση του Κωστή Παλαμά ο Αντιπεριφερειάρχης Νομού Λέσβου Πανάγος Κουφέλος ξεκίνησε τις δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της τελετής και συνεχίζοντας ανέφερε:

 «Σήμερα αποτύουμε φόρο τιμής και θυμόμαστε με υπερηφάνεια όλους εκείνους που κατά την  περίοδο της Ναζιστικής κατοχής ως Πατριώτες προέταξαν τα ιδανικά της Ελευθερίας, μηδενίζοντας την ανθρώπινη ζωή, υπογράφοντας με  το δικό τους αίμα τη δυνατότητα να ζούμε εμείς σήμερα σε ένα ελεύθερο Δημοκρατικό κράτος. Αθώοι άνθρωποι εκτελέστηκαν. Πράξεις φρίκης και ασύλληπτου πόνου.

 Καθώς οι μνήμες «αφηγούνται», επιβάλλουν την υποχρέωση διατήρησης ως δικαίωση και ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων που πολέμησαν , διεκδίκησαν και συντέλεσαν στην Ελευθερία αυτής εδώ της χώρας. Ένας αγώνας που δόθηκε και κερδήθηκε. Ένα διαχρονικό παράδειγμα αυτοθυσίας και ψυχικού μεγαλείου, που θα εμπνέει πάντοτε τις νεότερες γενιές. Φάρος καθοδήγησης σε κάθε δύσκολη στιγμή που  πιθανά να  προκύψει. Είμαστε εδώ, όλοι εμείς  όχι μόνο για να τιμήσουμε τους  νεκρούς ήρωες μας, θύματα της Γερμανικής κατοχής αλλά για να αναλογιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη  μεταβίβασης  αυτών των γεγονότων, ως την ελάχιστη Εθνική Δικαίωση.

Αθάνατοι»!